Dyrke agurk

FORKULTIVERING: APRIL-MAI

UTPLANTING: MAI-JUNI

«Wow så kult!» – tenkte da jeg dyrket min egen agurk for aller første gang. Plantene blir fort store og vil i løpet av en sesong bære ganske mange agurker – og det beste er jo at de er så enkle å dyrke!

En agurk består av ca. 96 % vann og er derfor ekstra deilig å spise rett fra drivhuset på varme sommerdager. Skal du dyrke agurk bør du på forhånd finne ut av hvilken type du ønsker deg. Det finnes nemlig et godt utvalg sorter å velge mellom…

Litt informasjon

Dessverre er det gjerne litt for kaldt for at agurker skal trives særlig godt utendørs i hagen din her i Norge. Derfor anbefales det å dyrke agurk inne i et drivhus, en varm solvegg eller inne i vinduskarmen. Agurkplantene kan forøvrig på sommeren vokse utendørs i hagen – men det forkorter sesongen og avlingen kan bli redusert av både vind, regn og lave nattetemperaturer. Noen sorter agurker tåler å være utendørs bedre enn andre. Derfor kan det være lurt å lese på baksiden av frøposen før du kjøper agurkfrø.

Det kan være en fordel å finne en litt varm solvegg til agurkplantene eller et sted hvor det ikke blåser og regner så mye – om du skal ha dem ute.

Hvordan dyrke agurker?

Som nevnt ovenfor finnes det et stort utvalg av ulike typer agurker. Du bør ta hensyn til hvor i landet du bor og temperaturforholdene rundt hagen din. Agurker liker ikke kald jord og jordtemperaturen bør være rundt 15 °C for at plantene skal trives. Derfor er det ikke nødvendig å så frøene så veldig tidlig på sesongen. Om du ønsker kan du måle jordtemperaturen ved å kjøpe temperaturmåler med pinne som du stikker i jorda.

Slik sår du fra frø

Start forkultivering innendørs ca. 3-4 uker før du planlegger å plante ut agurkene i drivhus eller hagen. Forkultivering er passende i april-mai. Det betyr at du sår frø innendørs for senere å plante dem ut. Å forkultivere gjør at plantene får en liten tyvstart på sesongen.

Bruk såjord i noen små potter. Bland gjerne inn litt perlite og vermiculite i jorda for god spiring. Sett to og to frø i hver potte. Det er ikke alltid begge spirer, og om begge skulle så kan du dele plantene fra hverandre når de blir større – da har du jo plutselig to agurkplanter!

LES OGSÅ: HVA ER PERLITE/VERMICULITE?

Etter du har sådd frøene setter du pottene litt varmt, men ikke i direkte sollys. Baderomsgulvet er en fin plass. Etter at spirene titter frem kan du flytte de små plantene til et sted med mye mer lys. Drivhus eller vinduskarm er optimalt. Skal de i drivhus bør du passe på at temperaturene ikke er lavere enn 10 grader.

Tips 1:
Agurk som skal dyrkes i krukker trenger tilgang til minimum 10 liter jord når plantene blir større.

Slik får plantene en mulighet til å bre røttene sine utover.
Utplanting og stell

Når plantene er omtrent 20-30 cm høye er det passende å plante ut agurkplantene. I slutten av mai-juni er været varmt nok for uisolerte drivhus og varme solvegger. Plasser plantene i en næringsrik og fuktig jord. Jorda skal ikke være søkk våt. Gjødsle litt og litt annenhver uke med kalsium, agurkgjødsel eller gjødsel for kjøkkenhagen utover sesongen. 

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Du bør ha 40-50 cm avstand mellom plantene. Glem ikke at noen sorter av agurk blir enormt store. Grunnen til at du skal ha avstand mellom plantene er for å sikre god luftsirkulasjon og i tillegg forebygge skadedyrangrep.

Agurker er klatreplanter. Derfor må du også ha noe som de kan klamre seg fast i. Jeg bruker et gammelt fotballnett, noen tauer som henger ned fra taket i drivhuset eller noen lange bambuspinner. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så! Støttes opp med oppbindingstråd eller geniale planteringer.

På våren er den store skrekk at agurkplantene skal fryse i drivhuset dersom det plutselig skulle blitt kalde netter i mai eller juni. Har du uisolert drivhus bør du derfor lukke alle dører, vinduer og dra inn en liten ovn for å holde dem med varme om temperaturene skulle falle under 10 grader.

I motsetning: På de varmeste dagene da solen står kraftig på, bør du vanne agurkplantene daglig. Dette er virkelig en plante som drikker mye! Har du et drivhus og skulle temperaturene her inne stige over 30 varmegrader bør du da gjerne tenke på å åpne dører og lufte litt.


Tips 2:
Rundt agurkene kan det være smart å plante litt salat som liker seg i halvskygge som jorddekke under plantene.

Da beholder du også fuktigheten som agurkplantene liker så godt.
Snack agurk med cherry tomater
Høsting

Når du ser agurkene først begynne komme frem på plantene, så vil de vokse utrolig fort. De kan bli flere cm lengre for hver dag som går – under gode vekstforhold. Min personlige regel er at jeg høster agurk når jeg selv ønsker og trenger. Det er jo egentlig til fordel å vente til de blir større, fordi da blir det mer mat ut av dem. Men det skader ikke å høste litt jevnlig gjennom sesongen, da stimulerer du også til økt produksjon.

Lurer du på hva som er en god agurksort å dyrke? Iznik er spennende!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


14 kommentarer til “Dyrke agurk”

  1. Hei, vet du hvilke agurkfrø som gir agurk som er mest mulig lik den agurken man kjøper i butikken? Bruker mye agurk på brødskiva 🙂

  2. Kjenner du til sorten “Marketer”. Har ikke drivhus, og hadde tenkt å ha de ute.

  3. Hei! Jeg har fått noen bittesmå brune luslignende ting på agurkplanta mi. Tips?

  4. Hei! Jeg har akkurat innhøstet agurkene. De er kjempefine i farge og fasong, men smaker skikkelig bittert! Har fjernet skall og smakt, men hele agurken har bitter smak. Hva kommer dette av? Er det giftig? Hva kan jeg evt gjøre med de flotte agurkene?

    • Hei, det kan skylles at det er en sort som er ment for sylting ELLER at de har blitt pollinert. Agurker skal ikke pollineres. Kommer det både hann og hunn blomster på en plante, bør du fjerne hann blomstene.

  5. Lurer på om man skal fjerne de første blomstene på agurk eller om de skal få stå?

  6. Hvor mye kan/skal man egentlig beskjære/tynne ut agurker? Jeg plantet frilandsagurk i plast-tunell i fjor -og veldig raskt vokste de totalt utav kontroll! Jeg fikk digre deilige agurker, men det ble nesten en kamp bare å komme seg inn i drivhustunnellen… til slutt måtte jeg klippe vekk minst halvparten av bladene og de mindre stammene. Hva er rett å gjøre?

  7. Jeg har kjøpt noen snacks agurker som allerede var klar til å pottes. Kjøpte en stor krukke, ikke 10 liters dessverre, for det har jeg ikke plass til. Leser på nett om hunn og hannplanter, hva er det,hvordan ser det ut? Hva skal jeg fjerne? Og når vet man at agurken er ferdig vokst og klar til å spise så den ikke smaker surt?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: