Forskjellige typer jord

Jord er jord sier dem! Det stemmer til en viss grad. All jord kan dyrkes i og all jord kan man gjøre mer næringsrik for at ulike planter skal trives i den. Men du bør allikevel være klar over noen forskjeller på typer jord som selges i plantesenterene.

Torv

Har tradisjonelt sett vært brukt gjennom mange år av både hobbygartnere og profesjonelle aktører. Torv har opprinnelig ikke noe særlig næring i seg. Derfor er den godt fungerende som billig og lett fyllmasse. Torv du kjøper i plantebutikker omtales gjerne som blomsterjord, hagejord, såjord eller rosejord. Disse har alle ulike mengder med næring i seg ut i fra navn på posen og bruksområde.

Dette er typisk de billige sekkene med jord man får kjøpt overalt om våren og sommeren. De inneholder torv, blandet med kompost, sand, kalk, gjødsel og mineraler som skal være bra for plantene. Til tross for at dette høres billig og supert ut har det sitt negative preg på miljøet og slipper løs mengder av klimagasser. Ha det i bakhodet når du kjøper jord.

Torvfri jord

De aller fleste hagesentre idag har noe som heter torvfri jord. Dette er som regel mye sand, blandet med litt kompost og råtne trematerialer. Ikke særlig næringsrik. Du kan allikevel enkelt tilføre egen gjødsel i denne gjorda for å gjøre den mer næringsrik.

Jorda i hagen din

Denne får du ikke kjøpt på hagesenter, men er desidert en av de mest levende og beste jorda å bruke. Den er helt gratis og naturlig. Jeg kjøper svært sjeldent jord i butikk men heller bruker fra hagen eller skogen. Tilfør gressklipp, avdødt nedbrytbar kompost, kvister, greiner, løv og gjødsel. Så blir gjorda helt naturlig næringsrik og jeg kan garantere deg at plantene vil stortrives oppi her.

Bokashi jord

Med bokashi kjøkkenkompost kan du lage næringsrik kompostjord av matavfallet ditt året rundt. Både innendørs og ute. Det er sykt enkelt, og går raskt. Resultatet er svært næringsrik kompostjord. Du kan kjøpe utstyr til bokashi på mange nettbutikker og i hagesentre.

Kompostjord fra gjenvinningsstasjonen

Ja, de fleste gjenvinningsstasjoner mottar store mengder hageavfall fra private forbrukere. Dette omdanner de til en sykt god og næringsrik kompostjord. Denne kan du igjen som forbruker kjøpe billig hos gjenvinningsstasjonen. Jeg kjøper en hel tilhenger med jord for en hundrelapp her i Stavanger. Ta kontakt med din lokale stasjon for mer info! Enkelt og billig!


7 kommentarer til “Forskjellige typer jord”

  1. Hei! Jeg har kjøpt jord fra min lokale gjenvinningsstasjon, og skal bruke det til å fylle en dobbel pallekarm. Denne skal stå på terrassen, og har derfor et plastbrett under seg. Jeg har også kjøpt et slags drivhus til å ha over. Jeg har to spørsmål som jeg blir glad for svar på om du har anledning!
    1. Bør jeg ha sand eller noe tilsvarende i bunnen for å sørge for drenering, eller kan jeg ha jorden rett oppi? 2. Det står på pakken at de anbefaler å gjødsle med nitrogenholdig gjødsel, men er ikke det mot sin hensikt? Bør jeg ikke heller bruke hønsegjødsel og annet naturlig gjødsling?

    Takk for alle tipsene dine, de er uvurderlige!

    • Hei Rebecca! Kjekt med jord fra gjenvinningsstasjonen! 1. Du bør med fordel fylle bunnen med sand, grus eller annet drenerende materiale i bunn. For fuktig jord gjør at ikke så mange grønnsaker trives. 2. Frø som trenger nitrogenholdig gjødsel får dette gjennom bruk av hønsegjødsel eller gressklipp. Lykke til!

  2. Hei! Jeg er på utkikk etter jord til å anlegge kjøkkenhage. Når jeg kontakter Oslo-kompost får jeg beskjedne at deres kompost bare er ment som jordforbedring, og ikke til å brukes ren. Det meste jeg kommer over av jord kjøpt i bulk inneholder svært mye sand. Så nå vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal kjøpe hvis 100% kompost blir for mye… hjelp

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: