Saksedyr i kampen mot bladlus

Visste du at saksedyr er et nyttedyr? Det betyr at du kan bruke insektet til din fordel og kunne få kontroll på bladlus på bærbusker og frukttrær. Saksedyr kan også hjelpe deg mot lus på chili og paprikaplanter for eksempel.

Veldig mange er redd saksedyr

Det skal du absolutt ikke være! Disse insektene er ikke farlige når de bare opptrer i et fåtall. Blir de for mange, kan jeg ha forståelse for at man ønsker redusere antallet ved å innføre tiltak for å fjerne dem. Ett unormalt år krøp de overalt i hagen min, opp på terrassen, i hagemøbler, inn i maiskolbenen….

Poenget mitt er at alle typer insekter kan bli et problem om de er for mange, selv om de i utgangspunktet er et nyttedyr. Der blir å sammenlikne det med alt for mange menneskelige kokker på et kjøkken på likt – det blir bare rot og søl.

Bruk saksedyr mot lus fremfor sprøytemidler

Det er alt for lettvint å ta frem sprøytemidler og spraye ned frukttreet og bærbuskene når man ser lus. Vær så snill å ikke gjør det! Du kan skade pollinerende insekter vi trenger OG du får sprøytemidler på eplene/plommene/bærene dine. Det vil du vel ikke ha?

I et samarbeid med NORSØK – Norsk senter for økologisk landbruk har de testet ut å lage «hus» til saksedyr som henger i frukttrær – og jeg har fått lov å dele deres erfaringer på Spiselighage.no!

RESULTATENE ER ENESRÅENDE

Man slipper sprøytemidler mot lus og saksedyrene ordner opp i hagen! Ett eneste saksedyr kan spise tusentalls bladlus gjennom en hel sommer, og de hindrer dermed mange større bladlusangrep!

Er en teracotta potte med noe tørr halm eller høvelspon. Den potten blir hjem for saksedyr. Dette er et nyttedyr som spiser bladlus. Den bor inni potta der om dagen, så kommer den ut å spiser bladlus om natten.

ARTIKKELEN ER SKREVET AV SPISELIGHAGE MED TILLATELSE TIL Å GJENGI KUNNSKAP FRA NORSØK – NORSK SENTER FOR ØKOLOGISK LANDBRUK


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: