Nedbrytbare potter er helt elendige – men også gode!

biodegradable pots and gardening tools

Hver vår florerer det av spørsmål og bilder av fortvilte hobbygartnere som opplever både sopp, mugg, fluer, råte og planter som dør når de bruker nedbrytbare potter. Jeg synes de er helt elendige – men samtidig praktiske til noen formål. Den tabben mange gjør er at de skal ta et miljøvennlig valg og bruke nedbrytbare potter når de sår frø – så starter man gjerne med langtidsutviklende planter i disse pottene – da blir det problemer!

Man sår som regel feil planter i feil potter

Jeg har litt delte meninger om produkter. Først og fremst vil jeg påpeke at de er jo miljøvennlige, siden de brytes ned og ikke blir til plastsøppel – noe vi allerede har for mye av i verden. Nedbrytbare potter er altså laget av resirkulert papir, kokos eller tre og er et godt valg om man er opptatt av bærekraftige produkter. Men produktet er nødt å brukes korrekt for at du ikke skal mislykkes. Mange misforstår bruken av produktet.

Langtidsutviklende planter og nedbrytbare potter er ingen god match, for eksempel. Det heter jo “nedbrytbare potter” for en grunn – de er ment for å råtne, ment for å smuldre opp, ment for å bli ødelagt og destruert. En nedbrytbar potte har maksimum levetid på 1 måned. Det betyr at trege planter som tomat, chili, paprika, kål og mer er ingen god kombinasjon med disse typer potter – da ville jeg faktisk sådd i plastpotter i dette tilfellet.

Det er den feilen de fleste gjør: man bruker de nedbrytbare pottene til feil planter – og så opplever man problemer og til slutt mister motivasjonen til å dyrke noe som helst.

top view photo of gardening tools
Tomatplanter i nedbrytbare potter kan by på utfordring
Hurtigvoksende planter + nedbrytbare potter er gull!

Jeg bruker massevis av nedbrytbare potter – MEN kun til hurtigvoksende planter!!! Da tenker jeg på agurk, gresskar, squash, erter og salat, for eksempel. Disse er planter som blir raskt store og klar for videre planting. De bruker gjerne bare 3-4 uker før de er klar for utplanting eller planting over i store potter/dyrkekasser. Da tar du bare hele den nedbrytbare potten med plantene i og planter alt ned i jorda. Så vil planterøttene bryte ned potten og etterhvert smuldrer den opp!

Ved slikt korrekt bruk, er de nedbrytbare pottene geniale. Ved feil bruk, er det helt elendig.

selective focus photography of green leaf plants on brown pot

For å finne ut av hva som er hurtigvoksende og saktevoksende planter anbefaler jeg deg å lese på frøposen og finne ut av utviklingstiden for hver vekst.

TIPS: Et alternativ til nedbrytbare potter er tomme doruller eller eggekartonger.

Håper dette var oppklarende, lykke til!


3 kommentarer til “Nedbrytbare potter er helt elendige – men også gode!”

  1. Hei, jeg bruker melkekartonger som jeg klipper av på den ene siden, på langs. Har de i vindusposten og de er jo helt tette. Fungerer veldig godt. Gjenbruk 🙂

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: