Slik lager du stiklinger av bærbusker

Visste du at rips-, stikkels- og solbærbusker er noe av det aller enkleste man kan lage stiklinger av? Du kan med andre ord lage deg titalls av gratis bærbusker, om ikke tusenvis!

Hvordan gjør man det?

Det du gjør er altså å bare klippe av valgfri greiner (min 20-40 cm lengde) på dine eksisterende planter og sette stilkene i en bøtte med vann. Den bøtten kan stå utendørs i hagen eller hvor enn som helst. Dette kan gjøres vår, sommer og høst. Du trenger verken å se til eller gjødsle vannet. Slapp helt av og vent til røttene vokser ut av stilkene!

Det tar i gjennomsnitt kun 3-4 uker før stilkene får synlige røtter og er klar til å plantes i jord. Jeg er helt forbauset over hvor enkelt man kan formere plantene sine!

Blåbær kan man også ta stiklinger av, men her er prosessen litt annerledes. Du må ikke klippe av grener, men bøye dem ned i jorda og legge en stein over den bøyde grenen. Da må grenen som berører jordoverflaten få ligge i fred i noen uker til de utvikler røtter. Da kan du klippe av moder planten og sette stiklingen din et annet sted.

Alle disse bærbuskene har jeg laget av greiner fra kun èn busk!

4 kommentarer til “Slik lager du stiklinger av bærbusker”

 1. Hei!

  Har forsøkt å gjøre dette med ripsbuskene i hagen, men de har nå stått i en god måned og det har fortsatt ikke kommet røtter. Det meste av bladene har visnet helt vekk, men noen få kvister som vokser fra noen av greinene har fortsatt grønne til gule blader.

  Når jeg tar dem opp av vannet er det ingen som likner det du løfter opp her. Det er bare kvister som har fått noen enkelte hvite vorter her og der, flere av disse hvitlige vortene er sorte i kantene. På noen av greinene ser det også ut som det er større områder som er i ferd med å gå i oppløsning, og spesielt i disse områdene finner jeg noen ekle små larver.

  Jeg regner nesten med at alt sammen er bare å kaste. Men hva har jeg gjort feil? Vi har klippet de gamle buskene helt ned og forsøkt å putte alle greinene i vann for å få flere nye busker, men nå har vi jo isteden mistet alt. Krysser fingre for at det skal komme nytt opp der vi har klippet ned sånn at vi fortsatt har noe som kommer tilbake, for røttene står der fortsatt. 🤞🏻

  • klippe helt ned bærbuker er ikke lurt uansett og det er unødvendig. Fjern de grenene som ligger mot jord og de som krysser over hverandre inne i buska. Røtter skaldet komme om du ikke brukte en uttørket kvist/ kvister

   • Prøvd det samme fra i vår ikke kommet noe her heller . Nå har det regnet mye så prøver igjen.
    Hvor skal man klippe ?
    Kan dem ha vært for korte?

 2. Det beste resultatet er å sette solbærstiklingene rett i jorda og holde jorda fuktig.
  Det tar ca 4 uker for stiklingene å etablere røtter, så det er lurt å ta stiklinger i mai måned.
  Å sette solbær eller rips stiklinger i vann for å få røtter, fungerer dårlig i de fleste tilfeller.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: