Torvfri jord er fremtiden – tenk miljø og bærekraft!

3 minutter

Torvfri jord er en dyrkemedium som ikke inneholder torv. Torv er en begrenset ressurs, og mange torvmyrer er ødelagt på grunn av torvproduksjon. Torvholdig jord er ikke bærekraftig og ikke miljøvennlog. Her er det mange sterke meninger, men jeg mener vi må alle bevege oss litt og litt i en mer bærekraftig retning!

Torvfri jord som regel laget av forskjellige alternative materialer som ikke inkluderer torv, som gjør det mer bærekraftig. Det finnes flere forskjellige typer torvfri jord, og noen av de vanligste ingrediensene inkluderer kokosnøttfiber, bark, komposter, organisk gjødsel, sagflis, vermikulitt og perlite. Litt forskjellig innhold fra de ulike leverandørene av torvfri jord.

Jeg har hvertfall kjøpt min aller siste jord med torvholdig jord. Jeg skal aldri kjøpe jord som inneholder torv igjen.

Visste du? I England er det forbudt med torvholdig jord fra 2024!

Torvfri jord fungerer på samme måte som torvbasert jord, og kan brukes til å plante en rekke forskjellige planter og grønnsaker. Noen sier torvfri jord er dårligere…. Men tvert imot: jeg har besøkt Grønn Vekst sin lab i Kristiansand – her har de svært kompetente forskere som har god resept på god jord. Her har de investert mange millioner kroner på å lage gode produkter som etter min mening er bedre enn tradisjonell torvholdig jord.

Fordelen med torvfri jord er at det er mer miljøvennlig og bærekraftig enn torvbasert jord. Torvproduksjon kan forårsake skade på miljøet, og torvmyrer kan ta hundrevis av år å gjenoppbygges. Ved å bruke torvfri jord, kan du bidra til å redusere etterspørselen etter torv, som kan bidra til å bevare disse sårbare økosystemene.

På besøk hos Grønn vekst sin lab

Hva er en torvmyr – og hvorfor er de så viktige å bevare?

Torvmyr er en type våtmark som utvikler seg over tusenvis av år. Torvmyr dannes når døde planter og trær faller ned på en våtmark og gradvis brytes ned av mikrober og andre organismer. På grunn av de våte forholdene, brytes plantematerialet ned sakte, og danner etter hvert et lag av torv.

Torvmyrer er viktige økosystemer som gir et hjem for mange forskjellige planter og dyr. De er også en viktig karbonlagringsreservoar, og kan inneholde store mengder karbon. Imidlertid har torvproduksjon ført til at mange torvmyrer har blitt ødelagt. Torvproduksjon innebærer å grave opp torv fra myrene for å bruke som et organisk materiale i hagearbeid og jordbruk. Dette har ført til ødeleggelse av mange sårbare torvmyrer og har også bidratt til klimaendringer ved å frigjøre store mengder karbon som har blitt lagret i torven.

Som et alternativ til torvproduksjon, kan torvfri jord brukes i hagearbeid og jordbruk. Torvfri jord er laget av materialer som ikke inkluderer torv, og er dermed et mer bærekraftig alternativ.

Torvfri jord kan kjøpes på hagesentre og planteskoler, og er tilgjengelig i en rekke forskjellige størrelser og prisklasser. Hvis du er interessert i å bruke torvfri jord, er det viktig å lese nøye på etiketten for å sikre at du får en jordblanding som passer til dine spesielle behov.

Jeg vil anbefale alle å ta en titt på Grønn vekst (https://www.gronnvekst.no/). De har bygget Norges største fabrikk som skal produsere torvfri jord i sekk. Denne satsingen er virkelig å ta hatten av for!

Følg Grønn Vekst på Instagram: https://instagram.com/gronn_vekst

(Dette er ikke et reklame innlegg. Kun en sterk anbefaling om å velge miljøvennlig)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: