Dyrk din egen badesvamp

3 minutter

GJESTEINNLEGG: Marte Berg @oyenkilhagen

Visste du at det finnes et miljøvennlig og bærekraftig alternativ til syntetiske svamper og skrubber, og du kan dyrke det helt selv? La meg introdusere deg for luffa – trolig de kommende sesongenes hotteste dyrketrend.  

Å dyrke din egen badesvamp er relativt enkelt og gjøres ved hjelp av luffa-planter. Luffa tilhører Cucurbitaceae-familien, som også inkluderer agurker, gresskar og meloner. Dette er en raskt voksende ettårig plante som kan bli opptil 10 meter lang og som er i stand til å produsere store mengder frukt på kort tid. Luffa er en tradisjonell avling i mange områder av Asia, Afrika og Amerika, og dyrkes også for sine spiselige unge skudd. De har en mild, agurk-lignende smak og tilberedes ofte i wok, supper og karriretter. Det er imidlertid den modne fibrøse frukten til luffaen som er mest kjent og mye brukt.

Frøene sås helst i midten av februar, på grunn av kort vekstsesong her til lands. Drivhus kan være en fordel, men er absolutt ikke et must, da planten også kan trives i en lun solvegg. For å forbedre spiringshastigheten og suksessen er det nyttig å gjøre en innskjæring i frøskallet før man sår. Innskjæringen involverer å bevisst påføre skade på det harde ytre skallet til frøene for å la vann nå inn til frøembryoet. Planten kan være litt sart i starten – her vil stabile forhold gi best resultat til slutt! Etter hvert som ukene går vil de store gule blomstene komme til syne. Man må ofte vente litt på hannblomsten, men når den først kommer er det bare å nappe den av planten og sørge for at alle hunnblomstene får det de vil ha – her MÅ det håndpollineres. Hunnblomstene vil etter hvert utvikle seg til langstrakte frukter som kan bli opptil 60 cm lange. Mot slutten av sesongen, når fruktene begynner å gulne, er harde og får tydelige riller langs sidene, er det på tide å ta dem inn til tørk i 4 uker.

Etter at frukten er høstet, tørket og skrellet kan den enkelt kuttes og formes til en rekke nyttige produkter; inkludert badesvamper, gryteskrubber og til og med naturlig isolasjon! Luffaens popularitet og allsidighet gjør den til en verdifull vare i mange deler av verden, og dens potensiale som et bærekraftig alternativ til tradisjonelle produkter gjør den enda mer verdifull i dagens øko-bevisste samfunn. Sammenliknet med syntetiske svamper, er disse naturlige svampene biologisk nedbrytbare og bidrar ikke til oppbygging av plastavfall i søppelfyllinger og hav. Du kan rett og slett kaste svampen rett i komposten!

Vi lever i en verden som stadig er på leting etter det neste bærekraftige prosjektet – med god grunn. Så hvis du leter etter enda en måte å leve mer selvforsynt og bærekraftig på, bør du vurdere å dyrke din egen badesvamp. I tillegg til å være miljøvennlig, er det en sabla gøy og givende hobby.

Vil du lære å dyrke din egen badesvamp? Besøk @oyenkilhagen på Instagram og bli med på luffa-grow-along du også! La oss sammen slå et slag for hjemmedyrket renslighet!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: