EBB: Lag din egen jord – helt gratis!

EBB – Enkelt Billig Bærekraftig” er et prinsipp som jeg har lansert i forbindelse med min målsetning å påvirke flest mulig til å dyrke sin egen mat. Fordi det trenger ikke være så komplisert og dyrt med en kjøkkenhage – og samarbeider man med naturen er det også bra for miljøet.

Visste du at å lage egen jord er ganske enkelt? Samtidig er det også billig og bærekraftig? Vi er nå inne på prinsippet EBB – Enkelt Billig Bærekraftig

Hvordan gjør man det?

For å lage din egen jord trenger du en pallekarm, dyrkekasse eller avsatt område i hagen hvor du ønsker å dyrke din egen mat. Så tar du på speiderbrillene og jakter etter organisk avfall i naturen. Fordi du vet jo at i en skog lager naturen sin egen jord helt gratis:

 1. Om høsten faller bladene ned fra trærne
 2. Så kommer det en storm hvor noen kvister/greiner faller ned fra trærne
 3. Deretter blåser det inn litt sand, mose, gress i løpet av noen høststormer.
 4. Til slutt kommer rådyret og slipper noen klumper med avføring.

Den samme prosessen skjer hvert år. Lag på lag med organisk avfall, som lager en fantastisk jord. Det er samme prinsippet implementerer jeg i min hage hvor man fyller pallekarmene slik. Lag på lag med organisk avfall – hvor det største materialet ligger nederst – som for eksempel trestubber, kvister, greiner og slikt. Deretter finere oppå; gressklipp, løv, mose og tang/tare.

Hvorfor skal da vi mennesker bruke tusenvis av kroner årlig på å kjøpe jord som inneholder mengder av torv og kunstgjødsel?

Dette blir fantastisk. Gressklipp, råtten palle og dekk med kompostjord
Fyll i og dekk med jord på toppen

Alle hager har jord tilgjengelig. Når du har fylt i kassene dine med alt mulig rusk – rask fra hagen vil du kunne dekke det med jord du finner i hagen: For eksempel hos meg brukte jeg all jord jeg fant i hagen i dyrkekassene mine etter jeg gravde ut til drivhus/hagestue. Grunn til jeg dekker jord over alt som er fylt i kassene er fordi plantene må jo ha noe å vokse i, mens det skjer en fantastisk nedbrytbar prosess i jorda under.

Tips: Visste du at de største trestubbene du legger ned i kassene vil etterhvert brytes ned, tiltrekkes vann og fungere som et naturlig vannlager for plantene? Du kan da fint reise en uke på ferie uten å bekymre deg for vanning!

Eksempler på organisk avfall:
 • Kvister/trestubber
 • Papp, avispapir
 • Løv
 • Tang/tare
 • Døde planterester
 • Kompost
 • Avfall fra husdyr
 • Mose
 • Gressklipp
 • Saueull
 • Bokashi
 • Høy/halm

Det er ikke noe “krav” til at du må bruke alt dette her. Ingen forventer at du har tilgang på en sau eller høyball, om du skjønner meg. Men det handler i bunn og grunn kun om å finne det du har av organisk avfall i ditt nærmiljø og bruke det i dyrkekassene. Med tiden vil det brytes ned og bli fantastisk god og næringsrik jord – helt gratis!


3 kommentarer til “EBB: Lag din egen jord – helt gratis!”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: