
Visste du at det ikke bare er grønnsakene man kan spise fra hagen? Du kan faktisk spise en del annet som vokser vilt i hagen din og mange blomster:
Hosta: Skudd kan brukes som asparges. De krøllede bladene kan spises kokt som grønnsak eller rå i salat.
Marikåpe: Bladene av marikåpe kan spises, men noen synes de kan smake litt beskt.
Blomkarse: Hele planten er spiselig: blader, stilk, blomster – litt pepperaktig i smaken og gir et lite piff i salaten!
Løvetann: Her er faktisk hele planten spiselig – til og med røttene! Bladene brukes rå i salater eller varmebehandles. Blomsterknoppene kan stekes eller syltes. Røttene kan du lage TE av.
Roser: Alle roser er spiselige. De kan også brukes til saft eller gelé, eller tørkes og brukes til blant annet TE.
Skvallerkål: Proppfull av mineraler og vitaminer. Kan varmebehandles og spises rå i salater. Nye skudd kan brukes som spinat. Knallgodt!
Geitrams: Nye skudd fra geitrams kan spises som asparges. Bladene kan spises i salater, supper og i tillegg varmebehandles i retter.
Brennenesle: På våren er brennenesle på sitt beste – sunn og frisk i fargen. De inneholder mye proteiner. Kok bladene, brenneneslesuppe eller lag deg en te?
Løkurt: Fungerer veldig godt i salat.
Stemorsblomster: Perfekt dekorasjon på salaten, kaker eller garnityr.
Tulipaner: Kronbladene har en søtlig smak og passer ypperlig til dekorasjn på desserter/kaker. NB! Noen mennesker reagerer sterkt allergisk på tulipaner.
Tusenfryd: Blomsterknopper og unge blader kan brukes i salat.
Ryllik: Unge blader kan brukes i salat eller som krydder.
Syrin: Bland friske blomster med litt kremost og server til kjeks. Blomster kan også blandes i yoghurt for å få et hint av sitronsmak.
Hestemynte: Kronbladene har en søt, krydret smak som er god i salater, geléer, ris- og pastaretter. Friske eller tørkede blader kan brukes til te.
Primula: Blomsten kan brukes i salat.
Floks: Blomstene har litt kryddersmak. Passer i salater/fruktsalat. Gjelder kun den flerårige staudefloksen. Den ettårige er ikke spiselig.
Ringblomst: Har en svak pepperaktig smak og kan brukes i brød, supper og salater.
Prestekrage: Unge blomsterknopper kan stekes eller legges i eddik og brukes som kapers.
Squash- eller gresskarblomst: Ut i Europa er disse blomstene en delikatesse. Disse store, gule blomstene er digg på stekepanna med litt frityrolje. Kan fylles og stekes i ovn eller brukes i pasta/supper. Nam!