Dyrke løk

DET ER ENKLEST MED SETTELØK

I februar måned sår man frø av vanlig kepaløk. Men det finnes jo mange andre sorter av gul og rød løk. Purre-, pipe- og vårløk også. Sørg hvert fall å få frøene i jord tidlig på året uavhengig av hvilken sort du velger.

Det er jo mest normalt med setteløk som kan bestilles på våren i min nettbutikk. Helt nederst i artikkelen skriver jeg hvordan du dyrker løk fra setteløk. Prøv da vel!

Så frø i et minidrivhus/pluggbrett

Bruk gjerne et lite minidrivhus. Løkvekster sår jeg tett: 6-8 frø i hver plugg. Dekk med plastlokk. Da holdes jorden fuktig for at frøene skal spire best. Spiretiden er ca 7-14 dager under optimal temperatur på 20 grader og oppover.

TIPS: En kul løksort å så fra frø er Ailsa Craig – kan under gode forhold bli 1000 gram stor!

Oppveksten til plantene

Etter at spirene kommer frem må du sørge for nok at de står under masse lys! Bruk gjerne vinduskarmen, men tidlig på våren må du i tillegg gi ekstra lys i form av vekstlys, plantelys eller andre lyskilder.

Under oppalet trimmer jeg dem jevnlig til maks 8 cm høyde. Ikke la de grønne spirene vokse seg ville og høye. Da fokuserer ikke plantene nok på å danne løk under jorda. Ved å trimme dem vil løkplantene vokse seg tykke og robuste før utplanting.

Vil du dyrke din egen Sjalottløk? Kjøp her!

Utplanting og livet ute

Når du skal plante ut løk bør du passe på at det er stabile plussgrader ute på våren. Blir løk sådd fra frø utsatt for frost går de rett i blomst – som betyr at det ikke vil bli store løk under jorda.

I tillegg må du prikle/dele løkene opp en og en når du planter dem i et bed eller i pallekarm. Sørg for at jorda på forhånd er arbeidet med som for eksempel å tilføre kompost, gressklipp, næring og annet organisk avfall. Viktig at løken vokser på et næringsrikt sted. Gjødsle mye og ofte utover sesongen! Jeg pleier å bruke Gjødsel for kjøkkenhagen.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

DYRKE LØK FRA SETTELØK

Vanlig gul løk kan du dyrke på en annen ganske enkel metode. Det kan du kjøpe i min nettbutikk på våren. Dette er altså små løk som settes i jorden for så å vokse seg store i hagen din. Setteløk er varmebehandlet som betyr at de tåler lave vår-temperaturer mye bedre enn løk sådd fra frø. Setteløk er relativt billig og det finnes mange ulike sorter å kjøpe. Alle dyrkes på samme måte uavhengig av sort.

Du bare setter en og en setteløk i jorden om våren og så klarer de seg selv. Avstand ca: 10-15 cm. Det er ikke så nøye, ta det på øyemål. Det er fornuftig å bruke en dibber når du skal stikke hundrevis av hull i jorda. Så slipper du ødelegge fingertuppen din. Løken liker å stå et solrikt sted i hagen. Pass også på at det er god drenering slik at de ikke drukner, løk er ikke glad i våt jord til enhver tid.

Gjødsle regelmessig, da løkvekster generelt liker næring! Jeg bruker Gjødsel for kjøkkenhagen. Har du veldig mye løk, kan du henge dem til tørk (et sted med lufting) – slik sikrer du tilgang på løk utover hele høst og vinter.

Løken er høsteklar når stilken blir gul/visner ned og bøyer seg. Da kan du nappe opp deilig løk til oppbevaring.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


17 kommentarer til “Dyrke løk”

 1. Hvor mange pallekarmer trengs i høyden for løk ? Er det lurt å plante det mellom andre vekster ?

  • Løk er ikke en plante som krever så særlig dyp jord. Derfor er det nok med kun en pallekarm i høyden. Du kan jo med fordel ha annenhver rad med løk og gulrøtter. De holder du både gulrotflua og løkflua vekk 🙂 Lykke til!

  • Hei!
   Har satt setteløk (rødløk) og nå ser det ut til at det kommer toppløker på dem. Bør jeg klippe av disse eller kan jeg bare la dem vokse? Noen sa jeg bare kunne kaste løken hvis den gikk i blomst 😱

 2. Hei. Jeg har nettopp mottatt setteløk fra din nettbutikk 🤩 – ser at du skriver at de kan settes på våren, men når? Kan det være minusgrader, eller må det være stabil temperatur?

   • Jeg lurer på litt av det samme som Sandra; der jeg bor er det aldri godt vite når det plutselig kan komme en frostnatt eller to..det kan fort skje i mai også. Går det likevel bra sette løken, eller er en natt med frost nok til å ødelegge? Er det tryggere i et pallekarmdrivhus, går det bra i et slik drivhus selv om det blir kuldegrader en natt?
    Tåler rødløk, gul kepa, sjalottløk like mye/lite? 🙂

   • Setteløk er som regel varmebehandlet, slik at – om det skulle komme en frostnatt eller to – så er nok ikke avlingen ødelagt.

 3. Har mottatt setteløk og gleder meg til å få de i jorda, men her er fortsatt snø.
  Hvordan oppbevarer jeg de best fram til jeg kan gjøre det?

 4. Hei. Mine løkplanter får blomsterknopp på stilkene, er d normalt? Evt va kan jeg gjøre med de..
  Mvh Rita

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: