Dyrke løvetann i hagen

3 minutter

Løvetann er en fantastisk plante som er lett å dyrke og kan trives i mange forskjellige områder. Du kan så løvetannfrø direkte i bakken om våren, eller plante frøene innendørs om vinteren for å gi dem en tidlig start. Løvetann vokser best i full sol eller delvis skygge og trives i de fleste typer jord. Normalt sett vokser de vilt i hagen din. Dette er med andre ord en plante som kan være blant de enkleste å dyrke!

Når det gjelder å spise løvetann, så er det faktisk mange måter å tilberede den på. Løvetannblader kan brukes i salater, smoothies eller som et tilbehør til andre matretter. De kan også stekes eller kokes som en grønnsak og serveres med smør og pepper. Løvetannrøtter kan skrelles og kokes som en rotgrønnsak, eller de kan tørkes og males til et pulver som kan brukes som kaffeerstatning. Løvetannblomster kan brukes som en garnityr i salater eller andre matretter, eller de kan brukes til å lage løvetannvin.

Selv om løvetann kanskje ikke er den mest populære matplanten, så har den faktisk mange helsefordeler. Løvetannblader er en god kilde til vitaminer og mineraler, inkludert vitamin A, C, K og B6, samt kalsium, jern og kalium. Løvetannrøtter er også rike på næringsstoffer og kan hjelpe med å styrke immunforsvaret og fordøyelsessystemet.

En annen fordel med å dyrke og spise løvetann er at det er en bærekraftig matvare. Løvetann er en hardfør plante som vokser godt i mange forskjellige klima og jordtyper, og den krever ikke mye pleie eller vedlikehold. Å spise løvetann kan også bidra til å redusere matsvinn, siden planten vanligvis blir sett på som en ugressplante og kastes.

Ikke plukk skitten løvetann og pass på allergier

Det er viktig å merke seg at ikke alle mennesker tåler løvetann like godt, og noen kan ha allergiske reaksjoner på planten. Melkesaften til frisk løvetann kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer som reagerer på planter i kurvplantefamilien.

Det er også viktig å unngå å spise løvetann som vokser langs veier eller andre steder som kan være forurenset.

Det finnes mange måter å bruke løvetann på i matlagingen. Her er noen flere oppskrifter du kan prøve:

  1. Løvetann-te: Plukk løvetannblader og tørk dem i solen eller i ovnen. Kok opp vann og la det avkjøle seg litt. Tilsett tørkede løvetannblader i vannet og la det trekke i 5-10 minutter. Sil av bladene og tilsett honning eller sitronsaft etter smak.
  2. Løvetann-pesto: Plukk løvetannblader og vask dem godt. Tørk dem med et kjøkkenhåndkle og legg dem i en blender eller food processor sammen med hvitløk, pinjekjerner, parmesanost og olivenolje. Kjør blandingen til den er glatt og jevn. Smak til med salt og pepper etter smak.
  3. Løvetann-omelett: Plukk løvetannblader og vask dem godt. Pisk sammen egg og melk i en bolle og tilsett løvetannblader. Varm opp smør i en stekepanne og hell i egg- og løvetannblandingen. La omeletten steke i 2-3 minutter på hver side, eller til den er gyllenbrun. Server med brød og en grønn salat.
  4. Løvetann-marmelade: Plukk løvetannblomster og fjern stilkene. Kok opp blomstene i vann i 10-15 minutter. Sil av blomstene og tilsett sukker og sitronsaft i vannet. Kok opp blandingen igjen og la det småkoke i 30-40 minutter, eller til marmeladen har tyknet. Hell marmeladen på rene glass og la det avkjøle seg før servering.
  5. Ja, løvetannblomster er spiselige og kan brukes i matlagingen. Blomstene har en mild og søt smak, og kan brukes i salater, te eller som pynt på kaker. Det er viktig å plukke blomstene når de er friske og gule, og å vaske dem godt før bruk.

Disse oppskriftene er alle enkle å lage og gir deg en unik og spennende smaksopplevelse. Alt i alt er løvetann en spennende plante som kan brukes på mange forskjellige måter!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: