BLOGG: Avslappende vinterdager

2 minutter

Nå er hagen i dvale. Det er jul, vinter og kaldt ute. På en måte er det også litt herlig å slappe av etter en lang og fin hagesesong i 2020. Men nå er det snart et nytt år og jeg kjenner det begynner smått å krible i fingrene for å grave i jorda.

Fredag 1.januar.2021 starter arbeidet her i gården igjen. Jeg bor i Stavanger og her er det ingen snø/kuldegrader foreløpig. Dermed er det passende å begynne klargjøringen for den kommende sesongen. Bor du også i et liknende varmt klima er det smart å begynne smått nå:

  • Klipp ned gamle/visne stauder, grønnsaker eller andre vekster.
  • Plukke bort småstein o.l som dukker opp i bed/pallekarmer.
  • Samle blader/løv og annet biologisk avfall i pallekarmene dine – rør det gjerne litt inn i jorda. Da tilfører du god næring.

Er du ikke så heldig med været og har masse regn, snø eller kulde kan du allikevel smått begynne å ta frem og se på frøposene dine. Finn en notatblokk og kos deg med planleggingen av hva som skal dyrkes i 2021! Lag en liten plan, det anbefales. Dersom du er veldig ivrig kan du faktisk begynne å børste av støvet på vekstlyset (om du har) og snart så årets første frø. Saktevoksende planter som tomat, paprika og chili sår jeg alltid innendørs hver januar måned.

I januar graver jeg også opp en del jordskokk og sender til de som ønsker seg dette. Det er smart å grave dem opp nå mens knollene er i “dvale”. De som bestiller jordskokk må plante dem så snart de har mottatt dem i posten. I april/mai spirer de majestetisk – og du har glede av denne planten i all evighet fremover!

Når det blir mars måned titter Nordens hvitløk frem. Ramsløk! Denne fantastiske planten er i mine øyne startskuddet på at våren er i full gang. Jeg har så mye god ramsløk i hagen – lager masse deilig pesto og krydder hvert år. Har du ikke ramsløk eller har du aldri hørt om denne planten? Sjekk ut og les mer HER.

Åååå som jeg gleder meg til den kommende sesongen og håper dere fortsatt vil følge med på alt jeg deler!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: