Nå er tiden inne for å planlegge neste års kjøkkenhage

Vi er kun i midten av august og kan forhåpentligvis få noen flere fine uker o dager fremover. Akkurat nå regner og blåser det ute. Høsten ser ut til å være i fremmarsj – og da er det perfekt å starte planleggingen av neste års kjøkkenhage avling!

Noen vil nok mene at dette er i det tidligste laget, men hvorfor ikke bruke regnværsdagene litt produktivt og starte planleggingen for neste år? I disse dager er det også store tilbud på frø nesten i alle hagesentre og på plantasjen! Dersom du har en plan for neste år klart så vet du også hvilke frø som skal kjøpes, sankes eller bestilles.

Nå holder jeg på å sanke frø fra egen hage hver dag, i tillegg til at jeg koser meg på internett og bestiller mye spennende og gøy. Les mer om hvordan sanke egne frø: Klikk her!

Ikke kjøp tomatfrø!

Du kan faktisk ta frø fra egen avling her, plukk ut de største, friskeste og fineste tomatene – og selvsagt ta hensyn til hva du liker best på smak og slikt. Plukk ut frøene og legg dem til tørk. Da har du kjempeenkelt sikret neste års tomat-avling – helt gratis!

Mine 3 favoritter!

Det finnes begrensninger på hva du kan dyrke og hvor god plass du har. Derfor lønner det seg å planlegge. Jeg har helt enkelt designet et lite kart over min kjøkkenhage og holder nå på å føre inn hva som er dyrket hvor. Du kan enten gjøre som meg, eller bare tegne på et ark. For noen holder det også bare å skrive det ned i en bok – uten illustrasjoner.

Det viktigste rådet mitt er uansett å få det skriftlig ett eller annet sted. Man glemmer fort hva man har dyrket. Husker du hva du dyrket ifjor og hvor det sto i hagen? Neppe! Og her kommer vekstskifte inn i bildet.

Vekstskifte

Sørg altså for å alltid planlegge kjøkkenhagen grundig fra år til år. Noen planter krever så mye næring og utarmer jorda så mye at de ikke kan stå samme sted igjen før det har gått opptil 4 år….. hint: grønnkål. Poteter skal heller ikke dyrkes samme sted fra år til år. Med vekstskifte betyr det at du må prøve å unngå å plante det samme neste år, på samme sted som du hadde det i år.

Grønnkål frø fra egen hage!

Lykke til med planleggingen


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: