Rognebærmøll på epletrær – hvordan unngå dem!

Rognebærmøll er en liten møll som legger egg på epler. Eggene klekker til larver som eter av eplene og kan ødelegge dem. Rognebærmøll kan være en plage for epletrær (spesielt år det er lite rognebær), men det finnes flere tiltak du kan gjøre for å hindre at de ødelegger eplene dine:

 1. Plukk og fjern infiserte epler: Rognebærmøll legger egg på eplene, så ved å fjerne infiserte epler kan du hindre at larvene klekker og sprer seg til andre epler.
 2. Bruk plantevernmidler: Det finnes flere plantevernmidler som kan brukes mot rognebærmøll, men det er viktig å lese instruksjonene nøye og følge dem for å unngå skade på plantene og miljøet.
 3. Plant andre planter som tiltrekker seg naturlige fiender av rognebærmøll: Noen planter, som for eksempel løk og hvitløk, kan tiltrekke seg naturlige fiender av rognebærmøll, som for eksempel rovmidd.
 4. Plant rognebærbusker eller andre planter som rognebærmøllene foretrekker å legge egg på, i en annen del av hagen din for å lokke møllene bort fra epletrærne dine.
 5. Beskjær epletrærne dine regelmessig for å fjerne døde grener og annet materiale som kan gi ly for rognebærmøllene.

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å bekjempe rognebærmøll på epletrærne dine!


Ett kommentar til “Rognebærmøll på epletrær – hvordan unngå dem!”

 1. Det er greit at det er behov for nye artikler, men man bør virkelig ikke ty til tilnærmet fri dikting som dette. Hva sier Nibio om rognebærmøllen: https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/276/ og
  https://www.nibio.no/nyheter/sommerfugl-pa-epleslang

  Plukk og fjern infiserte epler: Rognebærmøll legger egg på eplene, så ved å fjerne infiserte epler kan du hindre at larvene klekker og sprer seg til andre epler.
  -> Rognebærmøllen har sprer seg ikke mellom epler. Sommerfuglen legger egget på eplet og så borer den seg inn der den er. Men ved angrep er det lurt å fjerne infiserte epler, men fordi det vil gjøre de resterende eplene større.

  Bruk plantevernmidler: Det finnes flere plantevernmidler som kan brukes mot rognebærmøll, men det er viktig å lese instruksjonene nøye og følge dem for å unngå skade på plantene og miljøet.
  -> Det finnes ingen plantevernmidler mot rognebærmøllen som er er godkjente for privathager i Norge.

  Plant andre planter som tiltrekker seg naturlige fiender av rognebærmøll: Noen planter, som for eksempel løk og hvitløk, kan tiltrekke seg naturlige fiender av rognebærmøll, som for eksempel rovmidd.
  -> Dette finner ikke jeg noen som helst slags referanser for noe sted. Bedre å plante blomstrende planter og dermed tiltrekke snylteveps.

  Plant rognebærbusker eller andre planter som rognebærmøllene foretrekker å legge egg på, i en annen del av hagen din for å lokke møllene bort fra epletrærne dine.
  -> Dette er helt motsatt tenkt! Denne møllen foretrekker rogn, men rogn setter ikke alltid bær og det er i de årene det er problemer med eplene. Med rognebærtrær i nærheten så støtter man i realiteten en populasjon av rognebærmøll i de årene når rognen setter bær, og så har du større problemer i de årene den ikke setter bær. Om noe bør du fjerne rognebærene på treet ditt ut i juni og dermed drepe de larvene som er i de bærene, slik at det er mindre møll til neste år.

  Beskjær epletrærne dine regelmessig for å fjerne døde grener og annet materiale som kan gi ly for rognebærmøllene.
  -> Hva? De slipper seg rett ned fra rognebæret og ned i jorden og overvintrer der. Og så forpuppes de og det kommer nye møll neste vår. Hvis de har spist i eplene dine så dør larvene nesten 100%, for de er helt spesialiserte på rogn.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: