Hvordan dyrke frem dine egne settehvitløk eller kinesisk hvitløk?

Jeg har i sommer høstet masse bulbiller av min hvitløksavling! Har du en hvitløksplante som har gått i sjokktilstand grunnet temperatursvingninger, ugjevn vanning eller dårlig med næring? De fleste med hard-neck hvitløk i hagen opplever at den utvikler bulbille på toppen. En bulbille er en slags “krusedull” som oppstår på toppen av hvitløksgresset.

Mange blir fortvilte og gjør umiddelbare tiltak: Å klippe av krusedullen som oppstår på toppen av hvitløksgresset. Fordi man leser på internett at planten da heller skal fokusere på hvitløken som er under jorden. Dette er jo forøvrig korrekt etter læreboka. Men lar du noen av krusedullene stå, så utvikler det seg mange små “frø” (fant ikke på noe annet å kalle dem) på toppen.

Selvsagt ønsker også jeg å få dyrket frem store hvitløk, men jeg vil anbefale alle å la rundt 10% av hard-neck avlingen sin utvikle krusedull.

Slik ser bulbillene ut. Likner på bittesmå mini-fedd

Hva kan bulbillene brukes til?

Disse kan spises og smaker som vanlig hvitløk. Herlig! Men jeg pleier å oppbevare dem tørt i noen måneder. Tidlig neste vår skal jeg sette dem tett (5 cm mellomrom) i pallekarmer. Hvorfor? Fordi disse bittesmå bulbillene er helt geniale!

Utover neste sommer vil det dukke opp bittesmå grønne spirer i disse pallekarmene, og neste sommer kan jeg høste “kinesisk hvitløk” (One cloved garlic eller headgarlic på engelsk). Disse har ikke fedd som vanlig hvitløk. Løken består av et eneste stort rundt “fedd”. Smak og bruksområde er den samme som for vanlig hvitløk. Lettvint å tilberede i mat.

Små bulbill (hvitløk) spirer på våren 2019

Men visste du at disse også faktisk er settehvitløk?

Dersom jeg velger å sette “Kina-hvitløken” ned i jorden igjen (neste sommer) kan dem stå ett år til og dermed utvikle seg til store vanlige hvitløk med fedd!

På en bulbille kan du få opptil 30 frø. Tar du vare på eksempelvis ti stk fra årets avling, så har du hele 300 settehvitløk/kinahvitløk neste sommer, og venter du to år – så har du 300 vanlige hvitløker!

Flettet vanlig hvitløk fra litt av årets avling

Prøv å få tak på bulbiller neste år. Da er du garantert selvforsynt med hvitløk og settehvitløk resten av livet!


6 kommentarer til “Hvordan dyrke frem dine egne settehvitløk eller kinesisk hvitløk?”

      • Skal bulbillene bare stå i jorda over den første sommeren, og ta dem opp andre sommeren – hvis man ønsker at de skal utvikles til vanlig hvitløk? Eller tar du de opp den første sommeren for så å sette de ned igjen før frosten om høsten eller neste vår?

  1. Hvis man nu ikke rakk å få satt setteløkene pga så mangt, kan man så plante de nu i juni og la de stå t neste sommer?

  2. Hvis man nu av forskjellige grunner ikke fikk satt setteløkene, kan man så sette de nu i juni og la de stå t neste sommer, eller rådner de bare opp?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: