Sopp i kjøkkenhagen er bra for avlingene!

Har du etter noen dager med fuktig vær og regn oppdaget at det dukker opp litt sopp her og der i pallekarmene dine? Mange tenker umiddelbart at dette er farlig og kan skade plantene dine. Men visste du at det er helt ufarlig og er egentlig ingen grunn til bekymring?!

Sopp gir næring til plantene dine

Dersom det dukker opp sopp i en pallekarm eller et bed i hagen min, lar jeg de alltid stå uberørt. Det er viktig å ikke fjerne soppen. Sopp generelt lever i nettverk under bakken og bryter ned dødt organisk materiale og frigjør næringsstoffer fra det. Sopp er med andre ord en god hjelper i hagen!

“Kvifor er her så mange som er så negative til sopp? Det tyder berre på at jorda er sunn og soppen hjelper jorda og organismene som hjelper deg til å få god avling, så: vinn vinn!.”

Soppen lever ikke lenge og visner når det kommer varme sol dager. Sopp er ofte et tegn på sunn og levende jord. Du kan derfor klappe deg selv på skulderen, om det skulle dukke sopp opp i dyrkekassene dine. Godt jobba å lage god jord!

Hvorfor oppstår det sopp?

I jorda har man alltid mycel som er den aktive delen av soppen. Av og til dukker de opp av jordoverflaten dersom det er fuktig over tid, eller du har blandet treverk, kompost, bokashi eller husdyrgjødsel i jorda. Soppen jobber intenst med å bryte ned det du har tilført jorda.

Ser du soppen bak kålen?

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: