Tiltrekk insektene med fransk samplanting

Bermynte (oregano) blomster

Har du hørt om en type fransk samplanting? I de gamle franske kjøkkenhager dyrket man gjerne spiselige nyttevekster (grønnsaker) i lag med blomster. Fordeler med kan være å holde skadedyr borte eller tiltrekke pollinerende insekter.

Når du skal samplante i kjøkkenhagen må du i første omgang vite hvor store hver enkel grønnsak sånn cirka blir. Du må ha i bakhodet at å dyrke svære ting tett inntil hverandre kan hemme veksten. Pass også på at enkelte grønnsaker som liker sollys bør få dette gjennom hele sesongen – altså ikke sette de sammen med noe blomster du vet får stort og høyt bladverk som lager skygger.

Hva i alle dager? Hvorfor plante blomster mellom grønnsakene?

Det høres gjerne litt rart ut. De aller fleste har den oppfatning av at kjøkkenhagen skal være kun for grønnsaker og at disse skal dyrkes på snorbene rekker – slik man ser i det industrielle jordbruk. Men i et økologisk jordbruk finnes det bedre måter å dyrke på!

Se tilbake til de franske slott og konger. Alle hadde flotte kjøkkenhage med gartnere som var ansatt til å dyrke, stelle og skape mat til kongefamilien. Hehe, det høres faktisk ut som en drømmejobb! Men det vi har lært av fransk samplanting er at de har dyrket grønnsaker sammen med blomster.

Her dro dem nytte av at blomstene tiltrekker seg store mengder med pollinerende insekter som bier/humler. Det blir liv i hagen! Når insektene først er ankommer kjøkkenhagen vil de definitivt også pollinere dine grønnsaker, bærbusker og frukttrær. Fransk samplanting gir de pollinerende insektene trivsel – noe som gjør at de mest sannsynlig bosetter seg i nærheten av din kjøkkenhage.

Og hva er så viktig med alle disse pollinerende insektene?

Jo, det er veldig viktig. Fordi planter som blir pollinert blir også store, kraftige og ekstra gode. Det blir ingen gode gresskar, squash, plommer, epler, pærer, jordbær osv. uten pollineringshjelp.

Eksempler på blomster å plante i kjøkkenhagen:
  • Blomkarse
  • Solhatt
  • Agurkurt
  • Bergmynte i blomst
  • Stemor
  • Honningurt 
  • Hagesmørbukk 
  • Kaprifol 
  • Lavendel
  • Timian, rosmarin og salvie

Mitt råd til deg er: Lev deg inn i de franske kongers kjøkkenhager og plant litt blomster i kjøkkenhagen din.


Ett kommentar til “Tiltrekk insektene med fransk samplanting”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: