Kom i gang med en mini kjøkkenhage

Året er 2021 og våren kommer snart! Hva er vel bedre å bruke de fremtidige vår-dagene til enn å så frø, følge med på veksten og til slutt spise maten du har produsert? Men du blir forhindret av følelsen på plassmangel? Fortvil ikke, med enkle grep kan alle lage sin egen mini kjøkkenhage.

Kom i gang

Leser man opp og ned på internett om kjøkkenhage kan det virke ganske krevende, og man kan oppleve det som en veldig dyr hobby, økonomisk sett altså. Du må jo skaffe deg alt fra utstyr/frø/potter/jord/gjødsel mm. En myte sier jeg! En kjøkkenhage kan faktisk være helt gratis(!) – er man flink å dele frø med venner, bruke naturlig gjødsel man finner i naturen og få tak i gratis brukte potter/pallekarmer kommer man ganske langt.

Du trenger ikke stor plass

Noen tenker gjerne at man ikke har plass til å dyrke. Men du trenger egentlig ikke en stor hage. Det holder med en balkong, veranda eller bare en vinduskarm. Den enkleste måten er å skaffe deg en pallekarm eller noen potter. Fyll oppi noen kvister, gressklipp og deretter jord på toppen. Da skaper du et litt luftig klima under jordoverflaten og bedre drenering. Det neste du gjør er å enten plante ut små grønnsakplanter du kjøper ferdig på hagesenter eller så dine egne fra frø.

Skap din egen drømme kjøkkenhage

Et tips er å dyrke det du liker og følge dyrkning råd på baksiden av frøposen.
Slik sår du frø

Det kan være smart å begynne ganske tidlig på året med frøsorter som tar lang tid å vokse. Tomater, chili og paprika er eksempler på sorter som bruker tid på å vokse seg store. Ellers er alle kålplanter, salater, agurk, gresskar, squash osv. relativt rasktvoksende og anvisning på baksiden av pakken er veldig presis. Følger du anbefalingene der, så lykkes du helt sikkert!

LES HER: 10 enkle grønnsaker å dyrke

  • Fyll jord i minidrivhus eller potter.
  • Trykk fingeren ned i jorden som du planlegger å legge frøet i. Dekk deretter over frøet med jord og vann.
  • Les nøye på frøpakken hva de ulike sortene trenger av pleie, vann og næring.
  • Ved bruk av minidrivhus setter du på lokket og plasserer det på et lyst sted, som vinduskarmen. Sår du i potter bør du dekke over med en plastfilm som du lager små hull i. Dette for å holde på fuktighet og sikre jevn temperatur. Plasten fjernes etter spiring.
  • Når frøene har spiret, flytter du de små plantene over større potter eller utendørs i hagen.
  • Tilfør næring regelmessig i hele sesongen for kraftig, sunn og god vekst.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: