Dyrk ditt eget krydder

3 minutter

Visste du at å dyrke ditt eget krydder er utrolig enkelt – samtidig som det gir deg enorm stolthet? Krydder kan dyrkes både inne og utendørs. alt fra dill, oregano, timian, persille og rosmarin. Kan kjøpes her. Jeg har alltid en basilikum stående i kjøkkenvindu. Den duften klarer jeg meg ikke uten!

Så dine egne urter fra frø på 1-2-3
  1. Fyll opp noen potter i passende størrelse med jord.
  2. Så trykker du frøene ca 0,5 cm under jordoverflaten. Følg frøposens anvisning.
  3. Du må gi vann. Bruk gjerne en sprayflaske og helt enkelt fukt jorden.

Så er det bare å vente på spiring. Husk å gi spirene masse lys (evt.vekstlys).

Mine beste råd for samplanting av urter

Noen ønsker gjerne å lage en mix av ulike urter i samme potte. Da må du på forhånd tenke på hvilket behov de ulike sortene har for vann og næring. Timian, rosmarin, oregano, persille og gressløk er noen som trives i lag. Prøv uansett å ikke ha mer enn 3 ulike sorter pr potte. Det kan fort bli for trangt om plassen.

Basilikum og mynte er noen typer som trives best alene. Den førstnevnte er veldig følsom for lavere temperaturer, mens den andre tar overhånd siden den sprer seg sånn.

Du bør gjødsle urtene med jevne mellomrom (helst to ganger i måneden). Når det gjelder vanning bør du la jorden tørke ut mellom hver gang du gir dem vann. Basilikum er et unntak da den trives best i en jevn fuktig jord hele tiden.

Viktig å vite


Det anbefales ikke å kjøpe urteplanter i den vanlig dagligvarebutikken. Disse er som regel avlet frem for å vokse raskt og dør også derfor veldig raskt.
 
Inne eller ute?

Urter kan plantes som regel overalt. Både innendørs og utendørs. De trives i potter, rett i bakken i bedet og pallekarm – så her er det mange muligheter. I et kjøkkenvindu trives de også veldig godt. Skal de stå ute og du vet du bor et sted med mye nedbør så bør du ikke glemme drenering under potta.

Mine urter står i kjøkkenvindu og rett utenfor. Det er ingenting som er mer vakkert enn noen flotte potter med urter på terrassen. Hey, dette er jo suuuuper kortreist krydder! I tillegg økologisk og fritt for kjemikalier.

Har du sådd urter inne og ønsker å sette disse ut på våren, må du ikke glemme å herde dem for sollyset. Da kan du risikere at de blir solbrent fordi de ikke er tilvendt det sterke lyset. Derfor bør du herde dem på forhånd og dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi dem mer og mer sol for hver dag som går. Ta plantene inn og ut hver dag og la de stå ute noen timer hver gang.

Det finnes flere ulike typer urter
UrtInfoLevetid
BasilikumBruk bladene i salater, kjøtt, pizzaEttårig
SitronmelisseBruk bladene i drikke, desserter, fiskFlerårig
FennikelGodt til fisk og supper. Smaker litt lakris/egetEttårig
KorianderElsket og hatet på smak. Brukes i matEttårig
DillFrisk smak som passer til det mesteEttårig
EstragonGod til sauser, egg, fisk og fuglFlerårig
SalviePasser til kjøtt, poteter og pasta. Kraftig luktFlerårig
OreganoDitt eget pasta og pizzakrydderFlerårig
MynteBladene brukes mest til te og sauserFlerårig
LøpstikkeGod i gryteretter og supperFlerårig
PersilleBladene brukes til fisk og kjøttmiddagerToårig
TimianMild, aromatisk smakFlerårig
RosmarinBrukes i kjøtt som lam og grillFlerårig
Stell av plantene

Jeg pleier å la urtene som står utendørs gå i blomst dersom jeg ikke rekker å høste inn alt. Da tiltrekkes det store mengder med humler og bier.

Plukk bort dødt bladverk og bruk planten – og du?… Desto mer du benytter av planten, så kommer det nytt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: