Beskjæring av frukttrær og bærbusker

Alle frukttrær må beskjæres hvert år for å holde seg fine. Det er litt diskutert om man skal beskjære om høsten eller våren. Ja, takk begge deler sier jeg! Av min erfaring som tidligere anleggsgartner er det ikke så veldig nøye, så lenge du holder deg unna bladsprett, etter bladfall og minusgrader.

Ikke utsett beskjæringen

Mange utsetter beskjæringen av frukt og bær alt for lenge – noe som medfører at det blir vill vekst med massevis av tette greiner og skudd. Dette medfører dårlig avling, potensielle plantesykdommer og skadedyr. Derfor er det så viktig å beskjære.

Man kan være ganske brutal med epletrær. Pære tåler også ganske mye. Plomme tåler litt mindre og kirsebær tåler kanskje minst. Men ha allikevel i bakhodet at veldig mange beskjærer trærne for lite – derfor skal du faktisk ta bort mer enn du tror.

Alle skudd som vokser rett opp må klippes bort

Når jeg holder på i min hage er det ingen spesiell fasit, fordi alle trær og busker er forskjellige i utseende. Men det er noen få ting å huske på:

  • Før sa man at du skulle kunne kaste hatten gjennom kronen på frukttrær. Trær og bærbusker skal derfor ikke se ut som en tett busk med grener i alle retninger. Lyset skal komme gjennom kronen om sommeren, da blir også frukten/bærene mye søtere.
  • Det er viktig at du ikke venter med beskjæringsjobben til det blir kuldegrader. Det bør ikke være minusgrader i luften dagene etter en beskjæring. Da kan treet bli skadet.
  • Når du velger hvilke grener du skal beskjære, velg stedet på grenen hvor du ser en knopp rettet mot en passende retning. En passende retning er ut av kronen. Kuttet skal være rett over knoppen, ca. 1 cm. Slik får du treet til å danne nye grener den veien du vil de skal vokse.
  • Grener som går rett opp bærer lite eller ingen ting, grener som går bortover, eller svakt nedover, bærer mye frukt. La grenene gå nedover. Fjern alt som går oppover.
  • Prøv å ha i bakhodet at man skal beskjærer frukttrær for å få en fin “paraplyform”.
  • Fjern syke og skadde greiner. Det er også viktig at det ikke er for mange greiner som vokser i hverandre. Er det flere greiner som krysser alle veier, tas vekk de tynneste og korteste.

Generelt når man beskjærer frukttrær går det litt på skjønn. Ha som nevnt i bakhodet denne paraplyformen på frukttreet og fokuser på å forme treet deretter. I valget mellom flere greiner, klipper du vekk den svakeste. Små greiner/skudd kan du klippe av hele sesongen.

Luftig og åpent i pæretreet

Når på året?

Vi må dele frukttær i to typer; plomme, kirsebær og moreller. Dette er steinfrukt. Kan beskjæres både etter at frukten er høstet og tidlig vår.

Så har vi eple og pære. Dette er kjernefrukt. Kan beskjæres tidlig vår.

Slik beskjærer du bærbusker:

Det er ikke så komplisert med bærbuskene. De trenger lys til bærene, solbær, stikkelsbær, hageblåbær og rips må holdes i sjakk eller så blir de veldig store. Jeg pleier klippe både vår og høst. Alle skudd som vokser rett opp og alt som jeg føler er for mye. Bør ikke beskjæres mens bærene henger på.

Bringebær er unik: den skal du klippe ned alle grenene som har hatt bær i på seg for sesongen, de nye skuddene som kommer vil ha bær neste år, mens grenene som allerede har hatt bær vil bare visne hele ned – derfor klipper vi dem bort.

«Å høste egne bær i hagen er en aktivitet du bør ha med barna på. Gleden som stråler er unik»

Bruk godt utstyr når du beskjærer i hagen:

Har du en god beskjæringssaks og en grensag med lange armer er du godt i gang. Frukttrær blir fort utsatt for plantesykdommer som trenger inn i treet om du bruker dårlige beskjæringssredskaper. Det må være rette rene kutt – så forhindrer du problemer.

LES OGSÅ: Bestill beskjæringssutstyr fra Spiselighage

Det kan også være fornuftig å ha en gardintrapp som er stødig når du skal beskjære høye frukttrær. Bruk hjelm om du står veldig høyt oppe i stigen!

Av og til må sagen frem!

Det finnes mange teorier om beskjæring, og ingen beskjærer et tre likt. Uansett hvilken metode du har er det viktig at målene blir nådd:

• Treet skal beskjæres slik at det kan fornye seg og sette nye skudd
• Treet skal beskjæres slik at syke og skadde greiner fjernes
• Treet skal beskjæres for at det blir åpnet slik at lys og luft kommer inn. Dette vil hjelpe med at frukten modnes bedre, samt at sopp angrep reduseres

Å pleie og beskjære frukttrær med jevne mellom gjør inngrepene mindre dramatiske og trærne holder seg unge og friske. 

Lykke til!

Annonse:


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: