FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: MAI/JUNI

Mais er noen majestetiske planter som blir høye, opptil 2-3 meter og vakre. De hører rett og slett med i en kjøkkenhage. Forestill deg egendyrka mais som du tilbereder smørkokt med salt og pepper. Høres ikke det nydelig ut?
Dyrke mais fra frø
Mais trenger forkultivering inne ca. en måned før utplanting. Mars måned er perfekt. Sørg for at de får mye lys under forkultiveringen. Sett ett og ett frø per potte, ca. 1 cm dypt. Minidrivhus er faktisk talt perfekt for mais i startfasen.
Plasser minidrivhuset varmt (20 grader og oppover) og lyst frem til frøene spirer. Når maisplantene er blitt vel 10 cm i høyden kan du omplante i noen større potter – der kan de vokse frem til det er klart for å plantes ut. Plant utendørs når temperaturene ligger stabilt over 10 grader. De tåler riktignok lavere temperaturer…. men veksten stopper opp.
Bor du i noen av de varmeste strøkene i landet kan frøene sås rett ut i mai/juni. Det sies at maisplanter som står på friland (ikke i drivhus) bør være til knehøyde ved sankthans for at de skal gi særlig avling før høsten slår inn.

Plassering av planten
Dersom du har forkultivert mais inne på forhånd og skal plante disse ut bør du finne et sted i hagen hvor det er enormt mye sol. Fordi mais er planter som virkelig elsker sol – og lite vind. Sørg også for at jorden du setter plantene ut i har god drenering og at den er næringsrik. De krever en god del gjødsel gjennom hele sesongen.
Pass også på at du ikke planter mais på rekke og rad – men at du planter dem i blokker. Dette har med pollineringen å gjøre. De samarbeider rett og slett om bestøvningen om de står tettere inntil hverandre. Jeg pleier å sette mais 15 cm ifra hverandre. Tett i tett. Da hjelper de også hverandre å støtte hverandre til å stå oppreist om det skulle komme sterk vind. Denne oppbindingspakken anefales også.
Ønsker du å garantert lykkes med mais kan du plante noen planter inne i drivhus. Da får de hvert fall nok sol, varme, gjødsel og stell til at det gir en god avling. I tillegg blir de beskyttet for sterk vind.
Glem ikke at mais bør gjødsles regelmessig (ca månedlig). Jeg bruker da Gjødsel for kjøkkenhagen.
Takk for at du støtter♥
Visste du at jeg har en nettbutikk?


Pollinering
Hver gang jeg går forbi maisplantene, tar jeg et godt tak rundt plantene og rister hardt i dem. Da vil man se at det drysser ett hvitt støv fra toppen av planten. Dette er pollen. Da hjelper jeg rett og slett plantene å pollinere hverandre – daglig!
Høsting
De bruker som regel 120 dager for å bli høsteklare. Maiskolbene vokser oppover stammen på planten. En plante kan produsere 2-3 kolber hver. Du spise dem ferske på grillen eller smørkoke mais. Det er ingenting som er bedre enn egendyrka økologisk mais. Eller så kan du skrelle dem, og legge kolbene i tette poser i fryseboksen for oppbevaring utover høst og vinter.
Tips: Jeg pleier å ta av en del maiskorn fra den beste kolben og tørke dem på et bakepapir. Sånn får jeg helt egne og gratis frø til neste års avling.
Lykke til med dyrkingen!
(Artikkelen inneholder produktplassering)
Legg inn en kommentar