Mange som starter med kjøkkenhage eller selvdyrking av mat i hagen er litt usikker på hvordan gå frem når det kommer til gjødsel, voksested for plantene og vekstskifte.

Men først må du vite hva gjødsel egentlig er:
Gjødsel er et begrep på ting man skal tilføre jorda av næringsstoffer som plantene trenger for å vokse, bli store og sterke. Hovednæringsstoffene i gjødsel er nitrogen, kalium, magnesium, fosfor og svovel. Dersom du ikke gjødsler, vil jorda etterhvert bli tappet for næringsstoffer og slik jord gir dårlige vekstforhold for planter.
Det er utrolig viktig å vite om du ønsker å dyrke økologisk eller ikke på forhånd. I tillegg må du kunne forskjell på de ulike typene gjødsel:
Naturgjødsel: Består av husdyrgjødsel (altså eksrementer), kompostavfall, tang og tare.
Kunstgjødsel: Dette er for eksempel små kuler eller pulver (som inneholder alt plantene trenger) som blir kunstig fremstilt på store fabrikker. Gjerne i utlandet.

Hvilke typer gjødsel bruker jeg i min kjøkkenhage? Lag en lapskaus blanding!
I min kjøkkenhage hvor jeg dyrker alt fra broccoli, poteter, grønnkål, til tomater, squash og annet – gir jeg dem gjevnlig med hønsegjødsel. I startfasen når jeg forkultiverer planter inne gir jeg dem flytende gjødsel (gjerne algebasert vekstnæring eller hønsegjødsel oppløst i vann)
Før utplanting av eksempelvis små planter avlet frem fra frø, pleier jeg å arbeide godt med jorden på forhånd. Dette gjelder alle typer grønnsaker jeg dyrker!
Tang/tare: På våren er det godt å hente masse ved sjøen. Skyll dette i rent vann.

Gressklipp: Når du klypper plenen, eller naboen din gjør det – ta vare på gressklippet. Jeg får også tak i masse gressklipp fra arbeidsplassen min.

Hønsegjødsel: Kjøper ved hagesenter, ganske rimelig på pris også i forhold til annen kjøpegjødsel. Dette er altså rett og slett eksrementer av høner i pellets form – enkelt og bruke!
Kompost fra hagen: Jeg har en egen kompostbinge i hjørnet av hagen. Men den er stappfull. Derfor er det smart å bruke avkapp fra f.eks plommetrær, bærbusker, hekk som du trimmer på våren. Utover sesongen er det også digg å klippe ned f.eks tomatplanter, potetris, blader fra brokkoli-/blomkålplanter osv og blande dette direkte i jorden.

Kvister/grener/løv/tømmerstokk: Dette er genialt å blande inn i jorden. Det gir luftighet, og starter en nedbrytbar prosess – liv i jorden er viktig!
Alle disse tingene jeg nevner ovenfor pleier jeg på våren å blande sammen i pallekarmer som en lapskaus suppe i lag med jord. Da har jeg en god, levende og næringsrik jord.


Skap et godt voksested for plantene – Hügelkultur?
Sørg for god drenering og glem ikke å tilføre gjødsel utover sesongen. Løkvekster ønsker mye. Kålplanter kan få litt. Ikke for mye gjødsel på jordbær og poteter. Squash/gresskar digger næring.

Hügelbed er fra gamle Germany. Prinsippet er ganske enkelt: Kjør tømmerstokker, kvister/grener i bunn av pallekarmer eller i bed og fyll i “lapskausen” som nevnt over. Hugelbeda er både tørkesterke og godt drenerende – de fungerer derfor i alle typer vær. Når jeg skriver tørkesterk mener jeg at om du skulle oppleve en sommer med lite regn, eller du skal reise på ferie et par uker – så trenger du ikke bekymre deg for vanning. Tømmerstokkene under bakken holder på vannet som et “vannlager” og plantene suger ut vannet når tørken inntreffer!

Vekstskifte
Sørg for å alltid planlegge kjøkkenhagen grundig fra år til år. Noen planter krever så mye næring og utarmer jorda så mye at de ikke kan stå samme sted igjen før det har gått opptil 4 år….. hint: grønnkål. Poteter skal heller ikke dyrkes samme sted fra år til år. Med vekstskifte betyr det at du må prøve å unngå å plante det samme neste år, på samme sted som du hadde det i år. Jeg vil skrive mer om tema vekstskifte etterhvert.
Lykke til med alt fra grunngjødsling til lapskausblanding!
Legg inn en kommentar