Ingen sult her i hagen – man spiser og bruker hele planten!

Visste du at man faktisk kan spise mye mer enn man tror på en kålplante eller rødbet? Og visste du at gulrotgresset – det grønne, kan bli til en herlig pesto? Nå vet du det! Det handler om å spise hele planten og ikke kaste næringsrik mat!

KÅL – HELE PLANTEN ER SPISELIG!
Nå tenker jeg på brokkoli, blomkål, spisskål, hodekål og rosenkål. De fleste spiser buketten eller kålen og kaster bladverket. Men hele planten er spiselig. Og proppfull av gode næringsstoffer. Du kan spise bladverket både rått og varmebehandlet. Lag en god salat eller bruk bladverket som vanlig kål. Våruller, supper, fårikål, kål-chips, og mer. Du kan også fermentere og sylte kålbladene til senere bruk.

Blomkål-bladene smaker som frisk salat. Dypp dem i iskaldt vann så blir de enda
sprøere! Stilk og røtter kan også spises. Kjernen i brokkoli stilken er for eksempel mild og god. Blomstene er også spiselige, og dekorative.


GULRØTTER
Gulroten grønne gress er rikt på betakaroten. Jeg pleier å lage pesto! Bland med chili, hvitløk og olje så har du verdenes beste pesto av gulrotdusken! I andre land brukes gulrotgresset som kosttilskudd! Så sunt er det!


BLADER PÅ BETER / RØDBET
Hele planten er spiselig. Bladverket er nydelig i salater og i supper.

ERTER
Hele planten er spiselig. Erteplanter er gode i all mat. Kan spises både rå og varmebehandlet. Små ertespirer er jo vidunderlig mikrogreens!


LØK OG HVITLØK
Stilkene til vanlig rød, gul og sjalottløk er spiselig. Det samme er hvitløkstilken. Smaker litt mildere løk, bruk den som du ville brukt purre og vårløk!

GRESSKAR-BLADER
Bladene på gresskarplanter kan spises. Små blader smaker best, og du kan koke dem som spinat. Smaker som en blanding av brokkoli, bønner og spinat.


KOK KRAFT
Alle rester av grønnsaker, som skall og avkapp, kan du fryse ned. Ha en egen pose i
fryseren til dette bruket. Når posen er full, hiver du alt i en gryte og koker deilig grønnsakkraft.

NOE MÅ KASTES
Er det tegn til råte eller mugg, skal det kastes. Jeg kaster også kålblader som er hardt rammet av snegler og larver.


5 kommentarer til “Ingen sult her i hagen – man spiser og bruker hele planten!”

  1. Dette var kjempebra. Nå blir det mindre grønnsakavfall også. Jeg har visst noe av dette før, men ikke at så mye var spiselig av avfallet. Takk for gode råd om såing og utplanting. Jeg har dyrket bær og grønnsaker her i Nord Norge i mange tiår, men det er alltid noe nytt å lære.

    • Tomatplanter, paprika-/chiliplanter og tomatillo-/physalisplanter er alle sammen del av søtvierslekta og dermed gifitge, på lik linje med potet. I forskjell til potet er fruktene hos tomater, paprika/chili og tomatillo/physalis ikke giftige og dermed spiselige.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: