Dyrke druer

Å dyrke egne druer i hagen er faktisk enklere enn man tror. De fleste tenker at dette er typisk Spania, Italia og andre steder i syden. De siste årene har man utviklet sorter som er beregnet for kjøligere klima og som faktisk trives ganske godt i Norge.

Plante druer i hagen

Det finnes mange ulike sorter og de fleste får du kjøpt på hagesenter som mindre planter. Det er den aller enkleste metoden for å få deg druer i hagen. Er du veldig interessert eller kunnskapsrik kan du jo forsøke å så fra frø?

Druer liker som regel litt sur jord (lav PH), derfor kan det være lurt å bruke rhododenronjord eller tilsette barnåler og kaffegrut som bidrar til å opprettholde lav pH-verdi. En drueplante liker å vokse i varm jord – derfor er det mange som setter planten inntil en varm solvegg eller i drivhus.

Spør ditt lokale hagesenter om hvilken sort som passer din hage.

Noen gode hardføre sorter: Frakenthaler, Supaga, Mika, Zilga og Himrod.
Stell

Plantene krever ikke så veldig mye stell – i hovedsak er det beskjæring som er det viktigste. De første 2-3 årene bør du beskjære planten ganske kraftig for at de ikke skal begynne å produsere frukt. Det er viktigere at planten får etablert seg i hagen din fremfor å begynne å produsere masse klaser med druer.

Du bør beskjære så kraftig at det kun står igjen 5-6 knopper på planten. Det kraftigste skuddet beskjærer du ikke. Dette skal være “hovedstammen” etterhvert når planten blir eldre – derfor bør du binde det kraftigste skuddet opp med en tau. Drueplantene klatrer og noen liker å lede dem over buer eller oppover en solvegg. Her er det fantasien som må bestemme!

Jeg så en gang på TV noen som hadde druer på Sørlandet. De hadde ledet planten over et halvtak de hadde på terrassen. Så satt de å drakk vin på et bord som sto rett under massevis av drueklaser. For en idyll!

Det er viktig å beskjære druene riktig. Det påvirker rett og slett smaken på dem. Druer skal ha en hovedbeskjæring tidlig vår. Dette er viktig å gjøre før sevjen begynner å flyte. Sevjen kan flyte så tidlig som i starten av mars. Men du skal allikevel ikke beskjære når det er fare for frost dagen etterpå. Hovedbeskjæring er at du klipper planten ganske godt ned i en størrelse du mener er håndterbar. Det er egentlig ingen «fasit» på hvordan skal klippe ned planten. Jeg vil anbefale å klippe planten etter størrelse som passer i din hage.

Om sommeren kan du klippe av ny vekst som vokser overalt for å holde litt kontroll på planten. På stilker det vokser drueklaser på, bør du klippe av grenen to blader etter en klase.

Tips: Når planten begynner å produsere godt med druer, anbefales det å fjerne annenhver drueklase. Da blir de gjenværende klasene store og gode!

Etter tre år – drueklaser på planten

Når drueklasene titter frem på din eldre plante kan du med fordel fjerne litt blader rundt klasene slik at druene får mer sol og lys. Tenk så deilig å høste egendyrka druer! Luksus!

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

En tanke om “Dyrke druer

  1. Min drueplante heter «Mika» og er plantet rett i bakken i drivhuset mitt. Hvor tykk bør hovedstammen være før planten skal få lov til å sette frukt? Hovedstammen er ca 0,5 cm tykk nå…

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: