Dyrke physalis

2 minutter
FORKULTIVERING: JAN-FEB

UTPLANTING: MAI-JUNI

Dette er virkelig en spennende plante å dyrke. Physalis høres jo ut som en komplisert eksotisk greie. Sannheten er at den er like enkel som tomat – men trives helst i et drivhus/vinduskarm her i Norge. De er ikke glad i lave temperaturer. Har du et godt voksested til planten kan de bli opptil to meter høy og gi mange deilige oransje frukter.

Så physalis fra frø

Frø av physalis finner du på alle hagesentre. Du kan også ta frø fra frukten du kjøper i butikk. En tannpirker er enkel for å lirke frøene ut av frukten. Disse kan sås med en gang i små potter med jord. Bland gjerne inn litt perlite i jorden for raskere spiring og vermiculite for enda bedre jord.

Fukt jorda med en sprayflaske og vent. Det kan ta opptil to uker før frøene spirer. Planten har litt lang utviklingstid – derfor kan det være smart å så frøene allerede i januar/februar.

De kan med fordel spire på et varmere rom som holder minimum 20 grader. Etter spiring kan de flyttes i et rom som har normal romtemperatur. Sørg for god belysning.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Utplanting og stell

Når temperaturene er varme nok kan physalis plantes ut i drivhus, hagestue eller en varm solvegg (minimum 10 grader). Mai måned er som regel fin til dette. Husk å vanne plantene jevnlig. De bør ikke tørke ut.

Tips: Når det kommer til gjødsel skal de faktisk ikke gjødsles særlig. Dette er en plante som lager mye bladverk og lite frukter ved for næringsrikt voksested.

Stell og høsting

Physalis er en plante som vokser og opptrer ganske likt som en tomatplante. De krever det samme av temperaturer (10 plussgrader) og er robust mot lus. Plantene kan bli flere meter store i et drivhus og derfor kan det være lurt å beskjære enkelte greiner som tar overhånd.

På sensommeren kan du høste litt physalis ut utover august, september og oktober måned. Fruktene skal være oransje når du plukker dem – skallet skal være brunt og tørt. Er de grønne vil de ikke modnes på kjøkkenbenken slik andre grønnsaker kan gjøre.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

8 kommentarer til “Dyrke physalis”

  1. Mary avatar
    Mary

    Hei, kan physallis freezes?

  2. Kari avatar
    Kari

    Skal man plukke «tyver» av physalis som av noen tomatplanter?

    1. Spiselighage avatar

      Ja, og de kan du også lage stikliner av 😀

  3. Christina avatar
    Christina

    Hei! Har for første gang forsøkt meg på physalis. Plukket ut 9-10 frø fra bær kjøpt i matbutikk, og de har blitt til 6 lovende planter og 1 pusling 🙂 Foreløpig står de i vindu innendørs, men skal ila månedsskifte flytte dem ut i en veldig varm og lun solvegg. Der har jeg tidligere hatt tomatplanter som har bugnet med tomater. Men physalis har jeg ingen erfaring med. De ser ut til å trives godt, men de nederste bladene har etter hvert blitt lilla og honninggule. Er det normalt?

  4. Ann-Heidi Andreasden avatar
    Ann-Heidi Andreasden

    Heisann 😊 Har 2 physalis-planter nå. De er 3 år. Setter dem ut på våren i solveggen, bor i nord, så vår er et litt varierende utrykk her… Men, mai/juni… Flytter dem i kjelleren utpå høsten. Problemet er at når de kommer ned i kjelleren, da starter fruktproduksjonen deres! Forrige vinter sto de kaldt og mørkt, frukten ble sur og tørr. I år kjøpte jeg plantelys til dem,
    men kaldt er det. Rundt 10 grader. Plukket mange frukt idag, nyttårsaften. Og de er akkurat som dem skal være 😊 Men, går d ann å gå dem til å produsere frukt sommer/høst og ikke vinter/vår?

  5. Irene avatar
    Irene

    Hei,
    Kan planten overvintre i drivhus?

    1. Spiselighage avatar

      Nei, det kan bli for kaldt. Må ha minst 10 grader

  6. Lillian avatar
    Lillian

    Jeg har en stikling fra i sommer som kommer til å bli veldig lang før sommeren. Kan den toppes?

Svar på SpiselighageAvbryt svar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM

Oppdag mer fra SPISELIGHAGE.NO

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese