Spiselige vekster / ugress i hagen

Squash blomst

Visste du at det ikke bare er grønnsakene man kan spise fra hagen? Du kan faktisk spise en del annet som vokser vilt i hagen din og mange blomster:

Hosta: Skudd kan brukes som asparges. De krøllede bladene kan spises kokt som grønnsak eller rå i salat. 

Marikåpe: Bladene av marikåpe kan spises, men noen synes de kan smake litt beskt.

Blomkarse: Hele planten er spiselig: blader, stilk, blomster – litt pepperaktig i smaken og gir et lite piff i salaten!

Løvetann: Her er faktisk hele planten spiselig – til og med røttene! Bladene brukes rå i salater eller varmebehandles. Blomsterknoppene kan stekes eller syltes. Røttene kan du lage TE av.

Roser: Alle roser er spiselige. De kan også brukes til saft eller gelé, eller tørkes og brukes til blant annet TE.

Skvallerkål: Proppfull av mineraler og vitaminer. Kan varmebehandles og spises rå i salater. Nye skudd kan brukes som spinat. Knallgodt!

Geitrams: Nye skudd fra geitrams kan spises som asparges. Bladene kan spises i salater, supper og i tillegg varmebehandles i retter.

Brennenesle: På våren er brennenesle på sitt beste – sunn og frisk i fargen. De inneholder mye proteiner. Kok bladene, brenneneslesuppe eller lag deg en te?

Løkurt: Fungerer veldig godt i salat.

Stemorsblomster: Perfekt dekorasjon på salaten, kaker eller garnityr.

Tulipaner: Kronbladene har en søtlig smak og passer ypperlig til dekorasjn på desserter/kaker. NB! Noen mennesker reagerer sterkt allergisk på tulipaner. 

Tusenfryd: Blomsterknopper og unge blader kan brukes i salat.

Ryllik: Unge blader kan brukes i salat eller som krydder.

Syrin: Bland friske blomster med litt kremost og server til kjeks. Blomster kan også blandes i yoghurt for å få et hint av sitronsmak.

Hestemynte: Kronbladene har en søt, krydret smak som er god i salater, geléer, ris- og pastaretter. Friske eller tørkede blader kan brukes til te.


Primula: Blomsten kan brukes i salat.


Floks: Blomstene har litt kryddersmak. Passer i salater/fruktsalat. Gjelder kun den flerårige staudefloksen. Den ettårige er ikke spiselig.

Ringblomst: Har en svak pepperaktig smak og kan brukes i brød, supper og salater.


Prestekrage: Unge blomsterknopper kan stekes eller legges i eddik og brukes som kapers.

Squash- eller gresskarblomst: Ut i Europa er disse blomstene en delikatesse. Disse store, gule blomstene er digg på stekepanna med litt frityrolje. Kan fylles og stekes i ovn eller brukes i pasta/supper. Nam!


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: