BLOGG: Coronakrise = Tiden er inne for selvforsynt mat!

Dette er et blogginnlegg basert på mine meninger og analyser. Vi lever i en tid hvor vi alle blir oppmerksomme på ting man før ikke tenkte over. Det er skummelt med pandemier og sykdommer som rammer våre siviliserte samfunn. Den verden vi lever i er knyttet sammen gjennom store handelsavtaler, samarbeid og felleskap mellom land. Men hva med matsikkerheten?

Dette spørsmålet er det mange som har stilt seg i det siste. Maten vi får kjøpt i butikken er stort sett produsert i Norge og Europa. Men noe kommer også langveisfra som ifra USA, Asia, eller Sør-Amerika. Hva skjer dersom disse landene stanser eksport av mat til Europa? Og hva skjer dersom Europa ikke vil sende mat oppover til de nordiske landene lenger?

Forhåpentligvis er dette noe vi aldri vil måtte oppleve da de store matvarekjedene står i kø for å forsikre oss om at det ikke er noe matmangel her til lands. Jeg personlig uroer meg allikevel og er sjokkert over land som Spania og Italia som det kommer bilder/videoer av at har tomme butikkhyller under pandemien.

Uansett pandemi, krig, eller ikke. Selvforsyning av mat er det absolutt viktigste i ethvert samfunn. Vi må ikke belage oss på evig forsyning av mat fra utlandet og stanse egen produksjon av frukt, grønnsaker, kjøtt, egg og melk. Dette er noe jeg og heldigvis veldig mange andre er opptatt av.

Gå til kjøkkenet, finn frem pakken med pasta og se hvor den er produsert, mest sannsynlig i Italia. Hva med toalettpapiret? Finland. Hva med 6-pakningen med baguetter? Frankrike. Knekkebrød? Finland. Tacolefsa? produsert i Belgia……. ris?!? Fra Thailand.

Det er alt for mye som lages i utlandet og det er nå vi alle innser hvor viktig det er med selvforsynt mat, med bonden og gartneren. Ikke minst hobbygartneren.

Hobbygartner – selvforsynt med hjemmedyrket mat?

Som veldig mange allerede vet, så er jeg en person som er svært glad- og interessert i egenprodusert mat. Alt fra grønnsaker, krydder, urter, frukt, bær og ferske egg er noe jeg kan finne i min egen hage – og er det vanskelig? Neppe.

Som en amatørdyrker jeg var for noen år siden har jeg lært enormt mye og er nå svært opptatt av egenprodusert mat. Ikke på grunn av coronapandemien, men generelt fordi det er både gøy og til nytte.

Dyrker man i tillegg økologisk i egen hage er det ikke mye klimagasser man slipper ut. Her i kjøkkenhagen brukes det kompostjord, løv, hønsegjødsel til dyrking og matavfall til hønene. I retur får jeg ferke egg og grønnsaker. Bær og frukttrærne klarer seg som regel selv.

Jeg ser en økende trend på sosiale medier hvor folk oppretter seg kjøkkenhage med pallekarmer i hagen, noen anskaffer seg lykkelige høns og noen går enda lenger å får seg gris/sauer i garasjen. Opp i alt elendighet med pandemi, så er det veldig kjekt å se at folk tenker nytt og tenker på egenprodusert mat.

LENKE: Les her hvordan du kan lage din egen kjøkkenhage.

LENKE: Les her for 10 enkle grønnsaker å dyrke.

TAKK til dere alle som står opp hver dag og produserer norsk mat! #NytNorge

Støtt de lokale bedriftene, støtt norsprodusert mat, og støtt bonden!


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: