Hva er egentlig setteløk?

2 minutter

Det er faktisk enklest å lykkes med varmebehandlet løk – spesielt om man er en nybegynner. Det går an å dyrke løk fra frø, men da må de sås innendørs i februar-mars. Setteløk er altså ganske små løk som settes i jorden for så å vokse seg store i hagen din. Setteløk er relativt billig og det finnes mange ulike sorter å få tak i.

Du har gjerne hørt om varmebehandlet løk?

Såå typisk er det at det plutselig kommer kuldeperioder på våren eller forsommeren. Da blir løken du sådde fra frø skikkelig stresset og får et hastverk med å danne seg en blomst som senere skal bli frø. Den ønsker med andre ord å reprodusere seg før den skal “dø”. Det er litt interessant dette.

Med varmebehandlet setteløk reduseres denne risikoen betydelig. Denne typen setteløk har tradisjonelt sett vært for yrkesdyrkere, men heldigvis har vi fått dette ut på markedet til privatpersoner.

Du kan bestille sertifisert setteløk i min nettbutikk (våren: Jan-mai): Klikk her

Løk er godt å dyrke med tanke på lagring

For å få et godt utbytte av kjøkkenhagen er det smart å satse på å fokusere på ting som er enkelt å få til. Setteløk er noe av det aller enkleste du kan dyrke og lagre utover høst – vinter.

Slik dyrker du setteløk
  • Sett en og en liten setteløk i jorden om våren. Det er viktig å tenke på å finne et solrikt sted i hagen og med god drenering, slik at de ikke drukner. Løk er ikke glad i veldig våt jord til enhver tid.
  • Plant med 5-10 cm avstand – og husk at større avstand gir større løk. Bør ikke settes så lenge det er fare for frost.
  • Gjødsle ofte, da løkvekster generelt liker næring!
  • Har du veldig mye høsteklart etterhvert kan du henge dem til tørk (et tørt sted med lufting) – slik sikrer du tilgang på løk utover hele høst og vinter.

Du bare setter en og en setteløk i jorden om våren når det ikke lenger er fare for frost og etterhvert kan du høste mengder av løk. Jeg høstet en sommer over 10 kg løk i kun en pallekarm!

Det kan være fornuftig å bruke en dibber for å stikke hull i jorda!

(Artikkelen inneholder produktplassering/reklame)

Legg inn en kommentar

%d