Å dyrke solsikke er enkelt!

FORKULTIVERING: APRIL-MAI
UTPLANTING: MAI-JUNI

Solsikken er populær verden over. Den brukes veldig mye i industrielt landbruk for å lage solsikkeolje. Du har definitivt hatt en slik flaske med olje en gang innom kjøkkenbenken din. De fleste som dyrker hjemme i hagen gjør det mest for pryd og den vakre gule blomsten som dannes på sensommeren. Mange solsikker kan bli opptil 3-5 meter høye! Det finnes mange ulike sorter solsikke, velg din favoritt i frøhylla ved hagesenteret.

Så solsikke fra frø – forkultivering

Forkultivering skjer i april-mai. Det er enkelt! Alle kan så solsikker, uavhengig om du har grønne fingre eller ikke! Har du nok lys til den lille spiren så er mye av jobben gjort.

En dag i forkant kan du fukte frøene med en sprayflaske på et fat. Da spirer de enklere. Fyll så liten en potte med jord og sett frøet i jorda. Ca. 1 cm under overflaten. Ett og ett frø i hver potte. Det kan være smart å dekke jorda med vermiculite for å holde på fuktigheten. Så snart spirene kommer over jorda bør du sørge for at de får nok lys og en pinne å støtte seg på! Mangel på lys medfører rett og slett tynne / lange stilker som det ikke blir noe av.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Et tips!

Vil du dyrke frem ordentlig høye solsikker er det lurt å plassere solsikkene i svært næringsrik jord ved første omplanting!

Når juni nærmer seg er det på tide å sette ut de forkultiverte solsikkene. Pass på at du velger et sted som lever opp til plantens navn. Et SOLRIKT sted i hagen! Vanne og gi næring regelmessig gjennom hele sesongen. Jeg pleier å gi Gjødsel for kjøkkenhagen til mine solsikker. Velg et sted som ikke er utsatt for så veldig mye vind.

Så solsikkefrø direkte på vokseplassen

Dette er også helt mulig å gjøre men da bør du vente til mai-juni. Finn det mest solrike stedet i hagen og sett frøet en cm under jorden. Så er resten gjort. Sørg for å fjerne eventuelt ugress/skadedyr når planten er ung og liten.

Høste solsikke

Etter blomstring vil de gule bladene bli brune eller falle av. Solsikken vil henge litt med hodet og danne seg frø i hele blomsten. Disse frøene kan du høste og legge på kjøkkenbenken for tørking. Så har du solsikkefrø til neste sesong! Eventuelt kan du også spise solsikkefrøene, nam!

En flott bukett med Velvet Queen solsikka. Nydelig.

Ved å dyrke solsikker bidrar du til at humler og bier besøker hagen din for å drikke nektar av planten. Ved å ha disse små i hagen hjelper de også andre grønnsaker å bli pollinert.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: