Dyrke timian

Timian er en flerårig urt som er vanlig i mange kjøkkenhager. Timian er en flott plante å ha i hagen! Den trives best i godt drenert jord og solrike områder, så det er viktig å finne et passende sted å plante den. Timian kan dyrkes både i potter og i hagen, og krever ikke mye vedlikehold. Du kan klippe av bladene etter behov for å bruke dem i matlagingen, og dette vil også hjelpe planten å vokse seg fyldigere og buskete.

Timian tiltrekker seg også bier og sommerfugler, så det kan være en flott plante å ha i hagen for å fremme pollinering og øke biodiversiteten. Alt i alt er timian en flott plante å ha i hagen, både for matlagingen og for å tiltrekke seg pollinatorer. Her er noen tips for å dyrke timian:

Her er noen trinn for å så timian fra frø:

 1. Forbered jorden: Timian trives best i godt drenert jord, så velg en jord som er lett og ikke for fuktig. Bland gjerne inn litt sand eller perlite for å forbedre dreneringsevnen.
 2. Så frøene: Spre frøene jevnt over jorden og dekk dem med et tynt lag med jord. Timianfrø bør ikke dekkes med for mye jord, da de trenger lys for å spire.
 3. Vann jorden: Vann jorden forsiktig, slik at frøene ikke blir skylt bort. Jorden bør holdes fuktig, men ikke for våt.
 4. Plasser plantene i lys: Timianfrø trenger mye lys for å spire, så plasser plantene i et vindu som får mye sollys eller under en vekstlampe.
 5. Tynn ut plantene: Når plantene har vokst til rundt 5 cm høye, bør du tynne ut plantene slik at det er rundt 15 cm mellom hver plante.
 6. Flytt plantene utendørs: Når plantene har vokst seg større og været har blitt varmere, kan du flytte plantene utendørs. Plasser dem på et solrikt sted i hagen din.

Timianfrø spirer vanligvis innen 7-14 dager, og plantene vil være klare til å høstes etter omtrent 3 måneder.

Utplanting i hagen – og stell

 1. Plasser planten i full sol: Timian trives best i full sol, så velg et sted i hagen din som får minst seks timer med sollys om dagen.
 2. Sørg for god drenering: Timian foretrekker godt drenert jord, så velg en plassering der jorden ikke blir veldig våt.
 3. Gi planten rikelig med plass: Timian kan vokse opp til 30 cm høyt og 60 cm bredt, så gi planten nok plass til å spre seg.
 4. Vann moderat: Timian trenger ikke mye vann, så vann planten når jorden er tørr til berøring. Overvanning kan føre til rotrot.
 5. Beskjær planten regelmessig: Beskjær timian regelmessig for å oppmuntre til buskete vekst og for å forhindre at planten blir for lang og tynn.
 6. Høst bladene jevnlig: Høst bladene fra planten når den er stor nok til å tåle høsting. Klipp av bladene nær bunnen av planten og bruk dem i matlagingen din.

Timian er en flott plante å ha i hagen din, og den kan brukes i en rekke retter, inkludert kjøtt, sauser, supper og salater. Lykke til med dyrkingen!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: