Dyrk din egen te – mynte

Hva i denne verden er vel bedre enn fersk økologisk mynte-te fra egen hage? Det finnes mange ulike sorter av mynte som du kan ha i hagen. Nesten alle sorter er stauder som kommer år etter år. Plantene blir større og sprer seg – sørg derfor å gjerne ha dem i en pallekarm eller balje for å holde kontrollen på dem.

Mynte-te

Lar du dem vokse fritt i et bed tar den etter noen år over hele bedet. Mynte er en fantastisk urt som jeg virkelig elsker å ha i hagen og aktivt dyrker for å få mest mulig av. Man kan for eksempel tørke bladene og legge dem på sylteglass. Du kan også bruke helt ferske mynteblader i kokende varmt vann. Da blir det en fantastisk god te som er avslappende for kropp og sjel. Noen liker også å bruke blader i den populære drinken Mojito.

Dyrke mynte

Det er lett å få mynte til å vokse hjemme, og den krever ikke mye stell. Det skal faktisk mye til å drepe en mynte-plante. Det finnes nærmere 25 ulike sorter/smaker på mynte – så her er det mange valg! Den enkleste måten å plante mynte på er å få tak i en stikling eller plante fra hagesenter. Men det er også mulig å så selv fra frø.

Du kan bestille myntestiklinger på våren / sommeren: HER

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Sørg for at voksestedet til mynten har god drenering. Dette gjelder uansett om du planter i potte, pallekarm eller rett i bedet. Men det finnes ett problem med å ha mynte i potter.

Etter hvert blir antallet røtter så mange at de fyller hele potten og dermed forsvinner næringen fra jorda. Derfor bør du hver vår dele opp og potte om mynten din. Dette gjør du ved å bryte opp røttene, gi bort halvparten eller plante dette andre steder i hagen. Mynte liker næringsrik jord og trives ikke i direkte sollys. Plasser den derfor et skyggefullt sted.


Det finnes som sagt opptil 25 ulike smaker og sorter av mynte. Mine favoritter er grønn mynte, eplemynte, peppermynte, ananas mynte, appelsin mynte, jordbærmynte og sjokolademynte.
 

Så selv fra frø

Skal du så mynte fra frø – så bare kaster du en pose frø utover en potte utendørs på våren. Frøene skal ikke dekkes ikke til med jord – da de trenger lys for å spire. Etterpå må du sørge for at jorden holdes fuktig, bruk gjerne en sprayflaske og dekk med vermiculite for å beskytte mot muggdannelse i jordoverflaten. Etterhvert vil spirene titte frem – og før du vet ordet av det har du deilig mynte stående!

Høste mynteblader

Når sesongen for mynte er over (på høsten) kan du klippe mynten ned til bakkenivå, og bladene du høster kan du fryse, bruke eller tørke som de er. Det anbefales allikevel å klippe litt stilker gjennom hele sommeren. Da blir myntebusken enda finere og mer kompakt – den skyter nemlig ut flere sideskudd der du klipper! Mynten er flerårig og kommer opp igjen hvert år.

Sjokolademynte
Jordbærmynte

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


4 kommentarer til “Dyrk din egen te – mynte”

  1. Hei!Selger du frø av sjokolademynte,jordbær,ananas og grønnmynte,så er jeg interessert.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: