Vanlige sykdommer på planter

Det finnes mye forskjellig som kan oppstå på plantene dine og lage problemer for avlingene. Det viktigste redskapet du har i kampen mot plantesykdommer er kunnskap. Da vet du nøyaktig hva som skal gjøres for å forhindre plantesykdommer eller hva som må gjøres om uhellet er ute.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom følgende plantesykdommer og hvordan bekjempe dem:
  1. Meldugg
  2. Klumprot
  3. Tørråte
  4. Giffelråte
1. MELDUGG

Meldugg er en vanlig plage. Det er en soppsykdom, som ses som et hvitt støv på bladene. Ofte oppdages det først med noen få syke blader. Av og til kan også hele planta angripes. Noen planter er mer utsatt for å få meldugg enn andre, for eksempel: tomat, agurk, rosmarin og mynte.

Meldugg er ikke bare stygt, det kan også hemme veksten og forhindre blomstring. Å forebygge er alltid det beste for å unngå sykdom og skadedyr. En hovedregel er å unngå at planten tørker helt ut eller overvannes – og husk gjødsel. Det er også viktig med god luftsirkulasjon rundt planten. Meldugg kan lett opptre i et tett og dårlig ventilert drivhus.

• Fjern de angrepne bladene, og kast dem i søpla (ikke i komposten – der kan soppen overvintre i jorda).

• Forebyggende tiltak mot meldugg er å vanne godt gjennom sommeren så plantene ikke blir tørkestresset.

• Åpne dører i drivhuset, og sørg for god gjennomstrømming av frisk luft.

Kjerringråd mot meldugg

Et kjerringråd er å spraye med denne blandingen: 1 dl bakepulver 0,5 dl vegetabilsk olje 10 liter vann Bland ingrediensene i en sprayflaske, og sprøyt hver 7–10. dag når planten er i vekst.

2. KLUMPROT PÅ KÅL

Klumprot er en av de mest skadelige sykdommene på kålplanter, og den er veldig vanskelig å bekjempe. På typiske kålplanter som brokkoli, blomkål, rosenkål og hodekål dannes det svulstaktige utvekster – derfor kalt klumprot. Angrepene kan være svært omfattende på røttene uten tydelige symptomer på bladverket, men etter hvert som angrepet utvikler seg, vil plantene stagnere. Jeg har dessverre opplevd klumprot i min kjøkkenhage fordi jeg dyrket kål i samme dyrkekasse i flere år. Hvordan forhindre klumprot

• Vekstskifte – det handler om å ikke dyrke det samme, på samme sted, år etter år. Der du hadde kål i år, kan du ha poteter neste år, og noe annet igjen året etter der. Du bør helst vente minst 5 år før du dyrker kål på samme sted for å ikke risikere at det utvikles klumprot.

• Det er viktig at det er god drenering i jorda.

• Kalking pleier også å være effektivt.

3. TØRRÅTE

Tørråte er den viktigste soppsykdommen hos potet, men forårsaker også skade på tomater og en del andre grønnsaker. Viktigst er potet, tomat, paprika, og aubergine.

Poteter

Potettørråte viser seg først som små grønne, uregelmessige flekker på blader og stengler. Til slutt blir potetene råtne og uspiselige. Det er samme prinsipp ved tørråte som ved klumprot. Ikke dyrk poteter på samme sted år etter år. Da kan det utvikle seg plantesykdommer. Ha minst 2–3 potetfrie år før du planter poteter på det samme stedet.

Bruk friske settepoteter, og velg resistente sorter, f.eks. Nansen eller tidlige poteter som Troll og Pimpernell. Mandelpoteter er derimot svært mottakelige for tørråte.

• Andre tiltak som hypping under vekst hjelper mot tørråte.

• Det grønne bladverket bør aldri kastes i komposten, men heller i en søppeldunk.

Tomater

Tomatplantene kan også bli plaget med tørråte. Derfor er det lurt å passe på følgende:

• Velg tidlige, små tomater som vokser raskt.

• Plant tomatplantene med litt avstand.

• Når plantene er store, kan det være smart å fjerne så mye blader som mulig, nedenfra og opp.

• Jevn vanning og god ventilering om plantene står i et drivhus.

• Kast aldri blader fra tomatplanter som er rammet av tørråte, i komposten

4. GRIFFELRÅTE

Griffelråte er et ganske vanlig problem ved tomatdyrking, men samtidig ikke så veldig farlig. Det første synlige tegnet er at blomsterenden på tomaten blir brunlig. Griffelråte oppstår når planten ikke får tatt opp nok kalsium fra jorda, som regel fordi jorda har tørket ut, eller at det har blitt vannet uregelmessig. Gode vanningsrutiner er et forebyggende tiltak.

Vann helst tidlig på morgenen. Da suger røttene opp vannet bedre, og vann og næring transporteres til planten og fruktene som er i utvikling. Vanner du midt i solsteken, fordamper vannet altfor fort. Tomatplanter har også en tendens til å utvikle griffelråte hvis de er plantet i for kald og fuktig jord.

Gjødsle gjennom hele sesongen, og bruk gjødsel med høyt kalsiuminnhold, for eksempel hønsegjødsel eller knuste eggeskall. Det og jevn vanntilførsel vil løse problemet med griffelråte. Bruk eggeskall som gjødsel: Skyll skallet før du bruker det. Biter med eggeskall kan strøs rundt plantene, eller man kan knuse skallet fint i en morter og blande det godt i jorda. Slik får du en jevn mengde med kalsium til jorda gjennom sesongen – helt gratis

Det kan være lurt å lagre artikkelen til senere


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: