Hva er favoritt gjødselet mitt?

Først og fremst må jeg påpeke at det finnes to ulike typer kategorier gjødsel. Hva er best og mest bærekraftig?

  1. Kunstig gjødsel
  2. Naturlig næring

For å svare på mitt eget spørsmål ovenfor: Naturlig gjødsel/næring er mest bærekraftig når man kun har en personlig kjøkkenhage. Mens kunstgjødsel fungerer best industrielt landbruk. Framstilling av kunstgjødsel krever store mengder energi for å gi næring til plantene. Med naturgjødsel gir vi næring til livet i jorden – ikke bare til plantene.

I min hage brukes det kun naturlig gjødsel fordi dette er bedre for miljøet, plantene og organismene i jorden.

Hønsegjødsel – krutt for plantene

Mitt favorittgjødsel er absolutt hønsegjødsel. Kjøpes ved hagesenter, ganske rimelig på pris i forhold til annen kjøpegjødsel. Dette er rett og slett eksrementer av høner i pellets form – enkelt og bruke. Har du høner i hagen så får du det jo gratis ut av baken demmes!

Brennenesle gjødsel

Om du ikke har husdyr i hagen, kan du lage eget gjødsel av f.eks brennenesle: Plukk inn masse brennesle og ha den i en bøtte, fyll bøtta med vann, sett lokk på. Rør rundt i bøtta en gang daglig, dette for å tilføre oksygen. Etter 14-20 dager kan du sile vannet over i en annen bøtte og kaste neslerestene. NB! La bøtta stå ute siden det stinker skikkelig! Når du skal gjødsle, tynner du ut neslevannet 1:10 med vanlig vann. Tips: Dersom du skal drepe bladlus kan du spraye på dem ublandet.

Gressklipp eller tang & tare

Gressklipp eller tang/tare som du plukker fra strandlinja kan også tilføres i jorden. Bland det godt inn. Langvarig naturgjødsel som tilfører godt med næring over tid. Spyl gjerne tang/taren litt for å fjerne det verste av salt.

Tang/tare som ligger i sola og tørker litt!
Lykkelige hvitløk med naturlig gjødsel
Naturlig gjødsel fra hagesenteret

Se etter naturlige gjødselprodukter når du kjøper på hagesenteret. Se etter setningen “Godkjent for bruk i økologisk landbruk” på emballasjen.

Eggeskall

Tomatplanter elsker kalsium.  Vask skallene og knus dem til pulverform.

Lykke til med dyrkingen!


Ett kommentar til “Hva er favoritt gjødselet mitt?”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: