Dyrk din egen te

Hva i denne verden er vel bedre enn fersk økologisk mynte-te fra egen hage? Det finnes mange ulike sorter av mynte som du kan ha i hagen. Nesten alle sorter er stauder som kommer år etter år. Plantene blir større og sprer seg – sørg derfor å gjerne ha dem i en pallekarm eller balje for å holde kontrollen på dem.

Mynte-te

Lar du dem vokse fritt i et bed tar den etter noen år over hele bedet. Mynte er en fantastisk urt som jeg virkelig elsker å ha i hagen og aktivt dyrker for å få mest mulig av. Man kan for eksempel tørke bladene og legge dem på sylteglass. Du kan også bruke helt ferske mynteblader i kokende varmt vann. Da blir det en fantastisk god te som er avslappende for kropp og sjel. Noen liker også å bruke blader i den populære drinken Mojito.

Dyrke mynte

Det er lett å få mynte til å vokse hjemme, og den krever ikke mye stell. Det finnes nærmere 25 ulike sorter/smaker på mynte – så her er det mange valg! Den enkleste måten å plante mynte på er å få tak i en stikling eller plante fra hagesenter. Men det er også mulig å så selv fra frø.

Grønn mynte

Sørg for at voksestedet til mynten har god drenering. Dette gjelder uansett om du planter i potte, pallekarm eller rett i bedet. Men det finnes ett problem med å ha mynte i potter.

Etter hvert blir antallet røtter så mange at de fyller hele potten og dermed forsvinner næringen fra jorda. Derfor bør du hver vår dele opp og potte om mynten din. Dette gjør du ved å bryte opp røttene, gi bort halvparten eller plante dette andre steder i hagen. Mynte liker næringsrik jord og trives ikke i direkte sollys. Plasser den derfor et skyggefullt sted.

Det finnes som sagt opptil 25 ulike smaker og sorter av mynte. Mine favoritter er grønn mynte, eplemynte, peppermynte, ananas mynte, appelsin mynte, jordbærmynte og sjokolademynte.

 

Så selv fra frø

Mynte må forkultiveres innendørs i potter. De små frøene skal sås rett oppå jordoverflaten og dekkes ikke til med jord. Etterpå må du sørge for at jorden holdes fuktig, bruk gjerne en sprayflaske. Etterhvert vil spirene komme og det vil bli en liten mynteplante til slutt som kan plantes ut.

Høste mynteblader

Når sesongen for mynte er over (på høsten) kan du klippe mynten ned til bakkenivå, og bladene du høster kan du fryse, bruke eller tørke som de er. Det anbefales allikevel å plukke litt blader gjennom hele sommeren. Da blir myntebusken enda finere og mer kompakt! Mynten er flerårig og kommer opp igjen hvert år.

Sjokolademynte
Jordbærmynte

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: