Jordblandingen alle har ventet på – fra Planteoasen

– Med 10 års erfaring med stueplanter og dyrking har Renathe Mitchell (@planteoasen) fra Stavanger gjort seg gode erfaringer og innarbeidet seg en stor mengde kunnskap om stell av planter. I dag er hun en av landets største påvirker innen planter med hele 68 000 følgere på Instagram.

Hun er veldig opptatt av at en god jordblanding er grunnlaget for å lykkes med de fleste planter. Et samarbeid med SPISELIGHAGE, Grønn vekst og Renathe gjennom et helt år utviklet en perfekt sammensetning av perlite, bark, knust leca og vermiculite for å skape den beste jordblandingen for dine planter. Det er akkurat nok mengde av hver ingrediens.

50% perlite (for luft og struktur)

30% bark (organisk materiale)

10% knust leca (for luft)

10% vermiculite (for fuktighet)

Grønn vekst har levert råvarer til denne jordblandingen.

Spørsmål til planteekspert Renathe:

  1. Hvilke egenskaper har perlite, bark, knust leca og vermiculite i jordblandingen?

-Vermiculite er utvinnet fra malm. Det har positive joner av kalium og magnesium. Dette avgis til plantene gradvis. Perfekt for å tilføre fuktighet siden det absorberer og avgir fuktighet til jordblandingen.

-Perlite har en naturlig vulkansk opprinnelse. Brukes til å gjøre jordblandingen luftig.

-Knust leca er brent leire. Den brukes i jordblandingen for at jorda ikke skal falle sammen og bli kompakt.

-Knust bark brukes for å lage god jordstruktur. Jeg er også glad i å bruke litt naturmaterialer i jorda.

  • Hvilke planter passer denne jordblandingen til?

Dette er en jordblanding som gir god rotvekst. Det betyr at den passer til alle planter! Du kan jo variere forholdene, og se hvor mye eller lite jordblanding du vil tilføre i jorda. Passer både til kjøkkenhage og stueplanter. Både innendørs og utendørs!

  • Hvordan bruker vi denne jordblandingen?

Åpne jordblandingen og la den lufte seg litt før du blander den inn i jorda. Du bare blander den inn i jord som du har. Jordblandingen tilfører jorda naturlig materiale, struktur, luft og fin balanse med fuktighet i jorda. Etter du har blandet alt inn i jorda, kan du plante i vei.

«Passende blandingsforhold er 60% jord og 40% jordblanding», sier Renathe. Men du kan jo prøve deg litt frem. I noen tilfeller kan du ha mer jord og mindre jordblanding – spørs hvilken plante du bruker det til.

Vær obs: Dersom du kjøper torvfri jord som jeg anbefaler, så vil den oppføre seg annerledes enn jord med torv. Det kan for eksempel hende at du må vanne litt hyppigere enn vanlig. Torv holder veldig på fuktigheten.


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: