Kunnskap om frukttrær på 1-2-3

I hagen til pappa – mer epler enn blader nesten!

Jeg har i min hage nesten bare trær som bærer frukt og busker som gir meg bær. Hvorfor? Fordi jeg elsker den friske smaken av egendyrka plommer, pærer, epler, solbær, rips, jordbær osv.

Spør de erfarne på ditt lokale hagesenter

På ditt lokale hagesenter finnes det i dag enormt mange ulike typer frukttrær. Rådfør deg gjerne med en av de ansatte for å finne ut av hvilken sort som passer best i din hage. Du vil gjerne få spørsmål som: Hvor mye skygge har du? Hvor mye sol er det hos deg? Har du plass i høyde og bredde? Alle frukttrær er forskjellige, og krever ulikt. Noen kan vokse som søyler, noen er kompakte og andre kan bre seg utover flere kvadratmeter. Vil du ha røde, gule eller grønne epler? Hvor store plommer vil du ha? Sammen med en erfaren ansatt på hagesenteret får du god hjelp.

Viktig råd: Trær som skal bære mye frukt trenger mye sol og varme.

Blomster på frukttrær på våren er vakkert!
Sol og varme er viktig

Som nevnt ovenfor ønsker frukttrær og bærbusker å ha så mye sollys som mulig for å få sunn, søt og god frukt. Som regel bør du også ha to eller flere frukttrær i hagen din, fordi det trenger du for at plantene skal kunne bestøve hverandre. Bor du derimot i et boligstrøk hvor naboen din har frukttrær rett over hekken, så er det nok bestøvning.

Fjern gjerne gress fra trestammen slik at gresset ikke stjeler næring fra treet

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Planting av frukttrær

Planter du kjøper på hagesenteret står som regel i en plastpotte eller rotklum. Disse kan plantes i hagen din både på vår og høst – så lenge det ikke er frost i bakken. De beste tidspunktet for planting av trær er allikevel når våren er godt i gang eller tidlig høst. Da er det godt og fuktig i bakken – plantene kan derfor rote seg raskere og bedre.

Når du skal plante treet setter du først hele rotklumpen i en bøtte med vann i et kvarter. Da vil røttene suge til seg vann. Grav et dypt hull som er litt større enn selve rotklumpen. Sett treet ned i hullet, fyll med jord og tråkk lett rundt stammen. Har du kompakt eller stiv leirjord, kan det være lurt å tilsette litt grus eller småstein for å få litt drenering….

Etter du har plantet frukttreet gir du det litt vann regelmessig i en periode, slik får det en god start på livet i din hage Viktig at det kan rote seg godt og kraftig.

Du kan forvente å høste dine første epler, pærer, plommer eller kirsebær etter noen år. Mitt plommetre ga plommer etter kun 1,5 år. Der var jeg heldig!

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: