Dyrke majestetisk mais

FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: MAI/JUNI

Mais er noen majestetiske planter som blir høye, opptil 2-3 meter og vakre. De hører rett og slett med i en kjøkkenhage. Forestill deg egendyrka mais som du tilbereder smørkokt med salt og pepper. Høres ikke det nydelig ut?

Dyrke mais fra frø

Mais trenger forkultivering inne ca. en måned før utplanting. Mars måned er perfekt. Sørg for at de får mye lys under forkultiveringen. Sett ett og ett frø per potte, ca. 1 cm dypt. Minidrivhus er faktisk talt perfekt for mais i startfasen.

Plasser minidrivhuset varmt (20 grader og oppover) og lyst frem til frøene spirer. Når maisplantene er blitt vel 10 cm i høyden kan du omplante i noen større potter – der kan de vokse frem til det er klart for å plantes ut. Plant utendørs når temperaturene ligger stabilt over 10 grader. De tåler riktignok lavere temperaturer…. men veksten stopper opp.

Bor du i noen av de varmeste strøkene i landet kan frøene sås rett ut i mai/juni. Det sies at maisplanter som står på friland (ikke i drivhus) bør være til knehøyde ved sankthans for at de skal gi særlig avling før høsten slår inn.

Høye planter altså!
Plassering av planten

Dersom du har forkultivert mais inne på forhånd og skal plante disse ut bør du finne et sted i hagen hvor det er enormt mye sol. Fordi mais er planter som virkelig elsker sol – og lite vind. Sørg også for at jorden du setter plantene ut i har god drenering og at den er næringsrik. De krever en god del gjødsel gjennom hele sesongen.

Pass også på at du ikke planter mais på rekke og rad – men at du planter dem i blokker. Dette har med pollineringen å gjøre. De samarbeider rett og slett om bestøvningen om de står tettere inntil hverandre. Jeg pleier å sette mais 15 cm ifra hverandre. Tett i tett. Da hjelper de også hverandre å støtte hverandre til å stå oppreist om det skulle komme sterk vind.

Ønsker du å garantert lykkes med mais kan du plante noen planter inne i drivhus. Da får de hvert fall nok sol, varme, gjødsel og stell til at det gir en god avling.  I tillegg blir de beskyttet for sterk vind.

Glem ikke at mais bør gjødsles regelmessig (ca månedlig). Jeg bruker da Gjødsel for kjøkkenhagen.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Pollinering

Hver gang jeg går forbi maisplantene, tar jeg et godt tak rundt plantene og rister hardt i dem. Da vil man se at det drysser ett hvitt støv fra toppen av planten. Dette er pollen. Da hjelper jeg rett og slett plantene å pollinere hverandre – daglig!

Høsting

De bruker som regel 120 dager for å bli høsteklare. Maiskolbene vokser oppover stammen på planten. En plante kan produsere 2-3 kolber hver. Du spise dem ferske på grillen eller smørkoke mais. Det er ingenting som er bedre enn egendyrka økologisk mais. Eller så kan du skrelle dem, og legge kolbene i tette poser i fryseboksen for oppbevaring utover høst og vinter.

Tips: Jeg pleier å ta av en del maiskorn fra den beste kolben og tørke dem på et bakepapir. Sånn får jeg helt egne og gratis frø til neste års avling.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

19 kommentarer om “Dyrke majestetisk mais

 1. Kjempe fin oversikt over hva maisen trenger. Blir inspirert. Hvilken maissort er din favoritt? Hvilken sort er det avbildet her?

 2. Takk for god info om mais. Jeg har sådd og de kommer som et uvær😛 det jeg lurer på er, når du potter dem om og senere planter de ut, planter du de dypere enn de står opprinnelig? Mine har begynt å ramle over ende….

 3. For en flott informasjon fra en ung mann. Jeg har satt mais-frø, og 3 av de spirer og har blitt ca 2 cm . Jeg hadde planlagt å sette de i krukker når de blir store nok, alt for kaldt på øst-landet til å sette de ut enda. Det med å riste maisstammene var nytt for meg.

  1. Mine mais har nå blitt ca 20 cm, jeg har plantet de om og fiberpottene lot jeg følge med. Har nå plantet de i litt større potter med kugjødselkompost, men den ene planta begynner å få et gult blad. Hva gjør jeg feil? Vanner godt med sprayflaske 2 ganger om dagen, kan det være at jeg vanner for mye? Takker på forhånd for svar

   1. Hei! Så flott at de er blitt 20 cm. Når man potter om mais skal ikke jord over vekstpunktet (altså ingen jord oppover stammen) + det høres ut som du har vannet for mye… la jorda tørke ut litt av og til. Men for å senke bekymringene: hos meg vil også en del blader bli gule og brune under oppalet. Jeg tenker ikke så veldig mye på det, fordi det er ikke så farlig om et eller to blad skifter farge 😃

 4. Hei, jeg bor i Molde og her snør det jo idag (som i resten av norge). Jeg har en pallekarm og pallekarm-pvc drivhus. Maisene står inne nå, og bynner å bli veldig lange. Når kan dem plantes ut i denne pallekarmdrivhuset? Hva må tempraturen være?

  1. Pass på at maisen ikke blir utsatt for temperaturer under 10 grader. Da kan veksten stoppe opp. Er det varmere enn dette til enhver tid i drivhuset ditt, kan du plante ut.

 5. Hei! Jeg sådde mais inne for ca halvannen måned siden, og lurer på om jeg kan ta de i større potte, eller ødelegger jeg rota da? Føler pottene virker for små nå, de står i 5 cm bred potte ca.
  Så ser jeg noen har fått gul-brune blader nederst, skal disse klippes vekk? Ene ser helt vissent ut. Jeg har trolig vannet de for mye, ut fra hva jeg leser over her 🙂

 6. Heisann og takk for flott innlegg😃
  Holder det med to maisplanter v polinering?
  Tenkte teste maisplante for første gang

  1. Hei. Det kan godt hende at det er nok, men ville hatt fire om mulig. Skal du ha to er det viktig at du rister godt i plantene slik at de blir skikkelig pollinert.

 7. hei, hvordan kan jeg se at maisenkolben er klar, jeg har altså satt de i drivhuset mitt og de spirer som det fyker, er så sei over tre meter tror jeg, men er det muligt å plante dem ut uten at man tar noe skade på planten, men hvordan kan jeg lage mine egne frø med tørkepapir?

 8. Lurer på en ting mine maisplanter vokser godt men har fått sideskudd , skal de klippes av eller ?

 9. Takk for svar da lar jeg de være ! Ble bare i tvil når de kom fra bunnen av stammen

 10. Hei! Jeg har fått små hvite larver på ene maisplanter i drivhuset mitt. Har akkurat startet med drivhus og første gang med mais – bør jeg behandle med noe/fjerne plante og larver?

 11. Hei, jeg forkultiverte mais i år og de spirte fint, satte dem ut i begynnelsen av mai, og nå kan jeg ikke se dem lenger…. Etter å ha lest dette fine innlegget ditt tenker jeg at det har kanskje vært for kaldt for dem, det har jo stadig vært under 10 grader i mai i år (jeg bor også på Hundvåg). Lurte på om du tror plantene fortsatt er i live nedi jorda, eller om de har dødd? Ville du ha forsøkt å forkultivere på nytt nå, evt så dem direkte ute når det er litt varmere, eller er det for sent på året tror du?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: