Slik lager du din egen kjøkkenhage

Har du lyst på kjøkkenhage, men er usikker på hvordan du skal starte? Jeg har mange tips og råd. Det er faktisk enklere enn du tror!

I Norge er virkelig selvdyrkede vekster hot-topic! Populariteten/interessen for hjemmedyrket øker stadig til nye høyder, og dette gleder en hageglad 22 åring som meg.

Leser man opp og ned på internett om kjøkkenhage kan det virke ganske krevende, og ikke minst opplever noen det dyrt (alt utstyr/frø/potter/jord/gjødsel). Men en kjøkkenhage kan faktisk være helt gratis – er man flink å dele frø med venner, bruke naturlig gjødsel man finner i naturen og få tak i gratis brukte potter/pallekarmer kommer man ganske langt.

Noen tenker gjerne at man ikke har plass til å dyrke. – Man trenger egentlig ikke en stor hage. Det holder med en balkong,

veranda eller bare en vinduskarm.

Men, før du tar på deg gartner-hatten bør du tenke gjennom dette:

 • Hvilke spiselige vekster er det egentlig jeg vil dyrke?
 • Hvor stor skal kjøkkenhagen være?
 • Plassering – hvilke grønnsaker liker sol/skygge?
 • Hvilke planter skal ha mest og minst gjødsel?

START SMÅTT – UTVID SENERE

Det er enkelt å falle for fristelsen og bygge en stor kjøkkenhage, slik man ser på sosiale medier, på blogger og i aviser. Dette er derfor det viktigste rådet: Start smått! Tro meg, du kommer til å klare å få til å dyrke planter….. og med det biter mestringsfølelsen grep i deg.

«Å dyrke fram sine egne spiselige vekster er en fantastisk følelse som du rett og slett blir avhengig av»

MINE BESTE RÅD FOR URTER:

Det er helt klart enklest å kjøpe ferdige urter ved hagesenter, du kan også så selv fra frø men da må du ha tålmodighet, fordi det tar nemlig ganske lang tid å dyrke frem urter. Enten du skal ha oregano, basilikum, gressløk eller andre urter, kjøp aldri ferdige planter i matbutikken. Dra heller til et hagesenter og kjøp skikkelige og sterke planter.

KJØPER DU FRØ BØR DU LESE PAKNINGEN:

Uansett hvor du kjøper frø vil det stå på pakningen hvordan du skal dyrke frem disse spiselige vekstene. Du får også informasjon om sådybde, avstand, temperaturer, gjødsling, vanning, sollys og alt du måtte vite. Følger du hva som står på pakningene er du allerede kommet langt. Reddik og gulrot kan sås rett i jorden og er sikre vinnere.

DYRKE POTETER:

Visste du at å dyrke poteter er faktisk ganske enkelt? Kjøp sertifiserte settepoteter fra hagesenter på våren, du kan velge og vrake akkurat hvilken sort du måtte ønske deg. (ikke bruk potet fra matbutikk, disse kan bringe med seg sykdommer), og sett dem rett i jorda fra april/mai. Min erfaring er at avstand mellom potetene bør være minst 30 cm både i lengde og bredde – dette gir best resultat. Poteter kan vokse nesten hvor som helst, enten i bøtte på balkongen, i en pallekarm eller i bedet.

DYRKE LØK:

Dersom du vil dyrke dyrke løk, bør du også ta turen til hagesenteret for å kjøpe setteløk på våren. Løk elsker masse næring (gjødsel). Sett derfor setteløkene i næringsrik jord et sted med masse sol. Fjern alt selvsagt alt ugresset på forhånd – ellers trenger løk lite stell gjennom sesongen. En enkel sak å passe på!

GJØDSEL:

Det finnes alt for mange ulike typer næring for plantene dine. Mine beste erfaringer med gjødsel er hønsemøkk på sekk (økologisk og billig) fra hagestenter, epsom salt fra f.eks helsekost butikker (øker plantenes kraft til å danne skikkelig sterke røtter og ta opp næring…. 1 ts pr liter vann), gressklipp fra egen hage( som jorddekke, holder ugress borte, holder på fuktigheten, øker antallet gode mikroorganismer), tang/tare hentet på stranda blandet inn i jorden (dette må helst gjøres på våren og taren bør skylles med rent vann først) og annet kompost. Denne kombinasjonen er en skikkelig god oppskrift på sterke og flotte planter!

Tips til nybegynneren:

 • Ikke så for tett
 • Les godt på frøposen før du begynner
 • Merk nøye hva du har plantet og hvor
 • Tynn ut hvis plantene står for tett
 • Vær nøye med å holde ugresset borte
 • Husk å gjødsle i løpet av sesongen
 • Ønsker du deg urter, er det enklest å kjøpe ferdige planter

Lykke til!


4 kommentarer til “Slik lager du din egen kjøkkenhage”

 1. Hei.
  Takk for en bra blogg med gode tips som ikke tar motet fra en nybegynner.
  Jeg lurte på, har du noen tips om jeg verken har tilgang på mye gressklipp eller tang/tare?
  Og, har du tips om hvor jeg kan finne gode og lite innviklede hjelpesider eller tabeller for å sette opp et godt vekstskifte?

  Håper du har det fint og lykke til med kommende sesong =)

  • Hei Marte. Takk for fin tilbakemelding. Jeg gleder meg til kommende sesong med nye innlegg på nettsiden og en frodig kjøkkenhage å vise frem.

   Har du ikke gressklipp/tang&tare kan du prøve det du finner, avkapp fra eventuelle trær og busker. Blader som blåser ned fra trærne om høsten er gull. Jeg liker også å dekke med kompost avfall/ blader fra brokkolien eller andre grønnsaker 🙂

   Vekstskifte tabell er enklest å lage helt selv med å tegne på ark eller i bok. Da kan du lage det akkurat slik du ønsker det og i tillegg enkelt ha historikken på dette i bokhylla hjemme 🙂

   Håper svaret kom til nytte!

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: