Hvordan dyrke hvitløk eller vanlig gul løk?

Å dyrke hvitløk eller vanlig gul kepaløk (sånn type stekt løk til karbonadene….) er helt utrolig enkelt og jeg kan ikke forstå at enda flere gjør dette? Hvitløk kan for eksempel dyrkes både ute i pallekarm, på balkongen i potter eller inne i kjøkkenvinduet….

Hvordan dyrke hvitløk:

Å dyrke hvitløk er en fryd og noe av det enkleste i kjøkkenhagen. Kjøp eller bestill ett sett med sertifiserte hvitløksfedd (det finnes mange ulike sorter, velg den du liker best) og sett dem i jorden om høsten i september eller oktober. Neste vår har du plutselig dusinvis av nydelige, økologiske og selvdyrkede hvitløk i hagen din.

Vil du vite mer hvordan du tar egne hvitløksfedd eller sanker egne frø fra hagen med videre til neste års avling? Les HER.

Fremgangsmåte:

  1. Sett ett og ett fedd i bakken/pallekarm/stor potte ute i september-oktober.
  2. Vent i ca. 10 mnd og høst deretter flotte nye hvitløker.
  3. Ett hvitløksfedd blir rett og slett til en helt ny hvitløk. Husk å ta vare på litt av avlingen til neste år.
Bilde tatt: 4.september.2018
To uker senere…
Bilde tatt: 18.mai.2019

I tillegg til at hvitløk er en sunn grønnsak og en av verdens mest populære smakstilsettere i mat…. Så visste du vel neppe at absolutt hele planten faktisk kan spises?

Selve hvitløken under jorden kan tilberedes som all annen hvitløk. Og det grønne “gresset” som vokser opp smaker nydelig i gryteretter, på panna eller rå.

Årets første hvitløk! 1.juni.2019

Når jeg tidligere i artikkelen nevner at du kan dyrke hvitløk i kjøkkenvindu mente jeg dessverre ikke at du kan få helt ny hvitløk ut av det, men at du kan bruke de grønne spirene i matlaging gjennom hele året – de smaker himmelsk!

Hvordan dyrke gul kepaløk:

Vanlig gul “karbonade”-løk kan du dyrke enten fra frø du får kjøpt i butikk, eller om du er litt erfaren og tilfeldigvis har egne frø så kan disse også brukes. Men det aller enkleste er å kjøpe setteløker i hagesenter. Dette er altså små gule løker som settes i jorden og vokser for å bli store i hagen din. Setteløk er relativt billig og det finnes mange ulike sorter å kjøpe. Alle dyrkes på samme måte uavhengig av sort.

14.mai.2019

Fremgangsmåte:

På samme måte som med hvitløk setter du bare en og en setteløk i jorden om våren (Tips: De kan dyrkes tett i tett) og venter på dem vokse utover sommermånedene. Løkene vokser opp og blir store i din hage. Da de vokser frem må du ikke dekke dem til med jord. Høste litt og litt utover sommeren og spis dem gjerne ferske fra hagen. Har du veldig mye kan du høste dem og henge dem til tørk (et tørt sted med lufting) – slik sikrer du tilgang på løk utover hele høst og vinter.

Viktig å huske på:

  • Når det kommer til dyrking av enten hvitløk eller løk så trenger disse store mengder med gjødsel hele sesongen.
  • I tillegg må du dyrke et solrikt sted i hagen.
  • Pass på at det er god drenering slik at dem ikke drukner, de er ikke glad i alt for mye vann.
  • Hele sesongen kan du klippe av grønt “gress” fra både løk og hvitløk og bruke i matlaging, dette skader ikke selve løken i bakken.

Lykke til!


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: