Dyrke honningbær/ haskap

Dette er noen morsomme og spennende bær!

Det er nesten umulig å mislykkes med honningbær/haskap. SUPERBÆR!! Takler fint dårlig vær og er ekstremt hardfør, H8. Kalles også for Haskap. Veldig humle og bievennlig! Du må ha to ulike sorter for å pollinere. 

Honningbær er hardføre busker de aller fleste skal kunne lykkes med. Buskene er til pryd i hagen og gir deg spiselige bær med en smak som kan minne om en blanding av blåbær, solbær og bringebær på likt. Spennende bærbusk som gir morsomme, avlange bær.

Blir 1-2 meter høy og er også egnet som hekkplante. Liker seg i sol-skygge. Takler fint dårlig vær og er ekstremt hardfør, H8. Plantene er vinterherdige til -45 C. Vokser vilt i Sibir!!!

Hvor vokser den vilt?

Haskap (honningbær, Lonicera Kamtschatic, honeysuckle, blåbärstry, maibær) er opprinnelig en viltvoksende bærbusk som blant annet finnes i Japan, Sibir og Canada. Haskap har blitt dyrket i mange land en del år, men bærsorten ble først godkjent til bruk i EU og Norge i 2019 som matplante.

Velg riktig sort!

Pass på at du får tak i nyere moderne korrekte sorter som er avlet frem for god smak og god vekst. Det finnes riktignok en annen sort som er av den «gamle» (Lonicera caerulea) som sprer seg i norsk natur, er svartelistet og kan være farlig for mangfoldet. Disse sortene er tatt ut av salg hos alle hagesentre og flere kommuner driver nå aktiv bekjempelse.

Den moderne snille sorten sprer seg overhodet ikke og er heller ikke svartelistet. (Denne sorten heter: Lonicera Kamtschatic). Den er avlet frem for å beholde de gode Haskap egenskapene – men samtidig gi bedre smak på bærene og en god avling. På Spiselighage.no skal du være trygg på at du får kun tak i de moderne, trygge gode sortene!

Det sunneste du kan spise!

Bærene har veldig høyt innhold av a, c, og e vitaminer, pektin, tanniner, svært mange mineraler, mye anticyaner, phenoler og vel dobbelt så mye antioksidanter som skogsblåbær og er derfor det absolutt sunneste som finnes innen frukt og bær.

I Asia har honningbærplantene vært brukt som medisinplante i mange hundre år. Bladene og unge skudd kan man lage en te av. I tillegg er innholdet i bærene høyt anerkjent forebyggende mot kreft, hjertesykdommer og diabetes.

Ekstremt humle og bievennlig:

Honningbærbusken får også blomster med masse nektar – som er helt fantastisk for sultne humler og bier. Spesielt bra er det at denne planten blomstrer tidlig på våren fordi da har insektene mat. Planten tåler mange minusgrader selv om den blomstrer.

Bestill deg et par bærbusker

Disse kan bestilles på Spiselighage.no.

Slik dyrker du honningbær:

Haskap er også godt egnet til dyrking i potter eller kasser med minst 20 liter jord. De trives best på en solrik vokseplass og bør ikke plantes der det er mye vind. Plantene er lite utsatt for sykdommer og skadedyr.

Om du vil ha mange smaksrike bær bør du plante to ulike sorter med en avstand på 0,5 til 2 meter. Avstanden varier veldig fordi du kan velge selv om du vil ha de som hekkplante eller frittstående bærbusker. Honningbær begynner å spire tidlig på våren.

Honningbær krever ikke særlig spesialjord. Kun vanlig hagejord der det er godt drenert og moldrikt. Vann regelmessig og på tørre dager, som med alt annet i hagen. Du bør ikke beskjære så kraftig første 3 årene – og heller ikke beskjære mens plantene er i vekst og bærene er i produksjon. Beskjæring er best å gjøres i februar/mars.

Hver vår er det fornuftig å gi en neve gjødsel til hver plante. Jeg bruker da Gjødsel for kjøkkenhagen.

Hvordan spiser man honningbær?

Det er viktig at en lar bærene henge på busken ca 10-15 dager etter at de er helt blå, for at de skal få en god smak. Bruk fuglenett over i perioden bærene modnes så ikke fuglene spiser alle bærene dine.

De kan lagres i inntil 2 uker i kjøleskap. Bærene beholder smaken etter å ha vært frosset. Du kan lage vin, saft, juice eller bruke bærene til kaker, pai, is – eller bare nyte dem rett fra busken! Dette er verdens sunneste godteri vil jeg påstå!


3 kommentarer til “Dyrke honningbær/ haskap”

  1. Hei, denne busken høres ut som en ekte overlevenskunstner som klarer seg overalt. Må vi kanskje regne med at den sprer seg og blir en av framtidens fremmede arter her i Norge?

    • Min har ikke spredd seg noe. Har måtte sette ned greiner for å lage flere busker.

  2. Haskap er et fint bær å ha i hagen. Som forebyggende medisin kommer den etter solbær og aronia…. Generelt er det for mange som skal tjene penger på Haskap og det er ikke mulig å bygge opp en stor produksjon av den.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: