Svar på spørsmål fra følgere på sosiale medier

Jeg la ut et innlegg på Instagram for noen dager siden med muligheten for mine følgere å stille spørsmål som jeg skulle gi svar på. Forsøker derfor så godt som mulig å svare alle her:

1 . Kva er favoritt gjødselet ditt, og har du tips til hjemmelaget?

SVAR: Mitt favorittgjødsel er hønsegjødsel. Kjøpes ved hagesenter, ganske rimelig på pris i forhold til annen kjøpegjødsel. Dette er rett og slett eksrementer av høner i pellets form – enkelt og bruke!

Om du ikke har husdyr i hagen, kan du lage eget gjødsel av f.eks brennenesle: Plukk inn masse brennesle og ha den i en bøtte, fyll bøtta med vann, sett lokk på. Rør rundt i bøtta en gang daglig, dette for å tilføre oksygen. Etter 14-20 dager kan du sile vannet over i en annen bøtte og kaste neslerestene. NB! La bøtta stå ute siden det stinker skikkelig! Når du skal gjødsle, tynner du ut neslevannet 1:10 med vanlig vann. Tips: Dersom du skal drepe bladlus kan du spraye på dem ublandet.

Gressklipp eller tang/tare som du plukker fra strandlinja kan også tilføres i jorden. Bland det godt inn. Langvarig naturgjødsel som tilfører godt med næring over tid. Spyl gjerne tang/taren litt for å fjerne det verste av salt.

Tang/tare som ligger i sola og tørker litt!
Hønsegjødsel i pellets form

2. Tips til å få til agurk som nybegynner?

SVAR: Du trenger ikke så frøene før 3-4 uker før utplanting i drivhus. Det er mange som begynner å så agurker tidlig i januar, de risikerer du enten at de blir til tynne stilker som visner bort…. eller så kan du være heldig med nok lys til at de blir kraftige planter som kan stå i kjøkkenvindu og gi deg rekordtidlige agurker.

Agurkplanter er enkle å så, de trenger en spiretemperatur på rundt 20 grader og enormt mye tilgang på lys. De blir planten kraftig og solid – istedenfor at den blir en tynn pisk som strever etter nok lys. Pass på å ikke vanne på bladene eller for mye på stilk ta agurken ikke liker dette. Gjødsle litt en gang i uka.

Nok lys, nok varme, og ikke utsatt for kulde – så går det bra!

3. Gjør du alt i hagen alene?

SVAR: Nei, jeg får heldigvis hjelp av samboeren min til graving, luking, såing og beplantning – gressklipping og annet hagearbeid. Tenk hvor mye arbeid det hadde vært å stelle en stor hage, høner og bolig alene……..

4. Har du forkultivert squashen?

SVAR: Ja, squash og gresskar forkultiverer/sår man inne 3 uker før planlagt utplanting. Det spørs hvor du bor i vårt langstrakte land. Noen er heldige og kan planlegge for utplanting i mai, mens andre må vente til slutten av juni.

5. Noe spiser på bladene på chilien min (inne), tips på å stoppe det?

SVAR: Det er synd at noen spiser på chilibladene dine. Vanskelig for meg også å diagnosere hva det kan være da du sier planten i tillegg står inne. Har du sjekket planten for skadedyr eller lus? Sistnevnte er noe som virkelig elsker slike planter. De spiser ikke blader men suger ut næring av planten, noe som gjør at bladene kan se slappe ut. Ta en titt på det, send meg gjerne bilder, kanskje jeg kan se og hjelpe da!

6. Selger du noe av det du dyrker?!

SVAR: Ja, det er intensjonen og målet å starte med i år. Jeg har nå fått en nettbutikk her på siden og skal i tillegg åpne et bittelite gårdsutsalg med ferske grønnsaker, gjerne litt egg, tørket te, pesto, syltetøy, krydder, levende små grønnsaksplanter og noe sommerblomster/stauder. Vi får se hva fremtiden bringer og hvilken etterspørsel det er.

7. Hvordan tar du frø fra grønnkål?

SVAR: Å ta egne grønnkål frø er morro og enkelt. Jeg lar alltid grønnkålen gå i blomst fordi da danner det seg frøkapsler som du kan med tiden sanke. Se her:

8. Kan du skrive noe om hvordan du gjødsler, på hvilke planter, når og med hva?

SVAR: Jeg har skrevet det lenger opp i dette innlegget, og har et blogginnlegg her hvis interesse: HVORDAN GJØDSLE.

9. Tror du jeg kan plante litt squash i asbergesbedet?

SVAR: Noen ville kanskje svart ja, men jeg sier nei. Squash planter blir ganske store og frukten blir tung.

10. Hvordan lager du eget jord?

SVAR: Lasagnebed. Hiv alt du finner av kvister, greiner, kompost, avkapp, døde tomatplanter og annet i bedet. Da råtner det og blir til jord. Til og med en palle ble brukt i gresskar bedet ifjor. Se før/etter bilder av hvor viktig det er med god jord!

Ellers er det som sagt alt du finner av nedbrytbart materiale. Se bilder:

11. Trenger du ikke fiberduk over kålen din?

SVAR: Nei! Mange velger å bruke duk. Men vet du hva? Dersom duken skulle berøre overflaten av kålbladene kan skadedyrene legge egg gjennom allikevel. Altså da var duken til ingen nytte. Det er heller ikke enkelt å holde duken såpass langt over de store kålbladene med alt vi kan oppleve av vind og regn her til lands. Den enkleste måten å beskytte dine kålplanter på er å plukke egg, og larver av skadedyr vekk for hånd. Drep larvene. Dersom du har høner så blir de happy for litt proteiner.

PS. Kålplanter er også alt for fine til å dekkes til. De nydelige vekstene må jo nytes!

12. Klipper du litt på topp av løk? Altså grønn plante? Lett å dyrke mais?

SVAR: Nei, klipper ingenting av det grønne på løken. Men man kan klippe av litt på toppen av stilken hvis du vil. Brukes som vårløk på kjøkkenet. Mais er lett å forkultivere inne, de blir raskt store og flotte planter. Spørsmålet er om de tåler vinden når de blir plantet ut. Derfor anbefales det å sette dem ut på et litt lunt sted med lite vind, solrik plass og skjermet for det verste av regn. Sett dem relativt tett, med tanke på pollineringen. Tips: Jeg setter alltid noen mais inne i drivhuset også, garantert god avling!

Tusen takk for alle kjekke spørsmål! Håper mine svar kommer til nytte 🙂


Ett kommentar til “Svar på spørsmål fra følgere på sosiale medier”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: