Dyrke bjørnebær

Alle bør ha bjørnebær i hagen. Det finnes riktignok ville bjørnebær i skogen, men de du dyrker i egen hage blir større – og smaker bedre. Det er en skikkelig luksus å plukke dine egne bjørnebær til desserter, smoothie og syltetøy. 

En solrik vegg er et godt sted for bjørnebær å stå og én plante er nok til å få en stor høst med de mørke herlighetene.

Plante bjørnebærbusk i hagen – stell

Det er enklest å bestille/kjøp seg noen bærbusker. Da er det bare å plante dem rett i jorda. Bjørnebær liker sol, men bør beskyttes mot vind. Jeg har i min nettbutikk på våren hvert år! En kjekk sort som ikke stikker. “Thornless“.

Bjørnebærbusker får ganske lenge skudd. Den må derfor støttes og bindes opp slik at bærene får nok lys til å modnes. Bjørnebær vokser kraftig og kan bli veldig store, opptil fire meter høye. 

Den beste tiden å plante bjørnebær er om våren eller på høsten. Buskene vokser mye i bredden og derfor bør du ha vel 2,5 meter planteavstand mellom hver busk. Avstanden fra husveggen skal være en halv meter. 

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Velg riktig sort

Det finnes både bjørnebær med pigger og uten, og med ulik smak og diverse. Det er ikke alle sorter som klarer å bli modne om du bor i et litt kjøligere sted med en kort sommer, så det kan være lurt å velge en sort som får tidlig modne bær. 

Plante bjørnebærbusk

Jorden skal være lett, luftig og godt drenert – bjørnebær liker seg ikke i våt gjørme. Grav en grop som er minst like dyp som planten og hell pi kompostjord. Det liker den. Press jorden godt rundt planten slik at den sitter godt i bakken og vann godt.

Du skal forvente at det tar et år før den nyplantede bjørnebærplanten gir noen avling. Bjørnebær får nemlig bær på fjorårets skudd og ikke de nyeste skuddene med andre ord.

Tips:
Vær forsiktig med gjødsling, for gjødsel = mye grønn vekst og lite bær.

Høsting

Når bærene blir mørke er de modne og klar til å nytes!


Ett kommentar til “Dyrke bjørnebær”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: