30% av alle grønnsaker som produseres i Norge blir kastet

3 minutter
En av disse hadde aldri fått kommet til grønnsaksdisken i matbutikken.

Visste du at i veldig mange land, deriblant Norge så er det strenge standarder på hvordan grønnsaker faktisk talt skal se ut? Dette til tross for at det eksisterer sult på alle verdens kontinenter.

Tonnevis med god mat blir kastet fordi den har feil størrelse, fasong eller farge. Ved å senke kravene til utseendet på frukt og grønnsaker kan vi faktisk talt sikre den globale matforsyningen.

Skjønnhetspress i grønnsaksdisken er dessverre en standard

Bare i Europa kastes det hele 90 millioner tonn med god mat hvert eneste år. Store deler av dette kastes kun på grunn av at butikker / forbrukere setter alt for høye krav til utseende på maten de ønsker å kjøpe. Det er kjempetrist.

Den europeiske union har reguleringer for fasong / størrelse på frukt og grønnsaker. Unionen har heldigvis fjernet noen av disse reglene. Men i butikkhyllene på kontinentet finner man enda ikke disse «rare» grønnsakene. Situasjonen er beklageligvis lik i Norge.

En tredjedel av all mat som produseres i Norge blir kastet

Før i tiden takket vi for maten fordi det var lite av den. I dag i Norge kastes derimot hele 30 % av maten som produseres fordi den ikke tilfredsstiller kravene til utseende. Veldig store mengder mat havner aldri i butikkhyllene på grunn av strenge produktkrav. Disse kravene gjør at bøndene må luke ut en del produkter basert på form, størrelse og farge.

Tenk deg at i andre deler av verden så sulter mennesker, mens her i rikere land kaster man mat?! Dette til tross for at det norske folk vil ha mer bærekraftig matproduksjon og mindre matsvinn. Jeg kan virkelig ikke forstå dette.

Visste du dette? Hele 4 av 10 poteter i norsk matproduksjon kastes fordi de ikke holder mål.

Det blåser heldigvis en tankevekker over den vestlige verden når det kommer til bærekraftig utvikling. Flere får øynene opp for såkalte «snåle» grønnsaker. Jeg vil oppfordre dere alle til å gjøre en innsats for norske grønnsaker som altså har en rar form, men som er helt garantert like gode og trygge som vi er vant til.

Se her: Disse grønnsakene ville aldri blitt godkjent for salg i en norsk matbutikk
Disse er alt for krokere eller korte
Denne poteten er for stor
Disse hvitløkene er for små
Disse purreløkene er for små
Disse paprikaene er for små i størrelse
Disse auberginene er for små
Tro det eller ei: disse blomkålene er alt for STORE til å selges i norsk matbutikk.
Denne sqaushen er alt for snål for en norsk matbutikk
Feil fasong og størrelse på disse reddikerne

Hva tenker du? Alle disse fine grønnsakene som jeg har dyrket frem ville aldri blitt tatt imot av en norsk matbutikk. De er enten for store, for små eller alt for krokete. Men de har allikevel bidratt til veldig mange gode middager for oss.

Spis friske grønnsaker, og drit i utseende på dem!

Ett kommentar til “30% av alle grønnsaker som produseres i Norge blir kastet”

  1. Tonje Rønstad avatar
    Tonje Rønstad

    Takk for en fin artikkel om skjønnhetspresset i grønnsaksdisken. Dette burde alle få vite.

Legg inn en kommentar

%d