FORKULTIVERING: APRIL-MAI
UTPLANTING: MAI-JUNI
Å dyrke squash er enkelt og gir raskt en følelse av mestring når du lykkes med planten. En plante gir i løpet av sesongen masse mat. I tillegg finnes det utrolig mange ulike sorter å dyrke: både grønne, gule, stripete, store, små, lange, bøyde, spiselige og ikke-spiselige typer. Squash vokser fort, derfor trengs de heller ikke sås før i starten av mai måned.
Om squash
Squash tilhører faktisk gresskarfamilien, men disse høstes i umoden tilstand fordi da er fortsatt kjøtt og skall mykt. Sommersquash ligner på en agurk i utseende. Fruktkjøttet i grønnsaken har en helt nøytral smak – og tar derfor lett opp smak om den kokes eller stekes i lag med noe annet.
Bruksområde
Den kan brukes helt naturell i for eksempel salater eller på brødskiva. Jeg har pleid å varmebehandle dem i wok, ovnsbake dem med kjøttdeig + ost. I tillegg kan du kappe frukten opp i terninger (gjerne med skallet på) og koke dem lett – da er den perfekt som tilbehør til ulike typer kjøtt, fisk og kylling.
Så squash fra frø:
Det kan være lurt å så frøene i små potter i drivhus eller vinduskarm 2-3 uker før planlagt utplanting. Dekk frøene med 1 cm jord og vermiculite på toppen for å holde på fuktigheten. Squash vokser veldig fort og derfor sås de ikke før i mai måned her hos meg.
Ved utplanting bør jorden være porøs, næringsrik og fuktighetsholdende. Bland gjerne inn perlite, gressklipp, tang eller kompost i jorden. Bland dette sammen om til en «suppe». Sett ut de små squash plantene rett i denne blandingen når lufttemperaturen er over 10 grader døgnet rundt. De tåler riktignok et par grader kjøligere. Men du kan risikere at veksten stagnerer litt da. Det bør også være en solrik og lun plass i hagen. Sett squash planene med 80-100 cm avstand fra hverandre. Dette blir etterhvert stooore planter!
Du kan dyrke squash enten i store potter på terrassen, i drivhus, pallekarm eller rett i bakken. Det viktigste er at du har næringsrik jord og god drenering. Ingen squash plante liker seg i alt for våt jord.
Takk for at du støtter♥
Visste du at jeg har en nettbutikk?
Ikke gå i fella!
Jeg har selv gått på en smell når det kommer til squash. Var en gang alt for ivrig med å komme i gang med dyrkingen – og derfor sådde jeg squash innendørs allerede i februar sammen med tomatene. Det har skapt ett unødvendig stressmoment og i tillegg blir du til slutt sittende med noen svære planter som tar over hele stuen. Den beste tiden å så squash er sent på våren – 1.mai er en fin dag!
Etter du har satt dem ut klarer de seg som regel selv. Glem ikke å gi dem regelmessig med gjødsel gjennom sesongen.
Pollinering:
Squashen må pollineres, dette sørger som regel bier og humler for. Om det er mangel på disse pollinernde insektene må du gjøre jobben selv. Da er det frem med en q-tips og trykke den inn i en hann-blomst for så å legge pollenstøvet inn i hunn blomsten. Se forskjell på hann og hunn blomst:
Når du ser små mini-squash begynne å vokse vil blomsten begynner å råtne (bli brun i fargen) bør du fjerne blomsten. Dersom du lar blomsten stå på og det kommer fuktig vær, kan du risikere at hele frukten råtner.
LES OGSÅ: Invester i humler og bier
Dersom du har tatt av blomsten og squashen din allikevel råtner kan dette være årsakene:
- Du har ikke nok næring til plantene.
- Planten orker rett og slett ikke bære så mange frukter samtidig og kvitter seg derfor med noen.
- Pollineringen har mislykkes. Mye regnvær gjør at humler/bier sliter med å få gjort jobben sin.
Skadedyr:
Ikke særlig med skadedyr. Men du bør passe på for den beryktede brunsneglen. Det finnes også noen biller og saksedyr som knager litt på bladverket. Unge og små squash planter kan få problemer med dette, men er plantene store nok vil de tåle det.
Høsting:
Du kan plukke squashen akkurat når du føler at det er en passende størrelse. Venter du til squashen blir et svært beist så smaker ikke skallet særlig godt, da er det anbefalt å skrelle det bort og bare bruke innmaten. Jeg liker å la noen av mine frukter bli ganske store. Fordi da blir det enorme mengder med mat og masse frø. Plukk dem ut og legg til tørk på et bakepapir. Sim salabim – du har sikret neste års avling!
En stor overmoden squash kan du oppbevare i romtemperatur i f.eks en bokhylle gjennom hele høst og vinter. Hva med squash til julemiddagen?
Lykke til med dyrkingen!
(Artikkelen inneholder produktplassering)
Svar på Anne-LeneAvbryt svar