Dyrke timian

3 minutter

Timian er en flerårig urt som er vanlig i mange kjøkkenhager. Timian er en flott plante å ha i hagen! Den trives best i godt drenert jord og solrike områder, så det er viktig å finne et passende sted å plante den. Timian kan dyrkes både i potter og i hagen, og krever ikke mye vedlikehold. Du kan klippe av bladene etter behov for å bruke dem i matlagingen, og dette vil også hjelpe planten å vokse seg fyldigere og buskete.

Timian tiltrekker seg også bier og sommerfugler, så det kan være en flott plante å ha i hagen for å fremme pollinering og øke biodiversiteten. Alt i alt er timian en flott plante å ha i hagen, både for matlagingen og for å tiltrekke seg pollinatorer. Her er noen tips for å dyrke timian:

Her er noen trinn for å så timian fra frø:

 1. Forbered jorden: Timian trives best i godt drenert jord, så velg en jord som er lett og ikke for fuktig. Bland gjerne inn litt sand eller perlite for å forbedre dreneringsevnen.
 2. Så frøene: Spre frøene jevnt over jorden og dekk dem med et tynt lag med jord. Timianfrø bør ikke dekkes med for mye jord, da de trenger lys for å spire.
 3. Vann jorden: Vann jorden forsiktig, slik at frøene ikke blir skylt bort. Jorden bør holdes fuktig, men ikke for våt.
 4. Plasser plantene i lys: Timianfrø trenger mye lys for å spire, så plasser plantene i et vindu som får mye sollys eller under en vekstlampe.
 5. Tynn ut plantene: Når plantene har vokst til rundt 5 cm høye, bør du tynne ut plantene slik at det er rundt 15 cm mellom hver plante.
 6. Flytt plantene utendørs: Når plantene har vokst seg større og været har blitt varmere, kan du flytte plantene utendørs. Plasser dem på et solrikt sted i hagen din.

Timianfrø spirer vanligvis innen 7-14 dager, og plantene vil være klare til å høstes etter omtrent 3 måneder.

Utplanting i hagen – og stell

 1. Plasser planten i full sol: Timian trives best i full sol, så velg et sted i hagen din som får minst seks timer med sollys om dagen.
 2. Sørg for god drenering: Timian foretrekker godt drenert jord, så velg en plassering der jorden ikke blir veldig våt.
 3. Gi planten rikelig med plass: Timian kan vokse opp til 30 cm høyt og 60 cm bredt, så gi planten nok plass til å spre seg.
 4. Vann moderat: Timian trenger ikke mye vann, så vann planten når jorden er tørr til berøring. Overvanning kan føre til rotrot.
 5. Beskjær planten regelmessig: Beskjær timian regelmessig for å oppmuntre til buskete vekst og for å forhindre at planten blir for lang og tynn.
 6. Høst bladene jevnlig: Høst bladene fra planten når den er stor nok til å tåle høsting. Klipp av bladene nær bunnen av planten og bruk dem i matlagingen din.

Timian er en flott plante å ha i hagen din, og den kan brukes i en rekke retter, inkludert kjøtt, sauser, supper og salater. Lykke til med dyrkingen!

Legg inn en kommentar

%d