Dyrke druer

Å dyrke egne druer i hagen er faktisk enklere enn man tror. De fleste tenker at dette er typisk Spania, Italia og andre steder i syden. De siste årene har man utviklet sorter som er beregnet for kjøligere klima og som faktisk trives ganske godt i Norge.

Plante druer i hagen

Det finnes mange ulike sorter og de fleste får du kjøpt på hagesenter som mindre planter. Det er den aller enkleste metoden for å få deg druer i hagen. Er du veldig interessert eller kunnskapsrik kan du jo forsøke å så fra frø?

Druer liker som regel litt sur jord (lav PH), derfor kan det være lurt å bruke rhododenronjord eller tilsette barnåler og kaffegrut som bidrar til å opprettholde lav pH-verdi. En drueplante liker å vokse i varm jord – derfor er det mange som setter planten inntil en varm solvegg eller i drivhus.

Spør ditt lokale hagesenter om hvilken sort som passer din hage.

Noen gode hardføre sorter: Frakenthaler, Supaga, Mika, Zilga og Himrod.
Stell

Plantene krever ikke så veldig mye stell – i hovedsak er det beskjæring som er det viktigste. De første 2-3 årene bør du beskjære planten ganske kraftig for at de ikke skal begynne å produsere frukt. Det er viktigere at planten får etablert seg i hagen din fremfor å begynne å produsere masse klaser med druer.

Du bør beskjære så kraftig at det kun står igjen 5-6 knopper på planten. Det kraftigste skuddet beskjærer du ikke. Dette skal være “hovedstammen” etterhvert når planten blir eldre – derfor bør du binde det kraftigste skuddet opp med en tau. Drueplantene klatrer og noen liker å lede dem over buer eller oppover en solvegg. Her er det fantasien som må bestemme!

Jeg så en gang på TV noen som hadde druer på Sørlandet. De hadde ledet planten over et halvtak de hadde på terrassen. Så satt de å drakk vin på et bord som sto rett under massevis av drueklaser. For en idyll!

Om sommeren kan du med fordel beskjære litt i planten hele tiden. Fjern vannskudd og unødvendige blad. Sideskudd kan du klippe inn slik at det kun har ett blad igjen på skuddet.

Etter tre år – drueklaser på planten

Når drueklasene titter frem på din eldre plante kan du med fordel fjerne litt blader rundt klasene slik at druene får mer sol og lys. Tenk så deilig å høste egendyrka druer! Luksus!

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

En tanke om “Dyrke druer

  1. Min drueplante heter «Mika» og er plantet rett i bakken i drivhuset mitt. Hvor tykk bør hovedstammen være før planten skal få lov til å sette frukt? Hovedstammen er ca 0,5 cm tykk nå…

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: