Dyrke løk

DET ER ENKLEST MED SETTELØK

I februar måned sår man frø av vanlig kepaløk. Men det finnes jo mange andre sorter av gul og rød løk. Purre-, pipe- og vårløk også. Sørg hvert fall å få frøene i jord tidlig på året uavhengig av hvilken sort du velger.

Det er jo mest normalt med setteløk som kan bestilles på våren HER. Helt nederst i artikkelen skriver jeg hvordan du dyrker løk fra setteløk. Prøv da vel!

Så frø i et minidrivhus/pluggbrett

Bruk gjerne et pluggbrett. Løkvekster sår jeg tett: 6-8 frø i hver plugg. Dekk med et plastlokk (evt. minidrivhus) eller plastfolie. Da holdes jorden fuktig for at frøene skal spire best. Spiretiden er ca 7-14 dager under optimal temperatur på 20 grader.

TIPS: En kul løksort å så fra frø er Ailsa Craig – kan under gode forhold bli 1000 gram stor!

Så i et druebeger

Så enkelt sår man løk i et tomt druebeger. Fyll jord og strø frøene tett utover. Dekk med plast for å holde fuktigheten. Spiretiden er ca 7-14 dager under optimal temperatur på 20 grader.

Oppveksten til plantene

Etter at spirene kommer frem må du sørge for nok at de står under masse lys! Bruk gjerne vinduskarmen, men tidlig på våren må du i tillegg gi ekstra lys i form av vekstlys, plantelys eller andre lyskilder.

Under oppalet trimmer jeg dem til maks 8 cm høyde. Ikke la de grønne spirene vokse seg ville og høye. Da fokuserer ikke plantene nok på å danne løk under jorda. Ved å trimme dem vil de vokse seg tykke og robuste før utplanting.

Utplanting og livet ute

Når skal plante ut løk bør du passe på at det er stabile temperaturer ute på våren. I tillegg må du prikle/dele løkene opp en og en når du planter dem i et bed eller i pallekarm. Sørg for at jorda på forhånd er arbeidet med som for eksempel å tilføre kompost, gressklipp, gjødsel og annet organisk avfall. Viktig at løken vokser på et næringsrikt sted. Gjødsle mye og ofte utover sesongen!

DYRKE LØK FRA SETTELØK

Vanlig gul «karbonade»-løk kan du dyrke på en ganske enkel metode. Det er å kjøpe setteløk (HER) på våren. Dette er altså ganske små løk som settes i jorden for så å vokse seg store i hagen din. Setteløk er relativt billig og det finnes mange ulike sorter å kjøpe. Alle dyrkes på samme måte uavhengig av sort.

Du bare setter en og en setteløk i jorden om våren og så klarer de seg selv. Finn et solrikt sted i hagen. Pass på at det er god drenering slik at de ikke drukner, løk er ikke glad i veldig våt jord til enhver tid.

Gjødsle regelmessig, da løkvekster generelt liker næring! Har du veldig mye kan du høste dem og henge dem til tørk (et tørt sted med lufting) – slik sikrer du tilgang på løk utover hele høst og vinter.

Billig gjødsel finner du på www.billigfro.no

Et lite “juksetips”:

Sett rot enden av purre og vårløk i jorda på våren så vil de vokse opp igjen gjennom hele sesongen. Helt fantastisk og enkelt! Se bilder under:

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

4 kommentarer om “Dyrke løk

  1. Hvor mange pallekarmer trengs i høyden for løk ? Er det lurt å plante det mellom andre vekster ?

    1. Løk er ikke en plante som krever så særlig dyp jord. Derfor er det nok med kun en pallekarm i høyden. Du kan jo med fordel ha annenhver rad med løk og gulrøtter. De holder du både gulrotflua og løkflua vekk 🙂 Lykke til!

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: