Hvordan få mest mulig tomater?

Er du tomatdyrker? Da ønsker du vel selvsagt å få mest mulig frukter ut av plantene dine. Jeg har en enkel oppskrift på hvordan du kan få til dette. Det finnes ingen tryllestav for å få masse tomater, plantene krever rett og slett litt ekstra pleie fra gartnern (deg). Tomatplanter liker næring, lys, dill og dall.

Rist på planten

Tomatplanter er egentlig selvpollinerende. Det betyr at det dannes tomater fra blomstene uten at du egentlig trenger å gjøre noe som helst. Men et lurt tips, er å riste (gjerne med hånden) på stengelen når det har dannet seg blomster. Gjør dette hver gang du er i drivhuset. Da hjelper du til med bestøvningen, og du får en rikere avling.

Se video fra min instagram post under:

Knip tyvene:

Det første året jeg dyrket tomater fikk jeg en svær plante, men kun 10 tomater. Årsak? Da en i familien kom på besøk oppdaget han umiddelbart feilen. “Tyver overalt” sa han…. Lite forsto jeg da hvor viktig det var å knipe bort tyvene og holde kontroll på planten. Fjern tyvene, det gjør underverker! Årsaken til at vi fjerner «tyver» er fordi disse stjeler rett og slett energi fra planten og fokuset blir masse bladverk istedenfor en god avling med tomater.

NB! Busktomater skal som regel ikke tyves. Det står som bakpå alle frøpakkene om planten skal tyves eller ikke.

TIPS: En tyv kan faktisk settes i jorden så slår den røtter om du vanner godt. Da har du plutselig enda en ny tomatplante!
Riv forsiktig av hele tyven

Masse vann og gjødsel

Jeg skrev dill og dall øverst i innlegget. Tomatplanter er rett og slett som noen primadonnaer som virkelig trenger stell og tid. Plukk av dårlige blader, fjern rusk/rask, og gi dem mye “mat og drikke”…. da mener jeg gjødsel og vann. Jeg pleier bare å gi dem hønsegjødsel en gang i uken. Enkelt, greit og dermed alltid god avling på tomatene.

Sørg for at du vanner regelmessig og gjevnt gjennom hele sesongen. Ugjevn vanning kan svekke planten og dermed gi ulike sykdommer eller råte.

Epsom salt:

Et annet relativt skjult triks er Epsom salt! Blir bladene på tomatplantene dine lyse grønne eller tilnærmet gule i fargen? Ta en t-skje med Epsom salt (kjøpes på helsekostbutikk, eller felleskjøpet) og strø utover jorden rundt plantestilken. Vann godt med vannkanne. I tillegg øker det rotproduksjon og planten blir totalt sett mye sterkere. Eventuelt kan man blande en t-skje epsomsalt med en liter vann og spraye direkte på bladene. Dette pleier jeg gjøre 2 ganger i løpet av sesongen og resultatene er fantastiske!

Lykke til med tomatdyrkingen!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: