Hvordan dyrke frem dine egne settehvitløk eller kinesisk hvitløk?

Jeg har i sommer høstet masse bulbiller av min hvitløksavling! Har du en hvitløksplante som har gått i sjokktilstand grunnet temperatursvingninger, ugjevn vanning eller dårlig med næring? De fleste med hard-neck hvitløk i hagen opplever at den utvikler bulbille på toppen. En bulbille er en slags «krusedull» som oppstår på toppen av hvitløksgresset.

Mange blir fortvilte og gjør umiddelbare tiltak: Å klippe av krusedullen som oppstår på toppen av hvitløksgresset. Fordi man leser på internett at planten da heller skal fokusere på hvitløken som er under jorden. Dette er jo forøvrig korrekt etter læreboka. Men lar du noen av krusedullene stå, så utvikler det seg mange små «frø» (fant ikke på noe annet å kalle dem) på toppen.

Selvsagt ønsker også jeg å få dyrket frem store hvitløk, men jeg vil anbefale alle å la rundt 10% av hard-neck avlingen sin utvikle krusedull.

Slik ser bulbillene ut. Likner på bittesmå mini-fedd

Hva kan bulbillene brukes til?

Disse kan spises og smaker som vanlig hvitløk. Herlig! Men jeg pleier å oppbevare dem tørt i noen måneder. Tidlig neste vår skal jeg sette dem tett (5 cm mellomrom) i pallekarmer. Hvorfor? Fordi disse bittesmå bulbillene er helt geniale!

Utover neste sommer vil det dukke opp bittesmå grønne spirer i disse pallekarmene, og neste sommer kan jeg høste «kinesisk hvitløk» (One cloved garlic eller headgarlic på engelsk). Disse har ikke fedd som vanlig hvitløk. Løken består av et eneste stort rundt «fedd». Smak og bruksområde er den samme som for vanlig hvitløk. Lettvint å tilberede i mat.

Små bulbill (hvitløk) spirer på våren 2019

Men visste du at disse også faktisk er settehvitløk?

Dersom jeg velger å sette «Kina-hvitløken» ned i jorden igjen (neste sommer) kan dem stå ett år til og dermed utvikle seg til store vanlige hvitløk med fedd!

På en bulbille kan du få opptil 30 frø. Tar du vare på eksempelvis ti stk fra årets avling, så har du hele 300 settehvitløk/kinahvitløk neste sommer, og venter du to år – så har du 300 vanlige hvitløker!

Flettet vanlig hvitløk fra litt av årets avling

Prøv å få tak på bulbiller neste år. Da er du garantert selvforsynt med hvitløk og settehvitløk resten av livet!

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: