MENING: Gress er fint for mennesket, men helt unyttig

Gressplener er det store mengder av i verden. De aller fleste med hage har en stor og grønn plen. Gjerne med en liten robot som kjører å klipper døgnet rundt. Ingen sjanse for kløver eller andre planter å vokse opp. En plen kan i insektenes verden kategoriseres som en ørken, på samme måte som vi mennesker kategoriserer Sahara.

Ser du noe liv? Ikke jeg heller

Begrepet ørken defineres som et landområde hvor det er begrenset plantevekst og dyreliv. Nettopp hva en gressplen er. Det er til absolutt ingen nytte for humler/bier – men vi mennesker elsker allikevel en mørke grønn plen, helst vannrett slik at vi kan tråkke på den. Gresset utkonkurrerer også alt annen vegetasjon.

Jeg sier ikke at plen bør bannlyses og sees som en negativ ting. Men jeg mener i likhet med insektene at det er ikke til noe nytte. Da jeg overtok min eiendom i 2018 var det kun en stor grønn plen. Flott tenkte jeg, fordi da kunne jeg opparbeide meg dyrkbar jord her. Stykker etter stykker med plengress ble gravd opp og fjernet. Fordi her ville jeg heller dyrke egen mat og blomster.

Idag har jeg 50 ulike sorter med spiselige vekster her og lever hele våren, sommer og høst på egendyrka mat. Men alt plenen er ikke tatt bort. Fordi noe må man jo selvsagt ha. Det er jo litt hærlig å gå barbeint i hagen sin på plenen om sommeren.

Så her kommer poenget mitt: Plen er unyttig, men også vakkert i en hage. Jeg vil ikke anbefale en eneste person å bruke hele tomta som en stor slett plen, men istednefor anlegge deler av den som en kjøkkenhage, plante inn bærbusker og frukttrær. Da har du automatisk en hage til nytte for deg, insekter og naturen.

LES HER: Kjøkkenhage for nybegynneren

Sånn så det ut like etter jeg overtok eiendommen
Sånn så det ut et år etterpå

Ett kommentar til “MENING: Gress er fint for mennesket, men helt unyttig”

  1. Gress er fantastisk for kjøkkenhagen din! Når du klipper plenen, oppbevar det i tette søppelposer eller hiv klippet over eller rundt grønnsakene som et dekke! Dette gjør at jorden får beskyttelse gjennom vinteren, men også et fantastisk dekke i beddet! 🙂

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: