Hvorfor er vekstlys så viktig?

La meg starte med en innrømmelse: Jeg har kastet og mistet sikkert 20-30 små grønnsaksplanter som det ikke ble noe av. Hele tiden lurte jeg på om jeg ikke hadde grønne fingre eller var egnet til å dyrke grønnsaker. Det viste seg i senere tid at årsaken var mangel på plantelys! Dette skyldes hovedsakelig at det naturlige lyset fra solen er for svakt når man sår frø innendørs tidlig på året.

Uten ekstra belysning er det vanskeligere å lykkes

Den norske sommeren er kort og mange planter trenger derfor forkultivering innendørs for å rekke å blomstre eller bli høsteklare i tide før kong vinter står på døra.

Skal du så tidligere enn i april, trenger du å tilføre ekstra plantelys for å få plantene til å utvikle seg riktig. Tenk deg så utrolig leit å bruke masse penger på frø, potter og dyr plantejord…. og glem ikke alle de tapte kaloriene for all rigging og handel. Fordi nå skulle du dyrke egen mat, men plantene plutselig døde eller ble bare noen tynne ubrukelige stilker?!

Planter vokser, utvikler seg og trives under riktig belysning. Faktisk talt er lys like viktig som jord, gjødsel og vann.

Plantene trenger nok lys

Plantene tilpasser seg lyset. Setter du for eksempel en tomatplante i vinduskarmen i januar-februar skal du fort se at de strekker seg mot vindu og i verste fall blir noen lange, ustødige og tynne stilker. Normal og passende temperatur for de små spirene er vel 15-18 grader. Desto varmere lufta er og desto mindre lys plantene får vil sjansen for å mislykkes være enda større.

Vekstlys kan kjøpes på hagesenter eller enkelte nettbutikker. Men disse kan av og til være dyre. Velger du heller å gå for billigere lysrør eller LED benkbelysning bør du se etter lysstyrken. Pass på at de lyser godt og kraftig – samtidig som de ikke avgir særlig varme! Jeg bruker personlig den billige metoden!

Lyset bær være maksimalt 10-50 cm over plantespirene og flyttes høyere etter hvert som plantene vokser i høyden.

Ikke la lyset stå på døgnet rundt

Passende lystid er 12-16 timer. Står lyset på døgnet rundt fordi du ikke orker å skru det av kan du stresse plantene. Glem ikke at dette er levende organismer som trenger søvn, slik du meg og deg! I naturen når solen går ned og det blir mørkt så vil plantene gå i hvilemodus. Da vil ikke røttene ta opp vann. Planter med lys på døgnet rundt kan bli slitne, rett og slett!

Lykke til med forkultiveringen!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

8 kommentarer om “Hvorfor er vekstlys så viktig?

  1. Flott sak!
    Men tror Kelvin og Lumen blandes i denne artikkelen. Kelvin angir fargetemperaturen til lyset og blir den samme om du dobler eller ikke. Lumen derimot angir lysmengden.

  2. Hei. Hvor er disse armaturene i de ulike hyllene koblet sammen? Eller har de hver sin strømkabel?
    Mvh Lise

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: