Suksess med squash!

FORKULTIVERING: APRIL-MAI
UTPLANTING: MAI-JUNI

Å dyrke squash er enkelt og gir raskt en følelse av mestring når du lykkes med planten. En plante gir i løpet av sesongen masse mat. I tillegg finnes det utrolig mange ulike sorter å dyrke: både grønne, gule, stripete, store, små, lange, bøyde, spiselige og ikke-spiselige typer. Squash vokser fort, derfor trengs de heller ikke sås før i starten av mai måned.

Om squash

Squash tilhører faktisk gresskarfamilien, men disse høstes i umoden tilstand fordi da er fortsatt kjøtt og skall mykt. Sommersquash ligner på en agurk i utseende. Fruktkjøttet i grønnsaken har en helt nøytral smak – og tar derfor lett opp smak om den kokes eller stekes i lag med noe annet.

Bruksområde

Den kan brukes helt naturell i for eksempel salater eller på brødskiva. Jeg har pleid å varmebehandle dem i wok, ovnsbake dem med kjøttdeig + ost. I tillegg kan du kappe frukten opp i terninger (gjerne med skallet på) og koke dem lett – da er den perfekt som tilbehør til ulike typer kjøtt, fisk og kylling.

Så squash fra frø:

Det kan være lurt å så frøene i små potter i drivhus eller vinduskarm 2-3 uker før planlagt utplanting. Dekk frøene med 1 cm jord og vermiculite på toppen for å holde på fuktigheten. Squash vokser veldig fort og derfor sås de ikke før i mai måned her hos meg.

Ved utplanting bør jorden være porøs, næringsrik og fuktighetsholdende. Bland gjerne inn perlite, gressklipp, tang eller kompost i jorden. Bland dette sammen om til en «suppe». Sett ut de små squash plantene rett i denne blandingen når lufttemperaturen er over 10 grader døgnet rundt. De tåler riktignok et par grader kjøligere. Men du kan risikere at veksten stagnerer litt da. Det bør også være en solrik og lun plass i hagen. Sett squash planene med 80-100 cm avstand fra hverandre. Dette blir etterhvert stooore planter!

Du kan dyrke squash enten i store potter på terrassen, i drivhus, pallekarm eller rett i bakken. Det viktigste er at du har næringsrik jord og god drenering. Ingen squash plante liker seg i alt for våt jord.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Ikke gå i fella!

Jeg har selv gått på en smell når det kommer til squash. Var en gang alt for ivrig med å komme i gang med dyrkingen – og derfor sådde jeg squash innendørs allerede i februar sammen med tomatene. Det har skapt ett unødvendig stressmoment og i tillegg blir du til slutt sittende med noen svære planter som tar over hele stuen. Den beste tiden å så squash er sent på våren – 1.mai er en fin dag!

Etter du har satt dem ut klarer de seg som regel selv. Glem ikke å gi dem regelmessig med gjødsel gjennom sesongen.

En snål squash!
Pollinering:

Squashen må pollineres, dette sørger som regel bier og humler for. Om det er mangel på disse pollinernde insektene må du gjøre jobben selv. Da er det frem med en q-tips og trykke den inn i en hann-blomst for så å legge pollenstøvet inn i hunn blomsten. Se forskjell på hann og hunn blomst:

Bilde fra boken min “Spiselig hage

Når du ser små mini-squash begynne å vokse vil blomsten begynner å råtne (bli brun i fargen) bør du fjerne blomsten. Dersom du lar blomsten stå på og det kommer fuktig vær, kan du risikere at hele frukten råtner.

LES OGSÅ: Invester i humler og bier

Dersom du har tatt av blomsten og squashen din allikevel råtner kan dette være årsakene:

 • Du har ikke nok næring til plantene.
 • Planten orker rett og slett ikke bære så mange frukter samtidig og kvitter seg derfor med noen.
 • Pollineringen har mislykkes. Mye regnvær gjør at humler/bier sliter med å få gjort jobben sin.
Skadedyr:

Ikke særlig med skadedyr. Men du bør passe på for den beryktede brunsneglen. Det finnes også noen biller og saksedyr som knager litt på bladverket. Unge og små squash planter kan få problemer med dette, men er plantene store nok vil de tåle det.

Høsting:

Du kan plukke squashen akkurat når du føler at det er en passende størrelse. Venter du til squashen blir et svært beist så smaker ikke skallet særlig godt, da er det anbefalt å skrelle det bort og bare bruke innmaten. Jeg liker å la noen av mine frukter bli ganske store. Fordi da blir det enorme mengder med mat og masse frø. Plukk dem ut og legg til tørk på et bakepapir. Sim salabim – du har sikret neste års avling!

En stor overmoden squash kan du oppbevare i romtemperatur i f.eks en bokhylle gjennom hele høst og vinter. Hva med squash til julemiddagen?

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


21 kommentarer til “Suksess med squash!”

 1. Jeg har plantet squashen min i små potter, og satt de i en vinduskarm. Bør jeg dekke pottene med plast? Jeg ga de litt fuktighet etter såing, men jeg må vel også vanne litt underveis før jeg setter de i større potter? Tusen takk for en veldig nyttig wiki. Forvirrende å være nybegynner :-).

  • Hei. Dersom du mener at de ikke har spirt enda kan det være lurt å dekke med plastfolie eller minidrivhus for å holde på fuktigheten. Jorda skal ikke være søkk våt, men fuktig for at Squash spirer best. Ha en fin dag!

 2. Hei. Takk for en kjempefin wiki! Men noe som stadig vekk forvirrer meg er dette med grader. Du skriver: «Sett ut de små squash plantene rett i denne blandingen når temperaturene er over 10 grader» Snakker vi da om 10 grader på dagen eller om natten? Samtidig lurer jeg også på om planten virkelig trenger 100 cm mellom seg hver i retning? Jeg har kjøpt inn frø til Black Beauty squash, og får da plass til maks 4 stk i en pallekarm på 120×80 cm. Egentlig bare 2, men jeg tenkte å prøve å sette én plante i hvert hjørne. Mvh Tina

  • Hei Tina! Har oppdatert artikkelen nå. Takk for innspill. Squash trives best i lufttemp over 10 grader døgnet rundt. De tåler riktignok et par lavere grader men da kan veksten stanse. Det blir store planter og jeg ville ikke hatt mer enn to stk i hver standard pallekarm. Blir det for trangt kan du ende opp med små squashplanter som gir lite frukter… Håper dette var oppklarende. Ønsker deg masse lykke til med dyrkingen👍🏻😃

 3. Jeg er fersk på såing, og smelte til med 4 squashfrø i 1/4 av en pallekarm med “minidrivhus” på pallekarmeb… Bladene er allerede nokså romfrekke, hva blr jeg gjøre? 😅🙈

 4. Takk for veldig konkret og nyttig kunnskapsformidling. Jeg har akkurat startet med frøing innendørs, har allerede gjor den tabben du beskriver. Heldigvis har jeg god plass, så får tåle å ha noen squash-planter “her og der” de neste månedene.

 5. Jeg har anlagt nye pallekarmer i år med enkel høyde rett på plenen (papp i bunn for å hindre mye ugress). Gir dette dyp nok jord til squash?

 6. Et tips er å sette frøet på siden/ høykant med spissen ned for å forhindre at vann/ fukt blir liggende i kapselen og frøet råtner.
  Men lurte på om de små plantene (som kanskje har strukket seg litt) kan plantes dypere ved utplanting? Eller risikerer vi at stengelen råtner da?

  • Takk for tips! Squash, gresskar og agurk kan plantes litt dypere mens de er småplanter. Etterhvert som de er litt større må de ikke dypere da stilken kan råtne.

 7. Det blir bare rare blomster som liksom ikke åpner seg før de faller av stilken, hva kan være grunnen?

 8. plantene mine er fint ,men kan eg kutter bladene litt, de blir størrer og størrer
  mangler det ikkje med kraft til blomstring

 9. Kan jeg spørre hvilken gjødsel du bruker til squash? Nå bærer de en del frukt og jeg burde sikkert gjødsle igjen. Har brukt hønsegjødsel, men er det for mye nitrogen?

  Vennlig hilsen 😊

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: