Suksess med squash!

FORKULTIVERING: APRIL-MAI
UTPLANTING: MAI-JUNI

Å dyrke squash er enkelt og gir raskt en følelse av mestring når du lykkes med planten. En plante gir i løpet av sesongen masse mat. I tillegg finnes det utrolig mange ulike sorter å dyrke: både grønne, gule, stripete, store, små, lange, bøyde, spiselige og ikke-spiselige typer. Squash vokser fort, derfor trengs de heller ikke sås før i starten av mai måned.

Om squash

Squash tilhører faktisk gresskarfamilien, men disse høstes i umoden tilstand fordi da er fortsatt kjøtt og skall mykt. Sommersquash ligner på en agurk i utseende. Fruktkjøttet i grønnsaken har en helt nøytral smak – og tar derfor lett opp smak om den kokes eller stekes i lag med noe annet.

Bruksområde

Den kan brukes helt naturell i for eksempel salater eller på brødskiva. Jeg har pleid å varmebehandle dem i wok, ovnsbake dem med kjøttdeig + ost. I tillegg kan du kappe frukten opp i terninger (gjerne med skallet på) og koke dem lett – da er den perfekt som tilbehør til ulike typer kjøtt, fisk og kylling.

Så squash fra frø:

Det kan være lurt å så frøene i små potter i drivhus eller vinduskarm 2-3 uker før planlagt utplanting. Squash vokser veldig fort og derfor sås de ikke før i mai måned her hos meg.

Frø av squash finner du: HER

Ved utplanting bør jorden være porøs, næringsrik og fuktighetsholdende. Bland gjerne inn gressklipp, tang eller kompost i jorden. Bland dette sammen om til en «suppe». Sett ut de små squash plantene rett i denne blandingen når lufttemperaturen er over 10 grader døgnet rundt. De tåler riktignok et par grader kjøligere. Men du kan risikere at veksten stagnerer litt da. Det bør også være en solrik og lun plass i hagen. Sett squash planene med 80-100 cm avstand fra hverandre. Dette blir stooore planter!

Du kan dyrke squash enten i store potter på terrassen, i drivhus, pallekarm eller rett i bakken. Det viktigste er at du har næringsrik jord og god drenering. Ingen squashplante liker seg i alt for våt jord.

TRENGER DU UTSTYR TIL KJØKKENHAGEN?

Sjekk ut min gode samarbeidspartner: www.billigfro.no

Ikke gå i fella!

Jeg har selv gått på en smell når det kommer til squash. Var en gang alt for ivrig med å komme i gang med dyrkingen – og derfor sådde jeg squash innendørs allerede i februar sammen med tomatene. Det har skapt ett unødvendig stressmoment og i tillegg blir du til slutt sittende med noen svære planter som tar over hele stuen. Den beste tiden å så squash er sent på våren – 1.mai er en fin dag!

Etter du har satt dem ut klarer de seg som regel selv. Glem ikke å gi dem regelmessig med gjødsel gjennom sesongen.

En snål squash!
Pollinering:

Les hvordan du kan få masse av disse hjelperne i hagen din: HER.

Squashen må pollineres, dette sørger som regel bier og humler for. Når du ser små mini-squash begynne å vokse vil blomsten begynner å råtne (bli brun i fargen) bør du fjerne blomsten. Dersom du lar blomsten stå på og det kommer fuktig vær, kan du risikere at hele frukten råtner.

Dersom du har tatt av blomsten og squashen din allikevel råtner kan dette være årsakene:

  • Du har ikke nok næring til plantene.
  • Planten orker rett og slett ikke bære så mange frukter samtidig og kvitter seg derfor med noen.
  • Pollineringen har mislykkes. Mye regnvær gjør at humler/bier sliter med å få gjort jobben sin.
Skadedyr:

Ikke særlig med skadedyr. Men du bør passe på for den beryktede brunsneglen. Det finnes også noen biller og saksedyr som knager litt på bladverket. Unge og små squash planter kan få problemer med dette, men er plantene store nok vil de tåle det.

Høsting:

Du kan plukke squashen akkurat når du føler at det er en passende størrelse. Venter du til squashen blir et svært beist så smaker ikke skallet særlig godt, da er det anbefalt å skrelle det bort og bare bruke innmaten. Jeg liker å la noen av mine frukter bli ganske store. Fordi da blir det enorme mengder med mat og masse frø. Plukk dem ut og legg til tørk på et bakepapir. Sim salabim – du har sikret neste års avling!

En stor overmoden squash kan du oppbevare i romtemperatur i f.eks en bokhylle gjennom hele høst og vinter. Hva med squash til julemiddagen?

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

5 kommentarer om “Suksess med squash!

  1. Jeg har plantet squashen min i små potter, og satt de i en vinduskarm. Bør jeg dekke pottene med plast? Jeg ga de litt fuktighet etter såing, men jeg må vel også vanne litt underveis før jeg setter de i større potter? Tusen takk for en veldig nyttig wiki. Forvirrende å være nybegynner :-).

    1. Hei. Dersom du mener at de ikke har spirt enda kan det være lurt å dekke med plastfolie eller minidrivhus for å holde på fuktigheten. Jorda skal ikke være søkk våt, men fuktig for at Squash spirer best. Ha en fin dag!

  2. Hei. Takk for en kjempefin wiki! Men noe som stadig vekk forvirrer meg er dette med grader. Du skriver: «Sett ut de små squash plantene rett i denne blandingen når temperaturene er over 10 grader» Snakker vi da om 10 grader på dagen eller om natten? Samtidig lurer jeg også på om planten virkelig trenger 100 cm mellom seg hver i retning? Jeg har kjøpt inn frø til Black Beauty squash, og får da plass til maks 4 stk i en pallekarm på 120×80 cm. Egentlig bare 2, men jeg tenkte å prøve å sette én plante i hvert hjørne. Mvh Tina

    1. Hei Tina! Har oppdatert artikkelen nå. Takk for innspill. Squash trives best i lufttemp over 10 grader døgnet rundt. De tåler riktignok et par lavere grader men da kan veksten stanse. Det blir store planter og jeg ville ikke hatt mer enn to stk i hver standard pallekarm. Blir det for trangt kan du ende opp med små squashplanter som gir lite frukter… Håper dette var oppklarende. Ønsker deg masse lykke til med dyrkingen👍🏻😃

  3. Jeg er fersk på såing, og smelte til med 4 squashfrø i 1/4 av en pallekarm med “minidrivhus” på pallekarmeb… Bladene er allerede nokså romfrekke, hva blr jeg gjøre? 😅🙈

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: