Dyrke agurk

«Wow så kult!» – tenkte da jeg dyrket min egen agurk for aller første gang. Plantene blir fort store og vil i løpet av en sesong bære ganske mange agurker – og det beste med er jo at de er så enkle å dyrke!

En agurk består av 96 % vann og er derfor ekstra deilig å spise rett fra drivhuset på varme sommerdager. Skal du dyrke agurk bør du på forhånd finne ut av hvilken type du ønsker deg. Det finnes nemlig et godt utvalg sorter å velge mellom..

Litt agurknytt

Dessverre er det gjerne litt for kaldt for at agurker skal trives særlig godt utendørs i hagen din her i Norge. Derfor anbefales det å dyrke agurk inne i drivhus eller i en vinduskarm. Midt på sommeren kan agurker allikevel stå utendørs, men det forkorter sesongen og avlingen kan bli redusert av både vind, regn og kalde nattetemperaturer. Noen sorter agurker som tåler å være utendørs bedre enn andre. Derfor kan det være lurt å lese på baksiden av frøposen før du kjøper agurkfrø.

Du kan jo forsøke å finne en litt varm solvegg til agurkplantene eller et sted hvor det ikke blåser og regner så mye – om du skal ha dem ute.

Hvordan dyrke agurker?

Som nevnt ovenfor finnes det et stort utvalg sorter agurker. Du bør ta hensyn til hvor i landet du bor og temperaturforholdene rundt hagen din. Agurker liker ikke kald jord og jordtemperaturen bør være rundt 15 °C for at plantene skal trives. Du kan måle jordtemperaturen ved å kjøpe temperaturmåler med pinne som du stikker i jorda.

Slik sår du fra frø

Start forkultivering innendørs ca. 3-4 uker før du planlegger å plante ut agurkene i drivhus eller hagen. Forkultivering er passende i april-mai.

Bruk såjord i noen små potter. Sett to og to frø i hver potte. Det er ikke alltid begge spirer, og om begge skulle så kan du dele plantene fra hverandre når de blir større – da har du jo plutselig to agurkplanter!

Etter du har sådd frøene setter du pottene litt varmt, men ikke i direkte sollys. Baderomsgulvet er en fin plass. Etter at spirene titter frem kan du flytte de små plantene til et sted med mye mer lys. Drivhus eller vinduskarm er optimalt.

Tips 1:

Agurk som skal dyrkes i krukker trenger tilgang til minimum 10 liter jord når plantene blir større.

Slik får plantene en mulighet til å bre røttene sine utover.
Utplanting og stell

Når plantene er omtrent 20-30 cm høye er det passende å plante ut agurkplantene. I slutten av mai-juni er været varmt nok for uisolerte drivhus og varme solvegger. Plasser plantene i en næringsrik og fuktig jord. Jorda skal ikke være søkk våt. Gjødsle regelmessig med kalsium og hønsegjødsel utover sesongen. 

Du bør ha 40-50 cm avstand mellom plantene. Glem ikke at noen sorter av agurk blir enormt store.

Agurker er klatreplanter. Derfor må du også ha noe som de kan klamre seg fast i. Jeg bruker et gammelt fotballnett, noen tauer som henger ned fra taket i drivhuset og bambuspinner. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så!

Tips 2:

Rundt agurkene kan det være smart å sette salat som liker seg i halvskygg som jorddekke under plantene.

Da beholder du også fuktigheten som agurkplantene liker så godt.

På våren er den store skrekk at agurkplantene skal fryse i drivhuset dersom det plutselig skulle blitt kalde netter i mai eller juni. Har du uisolert drivhus bør du derfor lukke alle dører, vinduer og dra inn en ovn for å holde dem med varme om temperaturene skulle falle under 10 grader.

I motsetning: På de varmeste dagene da solen står kraftig på, bør du vanne agurkplantene daglig. Dette er virkelig en plante som drikker mye! Har du et drivhus og skulle temperaturene her inne stige over 30 varmegrader bør du gjerne tenke på å åpne dører og lufte litt.

Snack agurk med cherry tomater
Høsting

Når du ser agurkene først begynne komme frem på plantene, så vil de vokse utrolig fort. De kan bli flere cm lengre for hver dag som går– under gode vekstforhold. Min personlige regel er at jeg høster agurk når jeg selv ønsker og trenger. Det er jo egentlig til fordel å vente til de blir større, fordi da blir det mer mat ut av dem. Men det skader ikke å høste litt jevnlig gjennom sesongen, da stimulerer du også til økt produksjon.

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

5 kommentarer om “Dyrke agurk

  1. Hei, vet du hvilke agurkfrø som gir agurk som er mest mulig lik den agurken man kjøper i butikken? Bruker mye agurk på brødskiva 🙂

  2. Kjenner du til sorten «Marketer». Har ikke drivhus, og hadde tenkt å ha de ute.

  3. Hei! Jeg har fått noen bittesmå brune luslignende ting på agurkplanta mi. Tips?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: