Dyrke basilikum

TRIVES BEST INNENDØRS

Duften av egen basilikum på kjøkkenbenken er himmelsk! Dette er virkelig en populær urt. – og ikke uten grunn. Bladene er kjempegode i matlaging. For oss som dyrker urten selv så kan den sås, formeres, deles og tas stiklinger av. Basilikum er derfor en ganske så smart plante man lett kan være selvforsynt med.

Så basilikum fra frø – på våren:

Velg deg en sort basilikum. Det finnes mange ulike sorter å velge i. Så basilikumfrø i en potte eller praktiske minidrivhus. Urten vokser overalt. Basilikumfrø trenger lys for å spire, derfor skal frøene strøs tynt oppå (!!!) jordoverflaten og ikke dyttes ned i jorden.

Bruk gjerne et minidrivhus eller plastfolie til å dekke over pottene. Da skaper du et litt fuktig klima under plasten – noe frøene trenger for å spire. Plasser pottene et lyst sted. Ett kjøkkenvindu eller under vekstlys er fint. Vann forsiktig med en sprayflaske slik at frøene ikke skylles og legger seg i en tett klump.

Frøene er sensitive for å tørke ut, hold derfor alltid jorda fuktig frem til de har fått spirt og etablert røtter.

Etterhvert som plantene vokser kan du prikle dem over i større potter. Står de i pluggbrett er et omplantningssett veldig lettvint!

Du kan også ta stiklinger av basilikum:

Bruk en butikkjøpt basilikum eller en av dine egne basilikum planter for å ta stiklinger av. Klipp av skudd på 10-15 cm og sett disse i et glass med romtemperert vann. Fjern blader langs stilken og behold kun de på toppen. Glasset plasseres lyst i for eksempel en vinduskarm.

Det tar vel 1-2 uker før du har fått tydelige røtter på stilkene. Sett deretter to-tre stilker i hver potte med jord. Resultat = mange nye basilikumplanter!

Eller del en stor plante i to

En større basilikumplante kan du dele i to-tre eller fire! Vann jorda på forhånd av delingen. Ta planten med jord ut av potten den står i. Bruk hendene og del jord klumpen fra hverandre på en forsiktig måte. Del opp i to eller tre klumper. Sett disse i hver sin potte. Så enkelt!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Stell og skadedyr

Basilikum tåler ikke frost og trives ikke i kaldt trekk. Planten liker seg faktisk best i romtemperatur i kjøkkenvindu. Om sommeren kan den også trives i veksthus. Sørg for lys uavhengig hvor planten står plassert. Gi litt næring til planten. For mye gjødsel gjør at urten mister litt smak. Men du kan gi litt Gjødsel for kjøkkenhagen ett par ganger i løpet av sesongen som du blander ut i vann og vanner med.

Skadedyr kan være hærmygg. De legger egg i våt jord og larver som klekkes spiser på røttene til basilikum. Derfor kan det være lurest å vanne basilikum under ifra og ikke oppå jordoverflaten. Har du et brett under potten kan det være lurt å gi vann den veien. Da vil røttene trekke til seg den mengde vann planten trenger. I kombinasjon med gule limfeller så har du full kontroll på hærmyggen!

Høsting

Når planten er blitt i i god pottestørrelse kan du bruke en saks og klippe av litt og litt blader til middagen. Det stimulerer faktisk til økt vekst. Bladene er knallgod som pesto eller på pizza/pasta.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Ett kommentar til “Dyrke basilikum”

  1. Fantastisk blogg! Sliter med å rehabilitere mitt, men jobber med saken 😉 Takk alle gode plantetips =)

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: