Hvordan sanke egne frø?

De aller fleste planter lager frø etter blomstring. Dette gjelder også grønnsaker som eksempelvis broccoli, grønnkål, blomkarse, vårløk, osv. Det å sanke frø er like gøy som å dyrke egne grønnsaker. Det er utrolig enkelt og i tillegg blir neste års avling gratis!

Så… hvordan gjør du det?

Først blomster, så frøkapsler:

Grønnsakene i kjøkkenhagen vil først og fremst blomstre vakkert for både deg og insektene. Det var dette jeg skrev om i et annet innlegg (Invester i humler og bier). For å vite når blomstene er ferdige må du sjekke om det enten er dannet frø-kapsler, eller så ser du om insektene ikke lenger er interessert i dem (gjelder spesifikt vårløk, purreløk og andre slike vekster i blomst).

La frøene sitte lengst mulig på planten. Jo lengre frøene sitter på planten, jo bedre kvalitet får frøet. Frø-kapsler på eksempelvis brokkoli, grønnkål og slike vekster vil bli brune. Vent heller ikke for lenge da frøene plutselig kan falle av……. Dersom det ikke er noe kapsel må du gjette litt, med litt erfaring klarer du raskt å finne ut av om frøene er modne eller ikke. Om det ikke er noen kapsel så må du gjette, men med tiden så finner du fort ut når frø er modne eller ikke.

Frø av vårløk!

Frøene er sanket, hva nå?

Samle inn frøene på en regnfri og solrik dag. Tørk dem inne. Jeg pleier å la dem ligge i en tørr bøtte, på et bakepapir eller tallerken. La dem tørke skikkelig, helst i mange uker.

Når alle frøene er tørre kan du begynne å knuse/åpne dem. Enkelt triks her er å kaste dem i en brødpose og deretter klemme på posen. Frøene vil falle ut av kapslene sine og ligg igjen i posen. Klipp et hull nede i hjørnet på posen og hell enkelt ut frøene i en konvolutt, frøpose eller annet tørt oppbevaringssted. La frøposen ligge åpen i noen uker til for lufting, det verste som kan skje er at ikke all fukt er borte og da råtner frøene (eller spirer).

Ringblomstfrø.
Frø av løpstikke, i kapsler
Blomkarse frø

Oppbevaring og lagring:

For å holde best kvalitet på frøene setter du dem et kjølig og tørt rom. Datostempling? Det trengs ikke! Frø kan holde i mangevis av år. Ved neste vår kan du allerede så egne frø fra egen hage, helt gratis!

Ikke bare frø kan tas fra egen hage:

I tillegg til å kunne sanke massevis av frø fra egen hage, kan du i tillegg ta andre ting fra hagen din som er med på å skape neste års avling i kjøkkenhagen. Her kommer flere eksempler:

Hvitløk:

Når du høster hvitløken din i løpet av sesongen, bør du ta vare på noen av feddene. Disse skal settes ned i jorden i oktober måned og blir da til nye hvitløker neste år. Enkelt og greit: Sett ett fedd i bakken, ca. 10 mnd senere har du en helt ny hvitløk!

4.september.2018
18.mai.2019

Poteter:

Når du høster dine poteter fra hagen, som i utgangspunktet er dyrket frem av kjøpte, sertifiserte settepoteter kan du ta vare på noe av avlingen din til neste års sesong. Generelt sett er gjenbruk av egne poteter som settepotet sett på som uheldig hvis man ikke har god kontroll med plantesykdommer i veksttiden, og på lageret i ettertid.

Men leser du deg litt opp og får riktig kunnskap skal det som regel gå greit. Mine beste råd er:

 • Ta kun vare på poteter fra 100% friske planter uten en eneste sykdom.
 • Oppbevar dem tørt, kjølig og mørkt.
 • Sjekk at “skallet” på potetene ikke er skadet under høsting.
 • Behold jord på potene, ikke vask dem!

Toppløk/luftløk:

Denne veksten er morsom og på toppen av stilkende vokser det i løpet av sesongen fram små løker. Ta vare på disse og sett dem i jorden på høsten. Neste år får du ny plante av dette!

Bondebønner:

Ta vare på de største og fineste bondebønnene. La dem tørke over vinteren inne i lag med andre frø. Husk å åpne kapselen og ta ut selve bønna!

Mine siste råd til høsting av frø eller oppbevaring av løker/annet:

Ta frø fra de friskeste, sterkeste og flotteste plantene i hagen. Det samme gjelder når du skal lta vare på hvitløk, poteter og andre ting. Planter har gener på samme måte som oss mennesker, de beste genene gir det beste resultatet til neste års avling.

Spesielt enkle grønnsaker å ta frø av:

 • Grønnkål (Blomstrer ikke før det andre året)
 • Brokkoli
 • Paprika
 • Tomater
 • Squash
 • Gresskar
 • Solsikker
 • Blomkarse
 • Vårløk
 • Hvitløk
 • Løpstikke
 • Gulrøtter (Blomstrer ikke før det andre året)
 • Sukkererter (Ta vare på selve erten)
 • Mais (Ta vare på mais-korna)
 • Ruccula

Lykke til!


6 kommentarer til “Hvordan sanke egne frø?”

 1. […] Frø (her kommer man ikke så billig unna… men frø på Europris, Rusta er billigere enn på plantesenterene. Har du noen planteelskere i kretsen din kan du spør dem om å få noen frø gratis) Så sanker du egne frø etterpå i slutten av sesongen. Les mer her om hvordan . […]

 2. Hvorfor advares det ikke om at du kan få frø som lager giftige frukter neste år hvis du tar frø av squash og gresskar?

 3. Kan man skjære av frøkapselen på opiumsvalmue og tørke den inne? Eller må den beholdes på planten til den er brun og klar for høsting?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: