Tang og tare i kjøkkenhagen

Tang og tare har blitt brukt som gjødsel i mange hundre år. Om du er som meg opptatt av å dyrke økologisk og billig er tang virkelig godt for hagen. Ta deg en tur i fjæra med noen plastposer og sank inn miljøvennlig og gratis supernæring til kjøkkenhagen!

Mye næringsstoffer fra land blir skylt ut på havet og blir tatt av tang og tare. Tang og tare inneholder næringsstoffer fra både sjø og land. Ved å bruke dette i hagen er du også med på å resirkulere næringsstoffene tilbake til land. I tillegg til all den gode næringen har det som gjødsel gode effekter mot sopp og mange ulike skadedyr. Bruker du tang som jorddekke holder du også fuktighet i jorda om sommeren – som gjør at du trenger å vanne sjeldnere. I tillegg holdes ugresset nede. Her var det mange gode fordeler!

Har du ikke tilgang på sjø og strand? Bestill gjødsel basert på tang og tare i min nettbutikk!

Har du ikke tilgang på sjø og strand? Bestill gjødsel basert på tang og tare i min nettbutikk!

Når skal man høste tang?

Tang og tare har lang nedbrytningstid. Det er ikke noe hurtiggjødsel. Derfor bør du sanke inn tang om høsten, vinter eller tidlig vår. Legg i pallekarmer/dyrkekasser etter innhøsting, så kan du bare glede deg til en supernæringsrik jord om våren når det er hage og tid for utplanting av grønnsaksplanter.

Tenk litt på hvor du sanker inn tang, det er nok ikke så fornuftig å hente i nærheten av industriområder; det kan være forurenset. I tillegg bør du undersøke om det finnes noen vernede områder i nærheten av der du bor. Det er viktig å respektere de vernede områdene, da det har veldig mye å si for dyrelivet på stedet!

Jeg pleier å plukke tang som er skylt opp på land etter vind. Det er godt nok og da slipper du å gå ned i havet for å hente noe.

Bruksområder

Du kan som nevnt bruke det som jorddekke – men du kan også vende det inn i jorda med for eksempel en greip. Da vil tang og tare lage luftig, porøs og næringsrik jord samtidig. Det er bra for planterøttene og livet under jordoverflaten.

Tang og tare kan benyttes til alle planter i hagen. De fleste tåler litt salt, så du behøver ikke å skylle den før du legger det i pallekarmene, under frukttrær, bærbusker og i staudebed. Eneste unntak på planter som ikke skal ha salt er poteter. Skal du legge tang et sted du planlegger å dyrke poteter, bør du skylle tangen med vannslangen for å fjerne saltet.

Så ta en tur på stranda og plukk noen poser med supertang!


Ett kommentar til “Tang og tare i kjøkkenhagen”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: